Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 16 /20:47

Mirė buvęs Jungtinių Tautų vadovas Boutrosas Boutrosas-Ghali

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius egiptietis Boutrosas Boutrosas-Ghali, vadovavęs šiai tarptautinei organizacijai 1992–1996 metais, mirė būdamas 93 metų, antradienį pranešė Venesuelos, kuri šį mėnesį pirmininkauja JT Saugumo Tarybai, ambasadorius.
Boutrosas Boutrosas-Ghali
Boutrosas Boutrosas-Ghali / „Scanpix“/AP nuotr.

„Buvome informuoti, kad mirė buvęs generalinis sekretorius Boutrosas Boutrosas-Ghali“, – ambasadorius Rafaelis Ramirezas sakė Tarybai.

Saugumo Tarybos nariai atsistoję pagerbė velionį tylos minute.

Šis egiptietis diplomatas, ko gero, bus labiausiai prisimenamas kaip JT generalinis sekretorius, kurio balotiravimąsi antrai kadencijai blokavo Jungtinės Valstijos, pasinaudojusios veto teise.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi paskambino B.Boutrosui-Ghali praeitą ketvirtadienį, kai jis buvo paguldytas į vieną Kairo ligoninę.

Šis diplomatijos veteranas, buvęs Egipto užsienio reikalų ministras, vadovavo Jungtinėms Tautoms vienu iš sudėtingiausių laikotarpių per šios organizacijos istoriją, kai vystėsi krizės Somalyje, Ruandoje, Artimuosiuose Rytuose ir buvusioje Jugoslavijoje.

1992 metų sausio 1-ąją B.Boutrosas-Ghali tapo šeštuoju JT generaliniu sekretoriumi ir pirmuoju Afrikos atstovu tame poste.

B.Boutrosas-Ghali gimė 1922 metų lapkričio 14 dieną Kaire, krikščionių koptų šeimoje.

Jis studijavo Kairo universitete ir Paryžiuje, kur užsimezgė jo glaudus ryšys su Prancūzija.

B.Boutrosas-Ghali kurį laiką dirbo tarptautinių santykių profesoriumi aukštosiose mokyklose, įskaitant Kolumbijos universitetą Niujorke, o 1977 metais buvo paskirtas Egipto užsienio reikalų ministru, kai šaliai vadovavo prezidentas Anwaras al Sadatas.

Tai pačiai metais jis lydėjo A.al Sadatą per jo istorinę kelionę į Jeruzalę. Tas vizitas padėjo sutaryti taikos sutartį tarp Egipto ir Izraelio, tačiau taip pat laikomas viena iš priežasčių, dėl kurių A.al Sadatas buvo nužudytas po ketverių metų.

1992 metų sausio 1-ąją B.Boutrosas-Ghali tapo šeštuoju JT generaliniu sekretoriumi ir pirmuoju Afrikos atstovu tame poste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius