Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 16 /21:17

Mirė pašauta ir subadyta britų parlamento narė

Jungtinės Karalystės transliuotojas BBC skelbia, kad ketvirtadienio popietę Berstole, Vakarų Jorkšyro grafystėje, pašauta ir subadyta parlamento narė Jo Cox. Po kelių valandų pranešta, kad leiboristų frakcijai priklausanti 41-erių metų parlamentarė mirė.

Svarbiausios žinios

  • Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų narė Jo Cox buvo užpulta Berstolo mieste Vakarų Jorkšyro grafystėje
  • Užpuolikas į politikę, aktyvią šalies pasilikimo ES šalininkę, kelis kartus šovė ir ėmė badyti ją peiliu
  • Medikų sraigtasparnis išskraidino J.Cox į ligoninę, bet netrukus pranešta, kad jos gyvybė užgeso dar užpuolimo vietoje
  • Tiriami pranešimai, kad vyras išpuolio metu ir suimamas šaukė „Britain First“. Taip vadinasi 2011 metais įkurta kraštutinių dešiniųjų partija
  • Sulaikytas vyras – 52 metų Tommy Mairas

Žuvo vietoje

Vyras užpuolė J.Cox netoli bibliotekos. Kelis kartus šovė savadarbiu ginklu, o tada ėmė badyti peiliu. Užpuolikas paspruko, jį kurį laiką persekiojo ir galiausiai sugavo teisėsaugos pareigūnai.

„Šiandien 12 val. 53 min. policijai telefonu buvo pranešta apie vieną incidentą Market gatvėje, Berstole, kur 40-metė moteris buvo sunkiai sužeista ir yra kritinės būklės“, – nurodoma policijos pranešime.

Po kelių valandų vis dėlto pranešta, kad J.Cox mirė užpuolimo vietoje. Tai konstatavo į įvykio vietą atskubėję medikai.

Vienas liudininkas Heithemas Benas Abdallah, kurį cituoja naujienų agentūra PA, nurodė, kad J.Cox įsivėlė į konfliktą su dviem vyrais. Pasak jo, vienas iš vyrų susirėmė su J.Cox ir tada pasigirdo du šūviai.

„Ji nugriuvo tarp dviejų automobilių, o aš priėjęs išvydau ją ant grindinio kraujuojančią“, – pasakojo liudininkas.

Gaudynių metu buvo uždarytos visos aplinkinės mokyklos.

Kas žinoma apie užpuoliką

Sulaikytasis – 52 metų vyras. Atakos motyvai kol kas nėra aiškūs.

Tiesa, policija tiria pranešimus, kad vyras prieš išpuolį sušuko „Britain First“. Taip vadinasi 2011 metais įkurta kraštutinių dešiniųjų partija, pasisakanti prieš tariamą Jungtinės Karalystės islamizaciją.

Netoliese išpuolio vietos gyvenantis Graeme'as Howardas „The Guardian“ teigė girdėjęs, kad užpuolikas sušuko būtent šiuos žodžius. „Britain First“ jis šaukė ir suimamas.

„Išgirdau šūvį, išbėgau laukan ir pamačiau, kaip kelios ponios iš kavinės bėga su rankšluosčiais. Buvo daug rėkimo. Jis šaukė „Britain First“, kai jį pagriebė policininkai“, – pasakojo G.Howardas.

„Daily Mail“ skelbia, kad J.Cox užpuolė 53 metų vietos gyventojas Tommy Mairas. Policija jį sulaikė ir surengė kratą jo namuose.

„Jis tiesiog tylus. Jis gyveno ir tvarkėsi vienas. Taip jau apie 20 metų. Niekada nemačiau, kad jį lankytų svečiai“, – teigė T.Mairo kaimynas Davidas Picklesas.

Kartu su vyru – aktyvi likimo ES šalininkė

Leiboristų partijai priklausanti J.Cox pastaruoju metu aktyviai važinėjo po Jungtinę Karalystę ir ragino britus balsuoti už pasilikimą Europos Sąjungoje.

J.Cox buvo išrinkta per paskutinius visuotinius rinkimus 2015 metais.

„Labai siaubinga žinia apie išpuolį prieš nuostabią ir puikią kolegę Jo Cox – viliuosi ir meldžiuosi už ją ir jos šeimą“, – parašė jos kolega parlamente leiboristas Chuka Umunna.

Nužudytos parlamentarės vyras su poros vaikais trečiadienį dalyvavo originalioje dviejų flotilių akistatoje Temzės upėje. Brendanas Coxas su atžalomis plaukė stovyklos „Remain“ pripučiama valtimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jo Cox vyras Brendanas ir dvi poros dukros dalyvavo akcijoje Temzės upėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jo Cox vyras Brendanas ir dvi poros dukros dalyvavo akcijoje Temzės upėje

Šiandien prasideda naujas mūsų gyvenimo skyrius. Sunkesnis, skausmingesnis. Aš ir Jo draugai bei artimieji kiekvieną akimirką kovosime prieš šią neapykantą, kuri nužudė Jo.

Jo tikėjo, kad pasaulis gali būti geresnis, ir dėl jo kiekvieną dieną kovėsi su tokia energija, kokia daugelį žmonių išsekintų", – ketvirtadienį pranešime teigė B.Coxas.

„Kas darosi pasauliui?“

„Šiandien 12 val. 53 min. policijai buvo pranešta apie incidentą Market gatvėje Berstole, kur maždaug 40 metų moteris patyrė sunkių sužeidimų ir yra kritinės būklės“, – sakoma Vakarų Jorkšyro policijos pranešime.

„Penktą dešimtį baigiantis ar šeštą pradėjęs vyriškis taip pat buvo nesunkiai sužeistas“, – nurodoma jame.

„Atvykę ginkluoti pareigūnai suėmė 52 metų vyriškį tame rajone“, – informavo policija.

Išpuolis buvo įvykdytas netoli miesto bibliotekos, kurioje parlamentarė reguliariai rengdavo susitikimus su savo rinkėjais.

Sužeistos parlamentarės kolegos baisėjosi šiuo išpuoliu socialiniuose tinkluose.

„Kas darosi pasauliui?“ – klausė leiboristų parlamentaras Andy Burnhamas.

Dauguma britų parlamentarų neturi apsaugos, tačiau tokie incidentai yra itin reti.

2010 metais viena 21 metų studentė peiliu dukart dūrė į pilvą leiboristui parlamentarui Stephenui Timmsui už tai, kad jis balsavo už Jungtinės Karalystės invaziją į Iraką 2003 metais kartu su amerikiečiais ir kitais sąjungininkais. Už šį nusikaltimą užpuolikė buvo nuteista kalėti iki gyvos galvos.

Sustabdyta agitacija

Pranešama, kad visoje Jungtinėje Karalystėje sustabdyta kampanija už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje.

„Mes pristabdome visas kampanijas vienai diena. Mūsų mintys yra su Jo Cox ir jos šeima“, – paskelbė tinkle „Twitter“ kampanijos „Stronger In Europe“ (Stipresni Europoje) rengėjai.

Savąją kampaniją vienai dienai sustabdė ir stovykla „Leave“.

Susirūpinimą dėl šio išpuolio socialiniame tinkle „Twitter“ jau išreiškė ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas. „Mūsų mintys ir maldos su Jo ir jos šeima“, – rašė D.Cameronas.

Jis iškart atidėjo planuotą kampaniją Gibraltare už narystę Europos Sąjungoje po ketvirtadienį paskelbtų pranešimų, kad Anglijoje peršauta parlamentarė, dalyvavusi kampanijoje „Britain Stronger In Europe“ („Britanija stipresnė Europoje“).

„Visiškai teisinga, kad visi kampanijos renginiai sustabdyti po siaubingo išpuolio prieš Jo Cox. Aš šįvakar nedalyvausiu mitinge Gibraltare“, – parašė D.Cameronas socialiniame tinkle „Twitter“.

Planuota, kad D.Cameronas ketvirtadienį per dviejų valandų vizitą Gibraltare agituos referendume balsuoti už pasilikimą Bendrijoje.

Beje, „Britain Stronger In Europe“ pranešė, kad D.Cameronas yra atvykęs į Gibraltarą ir ketina vėliau ketvirtadienį paskelbti pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius