-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mirties pirkliu“ pramintas įtariamas ginklų prekeivis V.Butas bus išduotas Jungtinėms Valstijoms

Tailando teismas penktadienį nusprendė, kad prieš dvejus metus suimtas buvęs Sovietų Sąjungos oro pajėgų pilotas Viktoras Butas, kaltinamas ginklų kontrabanda keliuose žemynuose ir galimai prisidėjęs prie kai kurių kruviniausių konfliktų kurstymo, gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.
Viktoras Butas
Viktoras Butas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Butas Prekės

Per savo daugiau kaip dviejų dešimtmečių karjerą šis tvirto sudėjimo rusas įtariamas kurstęs smurtą nuo Siera Leonės iki Afganistano, tiekdamas ginklus ir orlaivius mainais į įvairias prekes ir pinigus.

Manoma, kad V.Butas moka šešias kalbas ir keliaudavo prisidengęs įvairiais išgalvotais vardais, tokiais kaip Borisas arba Vadimas Markovičius Aminovas.

Jo numanoma gyvenimo istorija paskatino Holivudą sukurti filmą „Karo dievas“, kuriame aktorius Nicolasas Cage'as vaidina teisingumo sėkmingai išvengiantį prekeivį ginklais.

Panašu, kad V.Butui „verslo“ vystyti netrukdė jokios JAV ir Jungtinių Tautų (JT) sankcijos iki pat 2008 metų kovo, kai jis buvo sučiuptas per vieną slaptųjų agentų operaciją, vertą įamžinti didžiajame ekrane.

Rusas buvo suimtas penkių žvaigždučių viešbutyje „Sofitel“ Bankoke per derybas su JAV agentais, apsimetusiais Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėliais.

Po dvejus metus trukusio bylinėjimosi sustiprėjo viltys, kad V.Butas sulauks atpildo, kai Tailando teismas nusprendė išduoti jį Jungtinėms Valstijoms. Vašingtonas jį kaltina vadovavus „milžiniško masto ginklų kontrabandos verslui“.

V.Butui gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jeigu jis bus pripažintas dalyvavęs sąmoksle nužudyti JAV piliečius ir teikęs materialinę paramą arba išteklius užsienio teroristinėms organizacijoms.

Jis neigė savo kaltę nuo pat suėmimo Tailando sostinėje dienos, nors nurodoma, kad jis sutiko „FARC atstovams“ parduoti „žemė oras“ tipo raketų per virtinę susitikimų, kurie taip pat vyko Danijoje ir Rumunijoje.

JAV prokurorai tvirtina, kad V.Butas sutiko parduoti ginklų, nors suvokė, kad šias raketas ketinama panaudoti prieš Jungtinių Valstijų sraigtasparnius.

Tačiau V.Butas tvirtina, jog visada vertėsi teisėtu krovinių skraidinimu ir atmeta žiniasklaidos pranešimus dėl jo įtariamų ryšių su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“.

V.Butas, kuris gimė Tadžikistano sostinėje Dušanbėje 1967 metais, studijavo kalbas, tarp jų anglų, prancūzų ir portugalų Maskvos kariniame užsienio kalbų institute, o vėliau tarnavo karinėse oro pajėgose.

Jis ne kartą neigė įtarimus, jog buvo Sovietų Sąjungos KGB agentas ir kad byrant šiai valstybei pusvelčiui pirkdavo ginklus, lėktuvus ir sraigtasparnius, kuriuos vėliau parduodavo konfliktų zonose.

Žurnalistas Douglasas Farah, vienas iš knygos apie V.Buto veiklą autorių, vadino jį unikaliu padaru, gimusiu komunizmo eros pabaigoje ir iškilusiu įsigalėjus laukiniam kapitalizmui po Berlyno sienos griuvimo praeito amžiaus 10–o dešimtmečio pradžioje.

Buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Peteris Hainas jį praminė „Mirties pirkliu“, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigia, jog vienu metu V.Butui priklausė daugiau nei 50 lėktuvų, gabenančių ginklus į įvairias Afrikos šalis.

JAV prokurorai sako, kad ginklai, kuriuos V.Butas pardavė arba tarpininkavo juos įsigyjant, kurstė konfliktus ir palaikė autoritarinius režimus Afganistane, Angoloje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Liberijoje, Ruandoje, Siera Leonėje ir Sudane.

V.Butas kaltinamas pažeidęs JT sankcijas bendradarbiaudamas su buvusio Liberijos prezidento Charleso Tayloro režimu, siekusiu „destabilizuoti padėtį Siera Leonėje ir neteisėtai įgyti deimantų“.

Ch.Tayloras šiuo metu teisiamas tarptautinio tribunolo Hagoje, kuris jį sieja su nužudymais, žaginimais ir vergija per 1991–2001 metų pilietinį karą Siera Leonėje, nusinešusį apie 120 tūkst. gyvybių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius