Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas žada į pratybas „Zapad 2017“ pakviesti užsienio karinių stebėtojų

Baltarusija ketvirtadienį pažadėjo pakviesti karinių stebėtojų iš tarptautinių organizacijų ir kaimyninių valstybių į rudenį su Rusija rengiamas karines pratybas „Zapad 2017“.
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Kaliningrade „Zapad 2013“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

„Remdamasi skaidrumo principu ir veikdama geranoriškai mūsų šalis imasi iniciatyvos ir siunčia pakvietimus stebėti pratybų aktyviąją fazę tarptautinių organizacijų – JT (Jungtinių Tautų), ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos), NATO, NVS (Nepriklausomų Valstybių Sandraugos), KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos) ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto – atstovams“, – per spaudos konferenciją Minske pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Dmitrijus Mirončikas.

Anot jo, Minskas pakvies ir Baltarusijoje esančiose ambasadose akredituotų gynybos atašė iš užsienio.

„Taip pat bus pakviesta karinių stebėtojų iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Estijos, Švedijos ir Norvegijos“, – pridūrė D.Mirončikas.

D.Mirončikas: „Taip pat bus pakviesta karinių stebėtojų iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Estijos, Švedijos ir Norvegijos.“

„Kiek žinau, tie pakvietimai bus išsiųsti dar šiandien Gynybos ministerijos linija“, – pareiškė Baltarusijos URM atstovas spaudai.

D.Mirončikas pažymėjo, kad dar 2016-ųjų pabaigoje Minskas, laikydamasis savo įsipareigojimų, numatytų 2011 metų Vienos dokumente dėl pasitikėjimo ir saugumo stiprinimo priemonių, oficialiai informavo visas ESBO šalis nares apie artėjančias pratybas.

„Ne vėliau kaip prieš 42 dienas iki pratybų pradžios ESBO šalims narėms bus išsiųsta visa būtina informacija apie „Zapad 2017“. Tai irgi yra mūsų įsipareigojimų pagal Vienos dokumentą dalis“, – sakė jis.

D.Mirončiko teigimu, artėjančios pratybos yra išskirtinai gynybinio pobūdžio ir jomis siekiama sustiprinti Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės karinį saugumą.

„Šalies vadovas, URM, Gynybos ministerija ne kartą yra aiškiai pareiškę, kad artėjančios pratybos niekam nekelia pavojaus“, – teigė diplomatas.

Rugsėjo mėnesį vyksiančios Baltarusijos ir Rusijos didelio masto bendros karinės pratybos „Zapad 2017“ kelia didelį nerimą kaimyninėms NATO šalims.

Lietuvos pareigūnai sako, kad šiose puolamojo pobūdžio pratybose dalyvaus apie 100 tūkst. karių, o Rusija jomis gali pasinaudoti, kad pasienyje sutelktų daugiau pajėgų.

Lietuvos žvalgybos teigimu, šiemet jos yra viena didžiausių grėsmių nacionaliniam saugumui.

Lietuvos pareigūnai sako, kad šiose puolamojo pobūdžio pratybose dalyvaus apie 100 tūkst. karių, o Rusija jomis gali pasinaudoti, kad pasienyje sutelktų daugiau pajėgų.

Anot jų, ankstesnių 2009 ir 2013 metais vykusių mokymų „Zapad“ metu Rusija treniravosi okupuoti Pietų Lietuvą.

D.Mirončikas ketvirtadienį teigė, kad tokie nuogąstavimai nepagrįsti.

„Kai kurių šalių ir politikų susirūpinimas ir baimė yra visiškai dirbtina ir būdingesnė Šaltojo karo laikams, o ne dabartinei realiai padėčiai. Atėjo metas liautis ieškojus juodos katės tamsiame kambaryje: jos ten nėra“, – pareiškė jis.

Bendros Baltarusijos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų strateginės pratybos vyks šių metų rugsėjį. Jos rengiamos kas dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius