Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minske esantis lietuvis Vitalijus: neveikia nei internetas, nei bankomatai

Per Baltarusiją keliaujantis vilnietis Vitalijus sako, kad nuo sekmadienio ryto Minske trūkinėja arba išvis neveikia interneto ryšys. Neveikia netgi bankomatai, nors daugybė žmonių, su nerimu laukiantys galimo įtampos proveržio, bando pasiimti grynųjų. Šio interviu su Vitalijumi taip ir nebaigėme, mat pokalbį nutraukė interneto ryšio sutrikimai.
Balsavimas Baltarusijos prezidento rinkimuose
Asociatyvi nuotrauka: Baltarusijos prezidento rinkimai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį Baltarusijoje vyks prezidento rinkimai, kurie išsiskiria lig tol neregėtomis viltimis apie nedemokratinio Aliaksandro Lukašenkos režimo pabaigą. O taip pat ir nerimu dėl to, kad politinė įtampa tarp režimo ir opozicijos pratrūks smurtu.

Šiuo metu Baltarusijoje esantis vilnietis Vitalijus 15min pasakojo, kad šios dienos pagrindinė pokalbių tema Minsko gatvėse yra interneto ryšio sutrikimai.

Asmeninė nuotr./Vitalijus
Asmeninė nuotr./Vitalijus

– Malonu jus girdėti. Kai šiandien neatrašėt į žinutes, pagalvojau, kad jau nebesusieksim. Žiniasklaida praneša, kad ryšys trūkinėja.

– Tai va, kaip tik dabar apie šitai kalbėjom su draugais. Pas mus internetas kažkaip veikia. Buvo momentų, kai pastebėjau trikdžius, bet iš esmės veikia. O pas kitus žmones, kurie gyvena tame pačiame name, internetas išvis neveikia visą dieną. Nei mobilus, nei laidinis.

Neveikia ir nepriklausomų stebėtojų sukurtas specialus puslapis, kur pranešama apie visus rinkimų pažeidimus. Kai su jumis kalbėjau vakar, tai puslapis veikė, o šiandien jau nebeveikia. Nepriklausomi stebėtojai budi prie apylinkių, bet negali į sistemą suvesti duomenų apie pažeidimus.

Matosi, kad atakuojami tam tikri taškai, tam tikros programėlės. Pavyzdžiui, „Viber“, „WhatsApp“ jau nulūžę, todėl žmonės aktyviai naudojasi kitomis programėlėmis. O kai kur išvis interneto nėra ir niekas neveikia.

Kaimynės apačioje kalbėjo, kad neveikia ir bankomatai, nes jiems reikalingas internetas. Šiandien žmonės masiškai perka valiutą.

– Sakot kaimynės. Turit omeny kiti su jumis keliaujantys lietuviai, ar baltarusiai, gyvenantys daugiabutyje, kur esat apsistojęs?

– Ne, ne, turiu omeny baltarusiai, kurie čia gyvena, šitame name.

– Įdomu, internetas neveikia tik vietiniams, ar ir užsieniečiams?

– Matot, aš irgi nesinaudoju lietuvišku internetu. Aš esu prisijungęs prie baltarusiško Wi-Fi. Mums kažkodėl jisai veikia, o kitiems tame pačiame name neveikia.

Šiandien su drauge ėjom į rinkiminę apylinkę balsuoti ir pakeliui sutikome nemažai jos klasiokų, draugų, tai beveik visi sakė, kad internetas neveikia nei namie, nei telefone.

– Ėjot balsuoti? Kokie įspūdžiai? Ar skiriasi atmosfera nuo lietuviškų rinkimų?

– Žinokit, realybėje jausmas labai panašus.

Kaip ir pas mus, rinkimai čia vyksta mokyklose. Lauke įjungta garsi muzika, leidžiamos tautiškos-patriotinės dainos nuotaikai pakelti.

Įėjus į balsavimo apylinkės vidų, iškart pasitinka žmogus su kauke, patikrina dokumentus, paklausia, ar žinot, kur eiti, paskirsto balsuotojų srautą. Kas skiriasi nuo mūsų rinkimų, kad viduje stovi milicijos pareigūnas, kuris prižiūri tvarką. Bent jau aš Lietuvoje nieko panašaus nesu matęs, o čia, drįsčiau teigti, visur taip yra, – bet, pakartosiu, aš lankiausi tik vienoje balsavimo apylinkėje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Balsavimas Baltarusijos prezidento rinkimuose
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Balsavimas Baltarusijos prezidento rinkimuose

Kas dar skiriasi, tai rimtis: žmonės čia susikaupę, nesikalba tarpusavyje, pasiima savo biuletenį ir be žodžių eina prabalsuoti.

Kaip suprantu, šiemet pokytis dar ir tas, kad nėra užuolaidų toje būdelėje, kur žmonės pažymi, už ką balsuoja. Taip buvo padaryta po to, kai opozicija ėmė raginti žmones fotografuoti savo biuletenius, kad išvengtų klastojimo.

Alio? Alio?

– Ar girdit mane?

– Alio?

– Girdit? Vitalijau?

Ir štai šioje vietoje mūsų pokalbis nutrūko. Vėliau, po keliolikos minučių, gavau pašnekovo žinutę, kad ir jo namuose internetas nebeveikia, o susisiekti pabandys, jei ryšys atsinaujins.

Provincijoje – skeptiškas požiūris į opoziciją

Per pastarąsias dešimt dienų vilnietis Vitalijus apkeliavo bemaž visą pietinę Baltarusiją, lankėsi Gardine, Breste, Pinske, Rečycoje, Gomelyje, Mogiliove, kur ieškojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pėdsakų.

Jis pasakojo nemažai bendravęs su eiliniais baltarusiais, kurie noriai ir drąsiai kalbėjo apie būsimus prezidento rinkimus ir dabartinę atmosferą šalyje, kurioje vyksta bene didžiausi protestai nuo 2010-ųjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja balsavo rinkimuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja balsavo rinkimuose

„Pasakysiu sąžiningai: provincijoje, mažesniuose miestuose žmonės nusiteikę skeptiškai opozicijos atžvilgiu. Jie tiesiog nemato prasmės. Jie sako: kam mums antri rinkimai už mūsų pinigus? Arba: ką mums gali pasiūlyti tie kiti kandidatai, juk jie neturi programos. Žmonės nelabai supranta, kad opozicija nori pakeisti esamą lyderį ir surengti antrus – sąžiningus – rinkimus“, – šeštadienį kalbėjo Vitalijus.

Jo nuomone, tai susiję su tuo, kad mažesniuose miestuose daug žmonių dirba valstybiniame sektoriuje ir bijo prarasti savo darbus, jeigu šalyje įvyktų drastiški pokyčiai.

„Tie keturi šimtai dolerių, kuriuos baltarusiai uždirba šiandieną, jiems yra geriau nei nežinia kas rytoj, – sakė Vitalijus. – Minske žmonės tikrai nori permainų, o provincijoje... Gal ir norėtų, bet apie tai niekas nešneka.“

Prieš pat Baltarusijos prezidento rinkimus, šeštadienio popietę, darytą interviu su Vitalijumi rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius