Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minsko teismas dviem „Belsat“ žurnalistams skyrė administracinio arešto bausmes

Baltarusijos sostinėje trečiadienį įvyko Lenkijoje įsikūrusio opozicinio televizijos kanalo „Belsat“ žurnalistų Liubov Luniovos ir Zmicero Soltano teismas.
Zmiceras Soltanas ir Liubov Luniova
Zmiceras Soltanas ir Liubov Luniova / „Facebook“ nuotr.

Minsko teismas dviem „Belsat“ žurnalistams skyrė administracinio arešto bausmes„Vasario 10 dieną teisėja Maryna Fiodarava nubaudė žurnalistus ilgais arešto terminais: Liubov Luniova – 10 parų, Zmiceras Soltanas – 15 parų“, – pranešė Baltarusijos žurnalistų sąjungos spaudos tarnyba.

„Belsat“ žurnalistai buvo sulaikyti darbo metu vasario 8 dieną Minske. Jiems buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai dėl nedidelio chuliganizmo.

Teismo posėdyje dalyvavęs milicijos įgaliotinis Mikita Belskis pareiškė, kad žurnalistai trukdė milicininkams dirbti ir reiškė nepasitenkinimą jų darbu.

L.Luniova jau buvo sulaikyta pernai gruodžio 7 dieną. Tąsyk jai buvo skirta 30 bazinių dydžių – 870 Baltarusijos rublių (apie 275 eurų) – bauda. Kartu sulaikytam operatoriui Ivanui Kurakevičiui buvo skirta 15 parų arešto.

Pernai Baltarusijoje kilo protestų banga po rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Brutaliai slopindama protestus milicija sulaikė tūkstančius žmonių, daugelis kurių vėliau pranešė areštinėse patyrę smurtą ir kankinimus.

Slopinant protestus žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Anksčiau šią savaitę Baltarusijoje prieš teismą stojo „Belsat“ žurnalistės Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava) ir Darja Čulcova. Jos buvo sulaikytos „dėl dalyvavimo nesankcionuotoje akcijoje“ lapkričio 15 dieną, kai nušvietinėjo mitingą, į kurį žmonės susirinko pareikšti pagarbos žuvusiam protestuotojui Romanui Bandarenkai.

Reporterės buvo buvo apkaltintos „organizavusios ir rengusios protestus, šiurkščiai pažeidžiančius viešąją tvarką“. Už šiuos kaltinimus numatyta maksimali bausmė – treji metai nelaisvės.

Opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, kuri iškart po rinkimų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, sakė, kad „sąžiningos žurnalistės“ teisiamos už tai, kad parodė „pasauliui režimo silpnumą ir bailumą“.

Slopindamas protestus Minsko režimas taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš nepriklausomą žiniasklaidą.

Baltarusijos žurnalistų sąjungos duomenimis, pernai šalyje fiksuoti 477 žiniasklaidos darbuotojų sulaikymo atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius