Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mirė vienas pirmųjų Jungtinių Tautų lyderių Brianas Urquhartas

Britų diplomatas Brianas Urquhartas, vienas pirmųjų Jungtinių Tautų lyderių, atlikęs svarbų vaidmenį plėtojant organizacijos taikdariškas misijas, mirė Jungtinėse Valstijose, pirmadienį pranešė jo šeima. Jam buvo 101 metai.
Brianas Urquhartas (kairėje)
Brianas Urquhartas (kairėje) / „Scanpix“/AP nuotr.

Velionio sūnus Thomas patvirtino, kad B.Urquhartas mirė šeštadienį savo namuose Tairingame, Masačusetso valstijoje, pranešė dienraštis „The New York Times“. Mirties priežastis nenurodoma.

B.Urquhartas gimė 1919 metais Bridporte, Anglijoje. Per Antrąjį pasaulinį karą jis tarnavo britų kariuomenėje ir žvalgyboje, o vėliau tapo antruoju pareigūnu, įdarbintu Jungtinėse Tautose po jos įkūrimo 1945 metais. Jis buvo net penkių JT generalinių sekretorių vyriausiasis patarėjas.

B.Urquhartas dirbo komisijoje, 1945 metais įsteigusioje JT sekretoriatą, organizavo pirmąjį Generalinės Asamblėjos susitikimą Londone ir dalyvavo priimant sprendimą dėl nuolatinės JT būstinės įkūrimo Niujorke. Tačiau geriausiai jis žinomas dėl vadovavimo JT taikdarių operacijoms viso pasaulio konfliktų zonose ir tų operacijų steigimo.

Taikos palaikymo pajėgas jis vadino kariuomene, neturinčia priešo. Būtent jis nusprendė, kad taikdariai privalo nešioti žydros spalvos šalmus, kad išsiskirtų iš kovojančių šalių pajėgų. Jis sakė, kad taikdariai į konflikto zoną turėtų eiti tik turėdami didelį politinį palaikymą ir tikslą – nutraukti karo veiksmus bei palengvinti derybas.

Jungtinėse Tautose B. Urquhartas dirbo iki 1986 metų. Per tą laiką jis vadovavo 13 taikdarių operacijų, sutelkė 10 tūkst. karių turinčias pajėgas iš 23 šalių, o taikos palaikymą pavertė viena pastebimiausių ir politiškai populiariausių JT organizacijos funkcijų. 1988 metais JT taikos palaikymo pajėgos buvo apdovanotos Nobelio taikos premija.

B. Urquhart 12 metų buvo antras pagal rangą JT pareigūnas. 1974 metais jis pakeitė Ralphą J. Bunche'ą, paskirtas JT generalinio sekretoriaus pavaduotoju politikos klausimais.

„Sero Briano paliktas pėdsakas Jungtinėse Tautose yra gilus kaip nė vieno kito per visą organizacijos istoriją, – sakoma JT generalinio sekretoriaus Antonio Guttereso pareiškime. – Dirbdamas generalinio sekretoriaus Dago Hammarskjöldo patarėju jis padėjo apibrėžti JT veiksmų apimtį sprendžiant ginkluotus konfliktus ir [priimant] kitus pasaulinius iššūkius. Būdamas R.Bunche'o, garsaus JT pareigūno ir Nobelio taikos premijos laureato, artimas kolega seras Brianas padėjo įkurti ir vėliau plačiai naudoti tarptautines taikos palaikymo misijas.“

Baigęs darbą Jungtinėse Tautose B.Urquhartas prisijungė prie privataus fondo „Ford Foundation“, rašė knygas, komentarus „The New York Review of Books“ ir kitiems leidiniams. Jis yra parašęs knygų apie Jungtinių Tautų lyderius ir operacijas, 1987 metais išleido autobiografinę knygą „A Life in Peace and War“.

Velionio gedi jo žmona, penki vaikai, vienas posūnis, 14 vaikaičių ir 10 provaikaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje