Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 19 /19:34

Mirė buvęs Danijos ministras U.Ellemannas-Jensenas: Lietuvos draugas, nebijojęs sovietų pykčio

Buvęs ilgametis Danijos Liberalų partijos pirmininkas (1984-1998 m.) ir Danijos užsienio reikalų ministras (1982-1993 m.) Uffe Ellemannas-Jensenas mirė šeštadienio naktį po sunkios ligos. Danijos politikas paliko reikšmingą pėdsaką ir Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos istorijoje.
Uffe Ellemannas-Jensenas
Uffe Ellemannas-Jensenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Danijos žiniasklaida praneša, kad buvęs politikas sirgo vėžiu. Jam buvo 80 metų.

Uffe Ellemannas-Jensenas su žmona Alice Vestergaard susilaukė keturių vaikų, šie jiems padovanojo dešimt anūkų. Poros sūnus Jakobas Ellemannas-Jensenas taip pat pasuko į politiką ir šiuo metu yra Liberalų partijos pirmininkas.

Danijos politikas paliko reikšmingą pėdsaką ir Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos istorijoje.

Kaip savo feisbuko paskyroje rašo politologas, Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala, buvusiam Danijos užsienio reikalų ministrui U.Ellemannui-Jensenui Baltijos šalių laisvės istorija buvo itin artima. 1991 m. vasario 28 d. Danija tapo antrąja suverenia valstybe, de jure pripažinusia Lietuvos valstybingumą. Tuo metu užsienio reikalų ministro pareigas ėjo būtent U.Ellemanas-Jensenas.

„Praėjus vos kelioms dienoms po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, kuomet Lietuva dar tik bandė įtikinti pasaulį išsikovojusi laisvę, Jensenas pareiškė, kad sovietai neturi teisės naudoti jėgos prieš Lietuvą, ir patvirtino, kad Danija aktyviai sieks vystyti ekonominius, prekybinius ir kitokius ryšius su atkurta valstybe.

Dar po kelių mėnesių jo kvietimu Kopenhagoje lankėsi Lietuvos premjerė Kazimiera Prunskienė, kuri buvo priimta kaip oficiali nepriklausomos valstybės atstovė su visais protokoliniais atributais“, – rašo politologas.

Linas KOjala
Linas KOjala

Kaip pats U.Ellemannas-Jensenas yra pasakojęs interneto portalui bernardinai.lt: 1991 m. pradžioje Danija sudarė sutartis su kiekviena iš Baltijos valstybių, kuriose patvirtino, kad 1921 m. paskelbtas jų pripažinimas tebegalioja, kad Danija niekada nepripažino, kad šios trys šalys tapo Sovietų Sąjungos dalimi ir kad diplomatiniai santykiai bus atkurti, kai tik tam atsiras reikiamos sąlygos.

„Toliau negalėjome eiti. O kaip dėl to tūžo Maskva! Mūsų ambasadorius buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją ir ten kaip reikiant gavo pylos. Sovietų ambasadorius apsilankė pas mus ir taip pat plūdosi. O mes jam ramiai paaiškinome, kad yra taip, kaip yra. Galiausiai jie visiškai pasiuto, kai balandžio mėnesį priėmėme Lietuvos Ministrę pirmininkę Kazimirą Prunskienę. Po Kopenhagą su ja važinėjome dideliu URM automobiliu, kurį puošė Danijos ir Lietuvos vėliavos. Surengėme bendrą spaudos konferenciją, kurios metu prieš mus buvo padėtos Lietuvos ir Danijos vėliavėlės. Kaip jie pyko! (juokiasi).“, – rašoma bernardinai.lt interviu.

„Nenuostabu, kad Vėliau Danija tapo neformalia Lietuvos mentore, padedančia atkurtos valstybės sprendimų priėmėjams, diplomatams atverti duris į Vakarų pasaulio sostines. Tai svariai prisidėjo prie Lietuvos sėkmės istorijos įstojant į ES ir NATO daug anksčiau, nei kas būtų patikėjęs. Politikoje žmogiškasis faktorius yra svarbus. Uffe Ellemanno Jenseno pavyzdys santykyje su Lietuva yra to įrodymas“, – savo feisbuko žinutėje rašė L.Kojala.

Danijos ambasados Lietuvoje ambasadorius Hansas Braskas taip pat pabrėžė Uffe Ellemanno-Jenseno meilę Baltijos šalims.

„Jo pagrindinis prioritetas buvo padėti Baltijos šalims įstoti į NATO ir ES ir padėti šioms šalims vystyti savo demokratinę ir ekonominę situaciją. Jis ypatingai didžiavosi atkurtais diplomatiniais ryšiais su Baltijos šalimis. Šiandien yra liūdna diena“, – rašoma ambasados feisbuko paskyroje.

Seimo pirmininkė reiškia užuojautą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sekmadienį Seimo ir savo vardu reiškia užuojautą dėl U.Ellemanno-Jenseno mirties.

„Ufė Elemanas-Jensenas buvo Danijos politikos legenda, svariai prisidėjusi prie Lietuvos ir mūsų kaimynių nepriklausomybės įtvirtinimo – 1991 metų vasario 28 dieną jis pasirašė dokumentą „Dėl Danijos Karalystės ir Lietuvos Respublikos bendradarbiavimo“, – sako Seimo pirmininkė.

„Be to, jis buvo Baltijos valstybių priėmimo į NATO ir Europos Sąjungą šalininkas, kuris net ir pasitraukęs iš aktyvios politikos domėjosi mūsų šalių raida“, – teigia sako V.Čmilytė-Nielsen.

1997 metais U. Elemanui-Jensenui įteiktas Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius.

U.Ellemannas-Jensenas Danijos užsienio reikalų ministru dirbo 1982-1993 metais, kai vyko paskutinis Šaltojo karo etapas.

Lietuvos ambasados Danijoje socialiniame tinkle „Facebook“ sakoma, kad U.Ellemannas-Jensenas buvo Lietuvos draugas, nepriklausomybės atkūrimo ištikimas rėmėjas.

„Tikėjo Lietuvos, Latvijos, Estijos nepriklausomybės atkūrimu nenuilsdamas rėmė Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių nepriklausomybės siekį“, – tvirtinama įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius