Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 14 /22:22

Kariuomenės automobiliai atvyko į Minsko aikštę, kur gausu protestuotojų, bet areštai neprasidėjo

Baltarusijos sostinėje per masines protesto akcijas sulaikyti žmonės paleidžiami iš izoliatoriaus, praneša portalas tut.by. Pavakare Minsko Nepriklausomybės aikštėje šalia Vyriausybės rūmų susirinko keli tūkstančiai žmonių. Aliaksandras Lukašenka patarė baltarusiams vengti rodytis gatvėse esant dabartinei situacijai.
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Paaiškėjo S.Cichanouskajos vaizdo įrašo padarymo aplinkybės

22:22

Paaiškėjo, kad keistas Sviatlana Cichanouskajos kreipimasis į savo rėmėjus buvo įrašytas Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos (CRK) pastate, rašo „Komsomolskaja pravda – Belarus“. Leidinys pakalbino CRK vadovę Lidiją Jermošiną. Ji patvirtino, kad S.Cichanouskajos kreipimasis buvo įrašytas ant sofos jos kabinete.

L.Jermošina tikina, kad pati filmavimo metu buvo išėjusi iš kabineto. „Mes pakvietėme ją į mano kabinetą, nes su ja norėjo susitikti, sakykime, du aukšto rango teisėsaugos institucijų pareigūnai. Jai juos pristačiau, ji ir jos advokatas pasiliko su jais. O aš išėjau“, – papasakojo L.Jermošina.

Antradienį buvo išplatintas S.Cichanouskajos kreipimasis į Baltarusijos piliečius, kuriame ji paragino žmones išsivaikščioti po namus. Kreipimosi tekstą ji skaitė iš lapo, sėdėdama ant odinės sofos patalpoje, kurios langai buvo uždengti žaliuzėmis.

VIDEO: S.Cichanouskaja paaiškino sprendimą išvykti iš Baltarusijos: „Joks gyvenimas nėra vertas to, kas vyksta dabar“

Pirmadienį atvykusi į CRK S.Cichanouskaja kelioms valandoms dingo. Jos bendražygiai tvirtino, kad su ja neįmanoma susisiekti. Naktį S.Cichanouskaja KGB pareigūnų buvo atvežta iki Lietuvos sienos ir paliko Baltarusiją.

A.Lukašenka tvirtina, kad prieš Baltarusiją prasidėjo agresija

20:57

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad prieš jo šalį prasidėjo agresija, teigdamas, kad po ginčijamų rinkimų prasidėję protestai organizuojami iš užsienio, o juose esą dalyvauja žmonės su „geroka kriminaline praeitimi“.

„Šiandien jau čia privažiavo iš Lenkijos, Olandijos, Ukrainos, iš tos „Atvirosios Rusijos“, Navalno ir taip toliau ir panašiai. Jau prasidėjo agresija prieš šalį“, – per pasitarimą su Saugumo taryba kalbėjo valstybės vadovas; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pareiškė nemanąs, kad Baltarusijoje „yra kažkokia katastrofa ar bent pernelyg įtempta padėtis, nors užtenka problemų ir klausimų, kuriuos būtina spręsti“.

„Šiandien jau absoliučiai aiškiai matome, kas vyksta. Matome šiandien veikiančius asmenis. Kaip ir kalbėjome, viso to iniciatoriai ir organizatoriai yra užsieniečiai. Priešakyje yra žmonės, turintys nusikalstamą praeitį – geroką kriminalinę praeitį. Na ir mūsiškiai – tiek vaikai, tiek jau visai nebe vaikai“, – pridūrė prezidentas.

„Sakykite, kaip čia gali elgtis kariškis? Ką man daryti šioje situacijoje? Ar norite, kad sėdėčiau ir laukčiau, kol Minskas bus apverstas aukštyn kojomis? Taigi, vėliau padėties nestabilizuosime. Todėl turime sustoti, paimti galvą į rankas ir nusiraminti. Ir leisti mums atkurti tvarką, susitvarkyti su tais, kas čia atvyko“, – pabrėžė A.Lukašenka.

„Nelįskite į gatves“

A.Lukašenka taip pat patarė baltarusiams vengti rodytis gatvėse esant dabartinei situacijai.

„Nelįskite jūs dabar į gatves! Supraskite, kad jūs ir mūsų vaikai naudojami kaip patrankų mėsa!“ – sakė A.Lukašenka.

Jis taip pat ragino paauglių ir jaunuolių tėvus „pasižiūrėti, kur yra jūsų vaikai“.

Tuo pat metu A.Lukašenka pareiškė neturįs priekaištų dėl saugumo pajėgų veiksmų protestuotojų atžvilgiu. 

„Šiandien negaliu niekam reikšti pretenzijų. Negaliu. Nes matote, kaip vystosi situacija. Vienintelis dalykas, aš paprašysiu ministro ir kitų: mes vis dar esame slavai. Jei žmogus jau nukrito ir guli, nereikia jo mušti. Tai yra, turi būti tam tikras stabdis“, – sakė jis.

Baltarusija perdavė Rusijai anksčiau sulaikytus 32 „kovotojus“

20:54

Rusija penktadienį paskelbė, kad į šalį saugiai grįžo 32 jos piliečiai, kurie buvo sulaikyti Baltarusijoje prieš rinkimus šioje valstybėje.

Rusijos Generalinė prokuratūra savo pranešime sakė, kad „32 Rusijos piliečiai, kurie anksčiau buvo sulaikyti Baltarusijoje, kirto sieną ir dabar yra Rusijoje“.

Pranešime priduriama, kad dar vienas asmuo, turintis dvigubą pilietybę, liko Baltarusijoje.

Informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad tie asmenys Rusijai perduoti be jokių išankstinių sąlygų.

„Baltarusija nepateikė jokių sąlygų. Rusijos piliečių perdavimas Maskvai buvo įvykdytas kaip geros valios gestas pagal dvišalius draugystės ir geros kaimynystės dokumentus“, – teigė šaltinis.

Grįžusiems į tėvynę rusams teisinis persekiojimas negresia, tačiau atsargumo sumetimais dėl koronaviruso dvi savaites jie praleis karantine, nurodė šaltinis.

Baltarusijos saugumo tarnybos liepos 29-ąją sulaikė 33 Rusijos piliečius ir paskelbė, kad jie yra Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ nariai.

Baltarusija apkaltino areštuotus rusus siekus destabilizuoti padėtį šalyje kurstant masinius neramumus išvien su opozicijos lyderiais.

Rusija reikalavo, kad Baltarusija paleistų sulaikytuosius, kurie, anot Maskvos, niekuo nenusižengė.

Protestuotojai nevaikomi

20:45

Minsko Nepriklausomybės aikštėje šalia Vyriausybės rūmų penktadienį susirinko keli tūkstančiai žmonių, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Nemaža dalis atvykusiųjų – Minsko traktorių gamyklos darbuotojai, kurie ėjo kolona Minsko gatvėmis. Kai žmonės atvyko į aikštę, čia įsikūrusi Raudonoji bažnyčia pradėjo skambinti varpais.

Keli tūkstančiai žmonių stovi prie įėjimo į Vyriausybės rūmus ir skanduoja „Išeik“, „Skaičiuok balsus“, „Tegyvuoja Baltarusija“.

Vyriausybės rūmus saugantys apsauginiai žmonių nevaiko, žmonės šaukia jiems „Šaunuoliai“.

Anot „Telegram“ kanalų, merginos puolė apkabinti kordone stovinčius saugumo pajėgų pareigūnus.

Jie, savo ruožtu, atsargiai nustūmė protestuotojus toliau nuo Vyriausybės rūmų pastato. Žmonės šiek tiek pasitraukė, bet aikštės nepaliko.

Gatvės neuždarytos, toliau veikia viešasis transportas. Žmonės skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, „Skrisk!“, „Rinkimai!“. Protesto akcija vyksta taikiai.

Maždaug 100–120 žmonių grupė atsisėdo priešais Lenino paminklą prie įėjimo į Vyriausybės rūmus. Saugumo pajėgų pareigūnai stovi nejudėdami, niekaip nereaguoja į tai, kas vyksta.

Vyriausybės rūmų kordone yra 30–40 vidaus kariuomenės karių. Kartais prie jų prieina merginos su gėlėmis ir užduoda klausimus, taip pat ir apie galimą protestuotojų sulaikymą. Atsakydamas vienas iš saugumo pareigūnų teigė, kad jei žmonės ir toliau elgsis taip pat kultūringai ir taikiai, tada „nieko neatsitiks“.

„Kiek jūsų, o kiek mūsų. Jei bus taip, kaip yra dabar, niekas jūsų nepalies“, – sakė pareigūnas.

18:57

Žurnalistas Tadeuszas Giczanas rašo, kad kariuomenės automobiliai atvyko, tačiau kol kas nesiimama veiksmų. Dalis protestuotojų išėjo  namo pažadėję sugrįžti rytoj. 

„Niekas nenori būti nužudytas dabar, kai Lukašenkos dienos vis tiek yra suskaičiuotos“, – rašo jis.

Anksčiau jis pranešė apie Minske atsiradusius maišus su akmenimis – spėjama, kad policininkai civilių drabužiais ruošiasi provokacijoms.

 

Minske vėl išjungtas internetas

18:34

Minske vėl buvo išjungtas internetas, kariuomenės automobiliai juda Nepriklausomybės aikštės link, kur šiuo metu yra susirinkę protestuotojai, praneša žurnalistas Evanas Gerškovičius.

„Greičiausiai gana greitai bus pranešta apie šimtus sulaikytųjų“, – rašo jis.

 

V.Capkala Ukrainoje įkūrė pagalbos nukentėjusiems Baltarusijos protestuotojams fondą

18:12

Ukrainoje įsteigtas fondas, skirtas padėti nukentėjusiesiems per protestus Baltarusijoje, rinkimų komisijų nariams, neprisidėjusiems prie įtariamo rinkimų klastojimo, taip pat milicijos pareigūnams, atsisakiusiems naudoti jėgą prieš demonstrantus, pareiškė baltarusių opozicionierius Valeras Capkala.

„Įkūrėme Ukrainoje fondą, skirtą padėti tiems, kas nukentėjo nuo režimo, tiems, kas elgėsi vadovaudamiesi sąžine – pavyzdžiui, mokytojams, komisijų [nariams], parodžiusiems tikrus balsavimo skaičius. Jau paskelbėme pranešimą, pradėjo plaukti amerikiečių pinigai“, – interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė politikas.

Anot jo, fondas taip pat teiks finansinę paramą protestuotojams, sužeistiems per demonstracijas, taip pat riaušių milicijos pareigūnams, atsisakusiems panaudoti prieš juos jėgą.

„Aplankiau baltarusių diasporą, ji yra pasirengusi padėti: ir Rusijos Federacijoje, ir Ukrainoje, ir, ypač, Lenkijoje, ir Vokietijoje, ir, manau, JAV“, – pažymėjo V.Capkala.

Jis paaiškino, kad sprendimą įkurti fondą Ukrainoje nulėmė bevizis režimas su Baltarusija: „Fondas yra Ukrainoje, nes ten nereikalinga viza, kaip, pavyzdžiui, į Lietuvą – čia lengviau.“

Be to, pareiškė V.Capkala, jo įkurtas Baltarusijos nacionalinio išsigelbėjimo frontas atidarys interneto svetainę, kurioje bus skelbiama, kurie pareigūnai prisidėjo klastojant prezidento rinkimus ir panaudojo smurtą per protestus, kilusius po ginčijamo balsavimo.

„Įtrauksime tuos rinkimų komisijų narius, kurie klastojo rinkimus, jų vardus ir pavardes, šeimas, kas jie yra, jeigu yra – pasų numerius“, – sakė V.Capkala.

Jis pabrėžė, kad dalyvavimas klastojant rinkimų rezultatus pagal Baltarusijos įstatymus yra baudžiamasis nusikaltimas – taigi, galimų pažeidėjų duomenų viešinimas gali paskatinti ES neišduoti jiems vizų.

Politikas pažymėjo, kad jau dabar jam siunčiami kai kurių omonininkų, padėjusių malšinti demonstracijas, duomenys.

Paklaustas, ar toks projektas nenuves iki keršto pareigūnams ir jų artimiesiems, jis atsakė: „Jie [riaušių milicininkai] turėtų suprasti, kad už savo veiksmus bus sugėdinti baltarusių, o ilgainiui galbūt bus paduoti į teismą.“

Minsko centre – apie 10 tūkst. žmonių minia

18:00

Minsko centre žygiuoja maždaug 10 tūkst. protestuotojų minia.

VIDEO: Pasidalijo, kas šiuo metu vyksta Baltarusijoje – tūkstantinės minios plaukia per gatves su vėliavomis ir gėlėmis

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kaip protestuotojos puola apkabinti OMON pareigūnus, prie Vyriausybės nuleidusius skydus. 

 

Minske – eisenos

16:32

Penktadienio popietę ne tik Minske, bet ir kituose šalies miestuose prasidėjo taikios demonstracijos, kurių metu reikalaujama paleisti žmones, sulaikytus per protestus.

 

Baltarusijos valdžiai lojali CRK: A.Lukašenka gavo 80,1 proc. balsų

15:11

Aliaksandrui Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė, esą dabartinis Baltarusijos vadovas per praėjusios savaitės balsavimą gavo 80,1 proc. balsų, o jo varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 procento. 

„Komisijos sprendimu patvirtinti rinkimų rezultatai. Baltarusijos Respublikos prezidentu išrinktas Aliaksandras Ryhoravičius Lukašenka“, – sakoma CRK pranešime.

Komisijos tvirtinimu, Andrejus Dmitrijevas gavo 1,21 proc., Hana Kanapatskaja – 1,68 proc., o Siarhejus Čeračenas – 1,14 proc. balsų. Prieš visus kandidatus esą balsavo 4,59 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas siekė 84,28 proc., teigia CRK.

Posėdis faktiškai vyko slapta: apie jį nebuvo skelbiama, į jį nebuvo pakviesta žiniasklaidos atstovų, nevyko posėdžio vaizdo transliacija.

Pagrindinė Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidento postą S.Cichanouskaja anksčiau penktadienį paragino savaitgalį visoje šalyje rengti taikius protestus ir paremti jos tvirtinimus, kad per praeitą savaitę įvykusius ginčijamus rinkimus ji įveikė A.Lukašenką.

Ji teigė per rinkimus gavusi 60–70 proc. balsų.

„Mūsų, pokyčių šalininkų – dauguma. Tam esama patvirtinimų dokumentais – [balsų skaičiavimo] protokolų kopijos. Ten, kur komisijos skaičiavo sąžiningai, mano palaikymas buvo 60–70 procentų“, – kalbėjo S.Cichanouskaja, pridūrusi, kad vienoje Minsko rinkimų apylinkėje ją palaikė 90 proc. balsavusių.

V.Babarykos štabas reikalauja naujų rinkimų

15:04

Baltarusijoje tardymo izoliatoriuje laikomo buvusio pretendento į prezidento postą Viktaro Babarykos štabas pareikalavo valdžios iki rugsėjo 15 dienos organizuoti naujus valstybės vadovo rinkimus dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.  

„Iki rugsėjo 15 dienos surengti naujus sąžiningus rinkimus dalyvaujant visiems alternatyviems kandidatams ir stebint tarptautinėms organizacijoms, su naujomis rinkimų komisijomis, nauja Centrine rinkimų komisija, vaizdo stebėjimo kameromis, atviru balsų skaičiavimu“, – rašoma V.Babarykos štabo pareiškime. 

Štabas taip pat reikalauja nedelsiant nutraukti fizinės jėgos naudojimą ir sulaikymus, tuojau pat paleisti visus politinius kalinius, taip pat asmenis, sulaikytus per taikias akcijas ir protestus. 

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Babaryka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Babaryka

Be to, štabas pranešė, kad V.Babarykos advokatams jau savaitę neleidžiama su juo susitikti. Jie nematė savo ginamojo nuo praėjusio penktadienio.     

„Tai neteisėta ir šiurkščiai pažeidžia ginamojo ir advokatų teises. Reikalaujame įleisti advokatus!“ – rašoma pareiškime.    

V.Babaryka ir jo sūnus Eduardas buvo sulaikyti birželio 18 dieną ir nuo tada laikomi Valstybės saugumo komiteto (KGB) tardymo izoliatoriuje. Buvęs bankininkas kaltinamas subūręs nusikalstamą susivienijimą ir finansinėmis machinacijomis. 

VRM: paleista 2 tūkst. sulaikytų žmonių

14:51

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad ketvirtadienis buvo ramiausia iš visų dienų, kai vyksta protestai, ir pridūrė, jog daugiau nei 2 tūkst. žmonių jau paleisti.

„Procesas tęsiamas. Suprantame, kad viskas vyksta ne taip greitai, kaip norėtume. Darome viską, kad išspręstume situaciją“, – skelbiama pranešime.

Kadangi tūkstančiai žmonių vis dar areštuoti ir artimieji net nežino, kur jų ieškoti, VRM paskelbė įkūrusi „karštąją liniją“, kuria galima paskambinti ir gauti reikalingą informaciją.

Propaganda valstybinėje televizijoje

14:45

Baltarusijos valstybinė televizija paleido propagandos salvių. Žinių reportaže buvo parodyta vyro, „Minsko protestų organizatoriaus“ išpažintis.

Parodyti ir jo namuose neva rasti daiktai – Ukrainos slaptųjų tarnybų pažymėjimas, rankinės granatos, JAV doleriai, knyga apie ginklus ir dar viena knyga „Rise and Kill First“, kurioje pasakojama apie Izraelio tarnybų žudymo misijas.

Dar matosi nuotraukos su NATO emblema, lenkiškos tapatybės kortelės, karinės uniformos. Akivaidu, kad žiūrovams peršama mintis, jog neramumus Baltarusijoje organizuoja išorės jėgos.

Tęsiasi protesto akcijos

14:37

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose penktadienį tęsiasi taikios protesto akcijos prieš oficialius prezidento rinkimų rezultatus, kuriais remiantis dabartinis šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Kaip praneša naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai, žiniasklaida, „Telegram“ kanalai ir liudininkai, daugelyje Minsko gatvių žmonės jau nuo ryto pradėjo rikiuotis į „solidarumo grandines“. Kaip ir ankstesnėmis dienomis, šiose akcijose vyrauja moterys, rankose jos laiko gėles.

Portalas tut.by pranešė, kad netoli 5-osios ligoninės „solidarumo grandinę“ suformavo gydytojai. Jie rankose laiko plakatus su užrašais „Gana mušti mūsų vyrus“, „Medikai prieš smurtą“. Pasak dalyvių, penktadienį jie apsirengę juodais rūbais, protestuodami prieš žiaurų elgesį su sulaikytaisiais.

Prie filharmonijos susirinko muzikantų ir mokytojų. Kai kurie iš jų atsinešė plakatų su užrašais „Mokytojai prieš smurtą“, „Mokytojai prieš melą“, „Mes – sąžiningi mokytojai“, „Mes – taikūs žmonės“, „Už ką mus muša?“ ar lentelių su pavadinimais mokslo įstaigų, kuriose jie dirba.

Kiek anksčiau prie jų buvo prisijungę kandidatas į prezidentus Andrejus Dmitrijevas bei kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos bendražygė ir prie rinkimų neprileisto Viktaro Babarykos štabo vadovė Maryja Kalesnikava.

Į mokytojų eitynes kai kurie atėjo su vaikais. Prie mokytojų prisijungė ir tie, kas anksčiau dirbo šioje srityje, taip pat praeiviai. Automobiliai, įskaitant greitosios pagalbos mašinas, palaiko juos garso signalais. Protestuotojus palaiko ir metro darbuotojai.

Akcijos dalyviai, einantys Švietimo ministerijos link, ragina ministrą Iharį Karpenką užmegzti su jais dialogą.

Anksčiau Baltarusijos valstybinio pedagoginio universiteto absolventai paragino pedagoginių institucijų absolventus ir švietimo sistemos darbuotojus, taip pat mokyklų mokytojus „pasmerkti sukčiavimą“ rinkimų metu.

Portalo tut.by teigimu, taikius protestuotojus palaiko Minsko taksi vairuotojai.

„Vakar daugelis taksistų važiavo į Žodziną (prie areštinės) paimti iš ten į laisvę išėjusių žmonių. O šiandien nusprendėme susivienyti, kad palaikytume merginas, stovinčias šalia Dzeržinskio prospekto. Dovanosime joms gėles. Norime kolona pervažiuoti visą miestą“, – pasakojo vienas iš akcijos dalyvių.

Kaip ir ketvirtadienį, Minsko centre susiformavo moterų kolona, ​​kuri pradėjo judėti Nepriklausomybės prospektu. Pamažu prie jos prisijungia vis daugiau žmonių.

Portalas onliner.by savo ruožtu informuoja, kad juodais rūbais apsirengusių merginų grupė susirinko prie Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos. Šiandien ji svarsto kandidatų skundus.

Sunkvežimiai juda į Minsko centrą

13:57

Kaip tviteryje rašo aktyvistas ir tyrėjas Tadeuszas Giczanas, streikuojantys Minsko automobilių gamyklos darbininkai suformavo sunkvežimių koloną ir pajudėjo miesto centro link. Ant mašinų užrašyta „Nustokite mušti žmones!“ ir „Mes norime taikos!“

 

M.Simonian: metas mandagiems žmonėms įvesti tvarką

12:31

Kremliaus propagandinės televizijos RT vadovė Margarita Simonian tviteryje – nežinia, rimtai ar juokais – parašė: „Jei apskritai, aišku, atėjo laikas mandagiems žmonėms įvesti tvarką. Kaip jie gali.“

Po žodžiais „mandagūs žmonės“ slepiasi Krymo aneksiją įvykdę „žali žmogeliukai“.

Naujas S.Cichanouskajos kreipimasis

12:29

Kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja po kelių dienų tylos prabilo ir paragino valdžią nutraukti smurtą bei užmegzti dialogą.

S.Cichanouskaja naujame vaizdo kreipimesi sakė, kad pastaraisiais mėnesiais baltarusiai padarė tai, kas atrodė neįmanoma, dėkojo balsavusiems už ją ir permainas.

VIDEO: Sviatlanos Cichanouskajos kreipimasis

„Mūsų, permainų rėmėjų – dauguma. Baltarusiai nebenori gyventi su buvusia valdžia, jos pergale daugelis netiki“, – kalba ji vaizdo įraše.

Plačiau skaitykite čia.

Kraupus garso įrašas

12:19

Baltarusijoje šimtai žmonių penktadienį buvo paleidžiami iš milicijos skyrių ir sulaikymo izoliatorių po areštų teisėsaugai brutaliai malšinant opozicijos protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, o daugelis paleistųjų pasakojo apie pasibaisėtinus mušimus ir kankinimus.

Tai, beje, paliudijo siaubingas garso įrašas iš tardymo izoliatoriaus Minsko Akrescino gatvėje.

Garso įrašą gavo portalas „Naša Niva“, kuris netrukus nustatė, kad jis autentiškas. Prie izoliatoriaus pastato sienos padarytame įraše girdėti, kaip mušami sulaikytieji rėkia. Šaukia ir juos talžantys milicininkai.

Premjeras vyksta pas streikuojančius darbininkus

11:57

Portalas „Naša Niva“ skelbia, kad Baltarusijos ministras pirmininkas Ramanas Haloučanka vyksta susitikti su Minsko automobilių gamyklos (MAZ) darbuotojais, kurie paskelbė streiką.

Jie nori, kad A.Lukašenka atsistatydintų, tikrų rinkimų rezultatų ir politinių kalinių paleidimo.

A.Lukašenkas: esu gyvas, esu Baltarusijoje

11:53

Baltarusijos Aliaksandras Lukašenka sako esąs gyvas ir ne užsienyje, praneša valstybinė naujienų agentūra.

A.Lukašenka įspėjo, kad streikai gali turėti neigiamos įtakos įmonių darbui ateityje. Jis tai pareiškė šiandien susitikime dėl statybos pramonės darbų.

TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka
TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Ketvirtadienį vakare pranešta, kad A.Lukašenka planuoja kreiptis į šalį. Tiesa, tada jokio kreipimosi taip ir nesulaukta – galbūt sulauksime šiandien, penktadienį.

H.Liubakova: režimas bando atsitraukti

11:52

Baltarusių žurnalistė ir aktyvistė Hana Liubakova tviteryje rašo įžvelgianti, kad režimas bando atsitraukti.

„Bus bandoma sumažinti politizavimo laipsnį įvairiais lygiais - per viešuosius asmenis, gerai žinomus valstybinės televizijos žurnalistus ir, svarbiausia, didžiausias kompanijas.

Lukašenka stebės situaciją ir žiūrės, ar baigsis protestai. Sunku pasakyti, ar jie baigsis.

Lukašenka neįvertino, kaip gali mobilizuotis žmonės. O dabar yra per daug pykčio - dėl rinkimų rezultatų, dėl milicijos brutalumo. Bus sunku ignoruoti vis daugiau streikų. Kita vertus, žmonės nenori eskalacijos“, - rašo žurnalistė.

Streikuojančios sritys – vis svarbesnės

11:21

Jau darosi sunku suskaičiuoti, kiek gamyklų, kompanijų ir institucijų Baltarusijoje paskelbė apie streiką. Negana to, panašu, kad streikai vis stambesnis.

Kad ketina skelbti streiką, pavyzdžiui, pranešė ir valstybinės naftos perdirbimo gamyklos „Naftan“ darbininkai. Ši gamykla įneša daug lėšų į valstybės biudžetą.

Minske nuo 12.30 val. turėtų prasidėti metro darbuotojų streikas. Nepatvirtintais duomenimis, streiką jau pradėjo Astravo atominės elektrinės darbuotojai. Yra ir vaizdo įrašas:

Tiesa, Baltarusijos energetikos ministerija vėliau paneigė informaciją apie streiką Astravo AE.

Absoliučiai visi darbininkai reikalauja arba naujų rinkimų, arba prezidento Aliaksandro Lukašenkos pasitraukimo.

Tęsiasi streikai

11:15

Baltarusijoje penktadienio rytą toliau gana ramu, o šalyje tęsiasi streikai. Antrą dieną iš eilės streikuojama Minsko elektrotechnikos gamykloje.

Taip pat pranešama apie naujus streikus azoto gamykloje Gardine, kuris, regis, tampa darbininkų nepaklusnumo židiniu. Ten streikuoja ir baldų gamintojai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

„Per protesto akcijas sulaikyti žmonės iš Teisės pažeidėjų izoliacijos centro Okrestinoje paleidinėjami nuo ketvirtadienio maždaug 22 val. 30 min.“, – rašoma pranešime.

Maždaug 1 val. 20 min. prie izoliatoriaus pasirodė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Aliaksandras Barsukovas. Paklaustas, kiek sulaikytųjų šiandien bus paleista, jis atsakė: „Visi.“

„Nebuvo jokių patyčių“, – pridūrė viceministras.

Portalas taip pat praneša, kad per pusantros valandos prie izoliatoriaus privažiavo apie 10 greitosios pagalbos automobilių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Minske paleidžiami į laisvę per protesto akcijas sulaikyti žmonės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Minske paleidžiami į laisvę per protesto akcijas sulaikyti žmonės

Vėliau tut.by nurodė, kad penktadienį ryte tai pat buvo pradėti paleidinėti areštuotieji, laikyti Minsko srities miesto Žodzinos izoliatoriuje.

„Iš Žodzinos izoliatoriaus žmones pradėjo leisti maždaug nuo 4 val. ryto. Paskui buvo nedidelė pertrauka. 6 val. 30 min. izoliatoriaus durys vėl pradėjo atsidarinėti“, – rašo portalas.

Pasak prie Žodzinoje prie izoliatoriaus budėjusių savanorių, į laisvę išėjo 119 žmonių, daugiausiai areštuotų Minske.

„Žmonės kalba, kad Žodzinoje su jais elgėsi „daugmaž normaliai“. Žvėriškai elgiamasi buvo furgonuose kaliniams vežti ir sostinės milicijos skyriuose. Ten mušė, žemino, grasino“, – sakoma portalo pranešime.

Ketvirtadienio vakarą Baltarusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava pareiškė, kad šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavedė išsiaiškinti visus nesankcionuotų akcijų dalyvių sulaikymo faktus.

„Prezidentas išgirdo darbo kolektyvų nuomonę ir pavedė išsiaiškinti visus pastarųjų dienų sulaikymų faktus. Dabar vyksta intensyvus darbas šia kryptimi. Jau iki šio vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių, pasirašiusių pasižadėjimą nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai pasirašytinai perduoti tėvams“, – sakė N.Kačanava, kurią cituoja susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“.

„Mums nereikia muštynių. Nereikia karo“, – pridūrė ji.

Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juras Karajevas savo ruožtu pareiškė prisiimantis atsakomybę ir atsiprašantis per protesto akcijas „atsitiktinai“ nukentėjusių asmenų.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo. Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sulaikytieji rodo sumušimus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sulaikytieji rodo sumušimus

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio A.Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas, oficialiais duomenimis, vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 gydomi ligoninėse dėl įvairių traumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius