Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 13 /16:46

„Viasna“: Baltarusijoje per protestus jau sulaikyta daugiau kaip 100 žmonių

Baltarusijoje sekmadienį per opozicijos protestus prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą šeštai kadencijai Minske ir kituose miestuose jau sulaikyta daugiau kaip 100 žmonių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu „Viasna“ sąraše yra 107 pavardės; sąrašas nuolat atnaujinamas.

Daugiausia sulaikytųjų yra Minske. Teisių gynėjų duomenimis, taip pat buvo sulaikyta protestuotojų Baraulianų kaime, Smalevičuose ir Breste.

Protesto akcijos vyksta įvairiuose Baltarusijos sostinės rajonuose ir kituose šalies miestuose. Žmonės renkasi į kolonas savo kiemuose ir gatvėse, tad sunku tiksliai įvertinti protestų dalyvių skaičių.

VIDEO: Tūkstančiai žmonių Baltarusijoje gedi nuo sumušimų mirusio protestuotojo

Opozicijai palanki interneto naujienų svetainė „Naša niva“ pranešė, kad protestuotojai Minske ir jo priemiesčiuose organizavo mažiausiai100 atskirų susirinkimų.

Tuo tarpu teisėsaugininkai mėgina sutrukdyti kolonoms žygiuoti ir sulaiko protestuojančiuosius. Tačiau per šio sekmadienio protestus MInske pirmą kartą nebuvo atjungtas mobilusis internetas, nebuvo uždarytos metropoliteno stotys.

Baltarusijoje jau daugiau kaip keturis mėnesius vyksta istoriniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskąją, kandidatavusią vietoje savo įkalinto vyro.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

VIDEO: 15/15: Iš pirmų lūpų – protestai Baltarusijoje, įkalinimas perpildytose areštinėse

Į Lietuvą pasitraukusi S.Cichanouskaja gyrė protestuotojus, kurie rinkosi „nepaisydami represijų, smurto ir šalčio“.

„Jie priešinasi Lukašenkos režimui, nes... nori gyventi demokratinėje ir laisvoje šalyje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ji.

Europos Sąjunga įvedė sankcijas A.Lukašenkai ir jo sąjungininkams, kaltinamiems dėl rinkimų klastojimo ir protestų slopinimo.

Ketvirtadienį Baltarusija paskelbė, kad gruodžio pabaigoje dėl pandemijos laikinai uždarys savo sausumos sienas, bet opozicija tai laiko dar viena priemone kitokiai nuomonei slopinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius