Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 18 /15:51

Mirė buvęs JT generalinis sekretorius Kofi Annanas

Buvęs Jungtinių Tautų organizacijos (JTO) generalinis sekretorius Kofi Annanas, laimėjęs Nobelio taikos premiją už humanitarinį darbą, mirė sulaukęs 80 metų, pranešė BBC.
Kofi Annanas
Kofi Annanas Miunchene / AFP/„Scanpix“ nuotr.

K.Annanas buvo pirmasis juodaodis afrikietis, tapęs aukščiausio lygmens diplomatu pasaulyje, jis JTO vadovavo dvi kadencijas nuo 1997 m. iki 2006 m.

Vėliau jis tarnavo kaip specialusis JTO pasiuntinys Sirijoje, atsakingas už taikų konflikto sprendimą.

K.Annanas kartu su Jungtinių tautų organizacija Nobelio taikos premija buvo apdovanotas 2001-aisiais už „jų darbą organizuotesniam ir taikingesniam pasauliui“.

K.Annano vardo fondas išplatino pranešimą, kuriame buvusį lyderį pavadino atsidavusiu pasauliečiu, kuris visą gyvenimą kovojo už teisingesnį ir taikų pasaulį.

„Ten, kur buvo kančia ar poreikis, jis ištiesdavo pagalbos ranką ir palietė daugelį žmonių savo gailestingumu ir empatija. Jis nesavanaudiškai pirmiausia atsidavė kitiems, spinduliavo tikrą gerumą, šilumą ir talentingumą“, – fondo pranešimą cituoja BBC.

K.Annanas 1938 m. gimė Ganoje, buvę vedęs, turi tris vaikus.

JT Migracijos agentūra pasidalino įrašu socialiniame tinkle „Twitter“: „Šiandieną mes gedime didžio žmogaus, lyderio ir vizionieriaus praradimą“.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl iškilaus Ganos piliečio, diplomato ir Nobelio taikos premijos laureato, buvusio Jungtinių Tautų Generalinio Sekretoriaus K.Annano netekties, rašo BNS.

Pasak D.Grybauskaitės, savo gyvenimą K.Annanas paskyrė darbui ginant žmogaus teises ir taiką visame pasaulyje. Tai lėmė jo ilgametę karjerą Jungtinėse Tautose, telkiant bendras tarptautines pastangas apsaugoti žmonių gyvybes daugelyje konfliktų, nelaimių ir skurdo paliestų pasaulio kraštų, teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Specialusis pasiuntinys sprendžiant Sirijos krizę Kofi Annanas
„Scanpix“ nuotr./Specialusis pasiuntinys sprendžiant Sirijos krizę Kofi Annanas

Šalies vadovės užuojautos laiške Ganos prezidentui Nana Akufo-Addo pabrėžiama, jog K. Annanas išliks ryškiu pavyzdžiu visiems pasaulio žmonėms, diplomatams ir Jungtinių Tautų pareigūnams, siekiantiems taikos, ginantiems žmogaus teises ir lygybę.

D.Grybauskaitė reiškia nuoširdžią užuojautą ir linki stiprybės K. Ananno šeimai ir artimiesiems, jo gausiems bendražygiams ir pasekėjams bei visiems Ganos žmonėms.

Ganoje skelbiamas savaitės gedulas

Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo paskelbė savaitės trukmės gedulą K.Annano mirties, rašo BNS.

Prezidentas nurodė pareiškime, kad Gana „labai liūdi“ dėl „meistriško“ diplomato K.Annano mirties Šveicarijoje po trumpos ligos.

Ašančio regiono sostinėje Kumasyje gimęs 80 metų K.Annanas buvo pirmasis JT generalinis sekretorius, kilęs iš Užsachario Afrikos.

„Liepiau, kad jo garbei visoje šalyje ir visose Ganos diplomatinėse atstovybėse (vieną savaitę, pradedant nuo pirmadienio) Ganos valstybinės vėliavos būtų nuleistos iki pusės stiebo“, – nurodė N.Akufo-Addo.

„Savo pareigomis ir elgesiu pasaulinėje arenoje jis suteikė mūsų šaliai didelę šlovę“, – pridūrė Ganos lyderis.

„Jis buvo tvirtai įsitikinęs, kad Ganos žmonės gali patys rinktis kryptį į pažangą ir klestėjimą“, – teigė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius