Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 26 /13:58

Mirė Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Castro

Vėlai penktadienį Havanoje mirė Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Castro, per nacionalinę televiziją paskelbė jo brolis, prezidentas Raulis Castro.
Fidelis Castro
Fidelis Castro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kubos revoliucijos vyriausiasis vadas mirė 22 val. 29 minutės“, – paskelbė prezidentas, kuris brolio mirties priežasties nenurodė.

F.Castro buvo 90 metų. Jo brolis sakė, kad revoliucijos lyderio palaikai anksti šeštadienį bus kremuoti „vykdant jo pareikštą valią“.

F.Castro, viena svarbiausių antrosios XX amžiaus pusės figūrų pasaulyje, turėjo didžiulę įtaką, atsižvelgiant į jo mažos Karibų valstybės dydį. Jo padėjėjai teigia, kad jis pergyveno nesuskaičiuojamus JAV bandymus jį nužudyti.

Buvęs lyderis iš viešojo gyvenimo pasitraukė 2006 metais dėl prastos sveikatos. Prezidento postą broliui jis oficialiai perdavė 2008-aisiais.

Buvęs lyderis iš viešojo gyvenimo pasitraukė 2006 metais dėl prastos sveikatos. Prezidento postą broliui jis oficialiai perdavė 2008-aisiais.

Pastaraisiais metais F.Castro, kaip pranešta, sirgo kažkokia žarnyno liga, bet oficialiai apie ją nieko neskelbiama.

Kubos revoliucijos „tėvas“ F.Castro savo salą tvirta ranka, nuolat mesdamas iššūkį JAV ir slopindamas opoziciją namuose, valdė pusę amžiaus. Jis pergyveno Šaltąjį karą, 11 JAV administracijų, net pasaulinio komunizmo saulėlydį ir yra tarp ilgiausiai valdžiusių dabartinių laikų lyderių.
2006 metais po žarnyno operacijos valdžios įgaliojimus jis perdavė Rauliui.

Revoliucijos gynėjams jis buvo didvyris, gynęs paprastus žmones, o oponentams, tarp kurių yra tūkstančiai JAV gyvenančių išeivių iš Kubos, – žiaurus tironas.

Galiausiai jis sulaukė tos istorinės dienos, kai Kuba ir JAV pernai atkūrė diplomatinius santykius.

Kubiečiai „apstulbę“

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, Kubos pagrindinis sąjungininkas regione, „Twitter“ parašė: „Mums tęsti jo palikimą ir nešti jo nepriklausomybės vėliavą.“

Per „Twitter“ velionį F.Castro taip pat gyrė Meksikos ir Salvadoro lyderiai.

Indijos premjeras Narendra Modi „Twitter“ parašė, kad jo šalis gedi „didžio draugo“.

Pačioje Kuboje žmones, regis, apstulbino revoliucijos lyderio mirtis.

VIDEO: Diskotekos dalyviams pranešama apie Fidelio Castro mirtį

20-metis Marco Antonio Diezas, kuris verčiasi plaudamas automobilius, sakė, kad naujienas išgirdo viename vakarėlyje Havanoje. Pasak jo, staiga buvo išjungta muzika ir pranešta apie F.Castro mirtį.

„Grįžau namo ir pažadinau visus. Pasakiau: „Fidelis mirė.“ Mano motina buvo apstulbusi“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

VIDEO: Tomo Tumalovičiaus komentaras iš Kubos po pranešimo apie Fidelio Castro mirtį

Naujausios F.Castro nuotraukos buvo paskelbtos praėjusią savaitę. Jose jis įamžintas su baltu treningu, kurį pamėgo gyvenimo pabaigoje, atsisakęs žalių kariškų drabužių.

Viešumoje jis paskutinį kartą pasirodė per savo 90-ąjį gimtadienį rugpjūčio 13 dieną.

„Greit aš baigsiu taip, kaip ir visi kiti, – sakė jis. – Visiems mums ateina eilė.“

Laidotuvės gruodžio 4 dieną

Kuba šeštadienį paskelbė devynių dienų valstybinį gedulą dėl jo mirties ir nurodė, kad velionio lyderio pelenai bus palaidoti gruodžio 4 dieną, per ceremoniją Kubos Santjage.

Nuo lapkričio 26-osios iki gruodžio 4-osios „nevyks vieša veikla ir šou, šalies vėliava ant valstybinių pastatų ir karinių objektų bus nuleista iki pusės stiebo“, sakoma valdžios pranešime.

F.Castro pelenai bus palaidoti šalies pietryčiuose esančiame istoriniame Kubos Santjago mieste. Prieš tai keturias dienas per šalį keliaus laidotuvių procesija, nurodoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius