Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė buvęs Filipinų lyderis F.V.Ramosas, padėjęs nuversti diktatorių

Mirė buvęs Filipinų prezidentas Fidelis Valdezas Ramosas, JAV Vest Pointo karo akademiją baigęs buvęs generolas, dalyvavęs Korėjos ir Vietnamo karuose ir suvaidinęs svarbų vaidmenį 1986 metų prodemokratiniame sukilime, per kurį buvo nuverstas diktatorius.
Fidelis Valdezas Ramosas
Fidelis Valdezas Ramosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Filipinai

Jam buvo 94 metai.

Kol kas jo mirties priežastis neaiški, tačiau vienas iš jo ilgamečių padėjėjų Normanas Legaspi naujienų agentūrai AP teigė, kad pastaraisiais metais F.V.Ramosas dažnai gulėjo ligoninėje dėl širdies ligos ir sirgo demencija.

Kai kurie F.V.Ramoso giminaičiai buvo kartu su juo, kai jis sekmadienį mirė Manilos Makačio medicinos centre, sakė N.Legaspi.

Trumpame pareiškime Ramosų šeima teigė, kad „labai liūdi“, turėdama pranešti apie eksprezidento mirtį.

Pagarbą F.V.Ramosui socialiniuose tinkluose reiškė įstatymų leidėjai, diplomatai, buvę politikai ir naujoji Filipinų administracija.

„Reiškiu gilią užuojautą šiandien mirusio buvusio prezidento Fidelio Valdezo Ramoso, nugyvenusio visavertį karininko ir valstybės tarnautojo gyvenimą, šeimai“, – sakė prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis, velionio diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnus, pradėjęs eiti pareigas praėjusį mėnesį.

„Jo prezidentavimo palikimas visada bus branginamas ir visiems laikams išliks mūsų dėkingos tautos širdyse“, – pridūrė prezidentas.

Europos Sąjungos delegacija Filipinuose pareiškė užuojautą ir pavadino F.V.Ramosą „atsidavusiu valstybės veikėju“ ir „demokratijos ramsčiu“.

Dėl savo tvirtos pozicijos per dažnai šalį lydėjusius sukrėtimus „Steady Eddie“ pramintas F.V.Ramosas Filipinams vadovavo 1992–1998 metais.

Prezidento poste jis pakeitė demokratijos ikoną Corazon Aquino, kurios „Liaudies galios“ revoliucija nuvertė diktatorių F.Marcosą ir atkūrė šalyje demokratiją.

Sukilimas, tapęs autoritarinių režimų kritimo visame pasaulyje pranašu, kilo 1986 metais, kai po nepavykusio perversmo tuometinis Filipinų policijos pajėgų vadovas F.V.Ramosas ir gynybos sekretorius Juanas Ponce Enrile atšaukė savo paramą F.Marcosui.

C.Aquino tapus prezidente, F.V.Ramosas buvo paskirtas kariuomenės štabo viršininku, o vėliau – gynybos sekretoriumi. Jis užkirto kelią keletui bandymų įvykdyti perversmą.

F.V.Ramosas laimėjo 1992 metų prezidento rinkimus ir tapo pirmuoju protestantu prezidentu šioje daugiausia katalikiškoje šalyje. Jo kadencija pasižymėjo didelėmis reformomis ir bandymais panaikinti telekomunikacijų ir kitus verslo monopolius.

Jo reformos paskatino ekonominį pakilimą, pagerino neturtingos Pietryčių Azijos šalies įvaizdį ir sulaukė verslo lyderių bei tarptautinės bendruomenės pagyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius