Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė SSRS lakūnas kosmonautas Pavlas Popovyčius

Rusijos kosmonautikos federacijos prezidentas Vladimiras Kovalionokas oficialiai patvirtino žinią apie SSRS lakūno kosmonauto Pavlo Popovyčiaus mirtį.

„Jis buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kurie neturi priešų, o turi vien tik draugus. Su šiuo vaikinu galima pulti ir į ugnį, ir į vandenį, ir eiti į žvalgybą“, - sakė V.Kovalionokas.

Anksčiau trečiadienį Ukrainos nacionalinė kosmoso agentūra pranešė, kad Kryme mirė du kartus Sovietų Sąjungos didvyrio vardu apdovanotas P.Popovyčius.

Krymo sveikatos apsaugos viceministras Olehas Steblija sakė, kad P.Popovyčiaus mirties priežastis buvo hemoraginis insultas (kraujui išsiliejus į smegenis).

Pasak jo, P.Popovyčius mirė savo bute Hurzufe antradienį apie 23 val. Buvo iškviesta greitoji, bet jis mirė ant žmonos ir dukters rankų. Iki 79-ojo gimtadienio pritrūko kelių dienų.

Hurzufo gyvenvietės administracijos vadovas Viktoras Hamalis sakė, kad apie P.Popovyčiaus mirtį pranešta Ukrainos ir Krymo vyriausybėms. Jis pažymėjo, kad šiuo metu mirusiojo kūną ruošiamasi vežti į Maskvą, kur greičiausiai kosmonautas ir bus palaidotas.

Dėl kosmonauto mirties užuojautą pareiškė Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, trečiadienį pranešė valstybės vadovo spaudos tarnyba.

„Netekome didžio žmogaus, didžio Ukrainos sūnaus. Vieno iš kosmonautikos pionierių, pirmojo kosmonauto ukrainiečio ir visuomenės veikėjo. Pavlo Romanovyčiaus gyvenimo kelias - tai didvyriškos narsos, garbės, atkaklaus darbo, pasiaukojančio tarnavimo tautai ir Tėvynei pavyzdys“, - rašoma Ukrainos vadovo telegramoje.

„Jis ištikimai saugojo meilę Ukrainai ir labai daug nuveikė Rusijoje įsikūrusiai ukrainiečių bendruomenei bei stiprindamas Ukrainos ir Rusijos draugystę. Jis buvo, yra ir visada liks ukrainiečių tautos pasididžiavimas“, - pažymėjo V.Juščenka.

P.Popovyčius gimė 1930 metų spalio 5 dieną Kijevo srityje, Uzine. Jam du kartus (1962, 1974) suteiktas Sovietų Sąjungos didvyrio vardas. Jis buvo kosminio laivo „Vostok 4“ pilotas, kosminio laivo „Sojuz 14“ vadas, SSRS lakūnas kosmonautas Nr.4.

Į kosmosą jis skrido du kartus. Pirmasis skrydis - 1962 metų rugpjūtį, kai Sovietų Sąjunga vienu metu į kosmosą paleido du kosminius laivus „Vostok-3“, kuriuo skrido Andrijanas Nikolajevas, miręs 2004-aisiais, ir „Vostok-4“ - pastarąjį pilotavo P.Popovyčius.

P.Popovyčius dar kartą kilo į kosmosą laivu „Sojuz-14“ 1974 metų liepą.

2002-aisiais viename interviu jis atskleidė, ką jiedu su A.Nikolajevu kalbėjosi skriedami aplink Žemę. Tada P.Popovyčius turėjo šaukinį „Auksinis erelis“.

„Tada Andrijanas sako: „Auksini ereli, auksini ereli, čia Sakalas. Ar girdi mane", o aš atsakau: „Sveikas, Andrijanai, aš ne tik girdžiu tave, bet ir matau. Tu skrieji man iš dešinės kaip mažas Mėnulis“, - pasakojo P.Popovyčius.

Jis, beje, visuomet vadindavo save pirmuoju Ukrainos kosmonautu.

Nuo 1993 metų aviacijos atsargos generolas majoras. Iki 2009 metų rugsėjo P.Popovyčius dirbo Rusijos žemės ūkio aerofotogeodezijos tyrimų instituto direktorių tarybos pirmininku.
Šešis kartus buvo išrinktas Ukrainos SSR Aukščiausiosios Tarybos deputatu. Taip pat buvo SSRS Aukščiausiosios Tarybos deputatas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius