-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 16 /21:14

Mirė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis

Eidamas 87-uosius metus penktadienį mirė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, pranešė laikraštis „Bild“.
Helmutas Kohlis
Mirė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vokietija Mirtis

H.Kohlis, ilgiausiai nuo 1982 iki 1998 metų Vokietijos kanclerio poste dirbęs politikas, yra vienas iškiliausių XX amžiaus antros pusės Europos lyderių. Jau daug metų dėl silpnos sveikatos jis dažniausiai buvo matomas neįgaliojo vežimėlyje.

Savo šalyje jis yra vadinamas Vokietijos pakartotinio suvienijimo tėvu. Šis politikas kartu su Prancūzijos prezidentu Francois Mitterandu daug prisidėjo prie Europos bendros valiutos atsiradimo.

Pastaraisiais metais H.Kohlis propagavo glaudesnės Europos integracijos privalumus ir reiškė abejonių dėl to, kaip jo buvusi statytinė Angelos Merkel sprendžia euro zonos skolų krizės problemas.

Žymūs žmonės atiduoda pagarbą

Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris penktadienį pagerbė buvusį Vokietijos kanclerį Helmutą Kohlį ir pavadino „pačia Europos esme“.

„Helmuto mirtis labai sukrėtė mane. Mano mentorius, mano draugas, pati Europos esmė, mes jo labai, labai ilgėsimės“, – parašė tviteryje buvęs Liuksemburgo premjeras J.C.Junckeris.

„Helmutas Kohlis pripildė Europos namus gyvybe – ne tik todėl, kad jis statė tiltus ir į vakarus ir į rytus, bet ir todėl, kad jis niekada nesiliovė kurti dar geresnių Europos ateities projektų“, – sakė J.-C.Junckeris.

„Be Helmuto Kohlio nebūtų buvę ir euro“, – pridūrė jis apie vieningąją ES valiutą, kuri įvesta 19 iš 28 Europos Sąjungos valstybių.

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas George'as H.W. Bushas gedi buvusio Vokietijos kanclerio Helmuto Kohlio, kurį penktadienį pavadino „ištikimu laisvės draugu“ ir „vienu iškiliausių pokario Europos lyderių“.

„Helmutas nekentė karo, bet dar labiau šlykštėjosi totalitarizmu“, – sakė buvęs JAV prezidentas savo pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Herbertas Walkeris Bushas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Herbertas Walkeris Bushas

„Glaudus darbas su mano geriausiu draugu, kad taika baigtųsi Šaltasis karas ir Vokietija būtų suvienyta per NATO, liks vienu didžiausių džiaugsmų mano gyvenime“, – pridūrė G.H.W.Bushas.

„Aš visuomet prisiminsiu Helmutą Kohlį – draugą ir valstybės veikėją, padėjusį suvienyti Europą“, – parašė tviteryje Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, buvęs Lenkijos premjeras.

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani pasakė, kad H.Kohlis buvo „aiškiaregis ir valstybininkas, kovojęs už Europos tautų susitaikymą ir vienybę“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas apibūdino jį „suvienytos Vokietijos ir suvienytos Europos įsikūnijimu“.

„Kai Berlyno siena krito, jis ta proga pasinaudojo; tikras europietis“, – parašė tviteryje J.Stoltenbergas.

Belgijos ministras pirmininkas Charles Michelis H.Kohlį taip pat vadina „tikru europiečiu“, o Liuksemburgo ministras pirmininkas Xavier Bettelis šlovino jį „didžiu valstybininku“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė užuojautą: „Pasaulis neteko vieno reikšmingiausių XX amžiaus pabaigos politikų. Lietuva prisimins H.Kohlį kaip tvirtą ir ištikimą draugą, kovotoją už demokratines vertybes ir laisvę. H.Kholis į istoriją įėjo kaip Vokietijos suvienytojas ir prisidėjo prie Europą ištisus dešimtmečius paralyžiavusio Šaltojo karo pabaigos“, – sakoma Lietuvos prezidentės užuojautoje.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pasaulį paliko aukščiausio rango vadovas, politikos lyderis, savo šalies ir visos Europos vedlys.

„Ši netekties valanda atnešė liūdesį tarptautinei bendruomenei, tačiau veliono ryžtingi ir prasmingi darbai neš ryškų ir šviesų jo atminimą pasaulinės politikos istorijoje“, – sako premjeras S.Skvernelis.

Prezidentė ir premjeras pareiškė nuoširdžią užuojautą Vokietijos prezidentui, H.Kohlio artimiesiems ir Vokietijos žmonėms.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas penktadienį pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą dėl didžiojo vokiečio ir didžiojo europiečio“ netekties, paskelbus žinią apie Helmuto Kohlio mirtį.

A.Merkel kanceliarijos personalo vadovas Peteris Altmaieris pasakė taip: „mes be galo dėkingi Helmutui Kohliui: už mūsų laisvę, už mūsų vienybę, už mūsų Europą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius