-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Minske prasidėjo derybos dėl Ukrainos

Minske penktadienį prasidėjo derybos dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, dar kartą mėginant sustabdyti jau beveik penkis mėnesius vykstančias kautynes tarp prorusiškų teroristų ir Kijevo vyriausybės pajėgų, pranešė vienas Baltarusijos pareigūnas.
Kadenciją baigęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma
Leonidas Kučma / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vadinamosios Kontaktinės grupės derybose dalyvauja Rusijos, Ukrainos, separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Dauguma pareigūnų atsisakė pateikti komentarų žurnalistams prie viešbučio Minsko centre, bet buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pareiškė: „Mes visi čia atvykome taikos. Svarbiausias dalykas – pasiekti paliaubas.“

Reikia kalbėti ne apie paliaubas, o kaip sustabdyti karinius veiksmus ir liautis žudyti vieniems kitus, – sakė L.Kučma žurnalistams.

„Reikia kalbėti ne apie paliaubas, o kaip sustabdyti karinius veiksmus ir liautis žudyti vieniems kitus“, – sakė L.Kučma žurnalistams.

„Iš Ukrainos pusės nėra jokių prieštaravimų paliaubų plano pasirašymui, – pridūrė eksprezidentas. – Jeigu visos šalys bus lygiai taip pat nusiteikusios, tuomet tas dokumentas privalo būti pasirašytas.“

Tačiau net likus kelioms valandoms iki taikos derybų pradžios Baltarusijos sostinėje, įtampa Rytų Ukrainoje išliko didelė: sukilėliai priartėjo prie strategiškai svarbaus pramonės uosto Mariupolio, tapusio nauju karštuoju tašku konflikte, per kurį Vakarų šalių ir Rusijos santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Septynių punktų paliaubų plane, kurį anksčiau šią savaitę pateikė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, raginama abi konflikto puses sustabdyti puolamąsias operacijas, o vyriausybės pajėgos turėtų atsitraukti iš rytinių Donecko ir Luhansko pramonės regionų didžiosios dalies.

P.Porošenka sakė vertinantis su labai atsargiu optimizmu galimybę, kad karo nuniokotoje šalyje pavyks atkurti taiką, jeigu tas susitarimas bus pasirašytas per derybas, kurioms tarpininkauja Europos atstovai.

„Dabar, kad pasiektume taiką ir stabilumą, reikia tik dviejų pagrindinių dalykų, – P.Porošenka sakė ketvirtadienį Velse vykstančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose. – Pirma – kad Rusija atitrauktų savo pajėgas; antra – kad uždarytų sieną su Ukraina. Jeigu tai įvyks – užtikrinu jus, jog Ukraina ras taikų sprendimą per kelias dienas.“

Europos Sąjungos (ES) ir JAV pareigūnai sakė, kad naujos sankcijos Rusijai gali būti paskelbtos penktadienį, reaguojant į smarkiai padidintą Maskvos karinę pagalbą Ukrainos sukilėliams, kurstant nuogąstavimus, kad Ukraina gali netikti dar vienos savo teritorijos dalies po to, kai Rusija kovą aneksavo Krymą.

Tačiau Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas penktadienį nurodė, kad sankcijos galėtų būti atšauktos, jeigu būtų laikomasi paliaubų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius