Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mirties pirkliu pramintas rusas iš Bankoko išskraidintas į JAV (papildyta 14.22)

Rusijos pilietis Viktoras Butas, įtariamas stambia ginklų kontrabanda, antradienį buvo išskraidintas iš Bankoko specialiu JAV lėktuvu, pranešė vienas aukštas policijos pareigūnas, kai Tailando Vyriausybė leido išduoti Vašingtonui šį terorizmu kaltinamą asmenį. „Stebina skubumas jį perduoti. Praėjus mažiau nei trims valandoms po Tailando vyriausybės sprendimo, Viktoras Butas jau buvo lėktuve“, – pabrėžė konsulas. Anksčiau Rusija jau pareiškė, kad įžvelgia Buto byloje politinę potekstę.
Viktoras Butas
Viktoras Butas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Butas jau paliko Tailandą 13 val. 27 min. vietos (8 val. 27 min. Lietuvos) laiku iš Don Mueango oro uosto“, – policijos pulkininkas Supisarnas Bhakdinarunartas, vadovaujantis Tailando nusikalstamumo mažinimo skyriui, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jis išskrido JAV lėktuvu, lydimas šešių pareigūnų, – pridūrė pareigūnas. – Aš pats jį išsiunčiau.“

V.Buto advokatas Viktoras Burobinas agentūrai „Interfax“ pareiškė, kad jo kliento suėmimas yra juridiškai neteisėtas.

Drauge, pasak jo, „jeigu šis administracinis sprendimas bus įvykdytas ir V.Butas bus perduotas į JAV, jį atšaukti arba užginčyti bus neįmanoma“.

Pasak V.Burobino, „jeigu V.Butas atsidurs Jungtinėse Valstijose – o mes iki šiol tikimės stebuklo ir tikime, kad tai neįvyks, – Amerikoje Rusijos piliečio laukia teismo procesas“.

„Kokie kaltinimai jam bus pateikti, mes kol kas nežinome“, – sakė V.Buto gynėjas iš Rusijos. Jis taip pat patikslino, kad sutarties su advokatu, kuris atstovaus V.Buto interesams Jungtinėse Valstijose, kol kas nėra, bet ji bus būtinai pasirašyta.

43 metų buvusį Sovietų Sąjungos oro pajėgų karininką Vašingtonas kaltina nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio vykdyta ginklų kontrabanda į konfliktų zonas Afrikoje, Pietų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Tarp jo klientų, kaip teigiama, buvo Liberijos buvęs prezidentas Charlesas Tayloras ir Libijos lyderis Muammaras Kadhafis.

Buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Peteris Hainas jį praminė Mirties Pirkliu, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigia, kad vienu metu V.Butui priklausė daugiau nei 50 lėktuvų, gabenančių ginklus į įvairias Afrikos šalis.

V.Butas priešinosi ekstradicijai nuo pat arešto 2008 metų kovą. Jis buvo sučiuptas Bankoke per JAV agentų vadovaujamą slaptą operaciją. Dėl šios bylos kilo diplomatinių nesutarimų tarp Maskvos ir Vašingtono.

V.Butas, kuris tvirtina tapęs amerikiečių provokacijų auka, ne kartą atmetė jam pateiktus kaltinimus ir teigė, kad jo verslas, susijęs su krovinių gabenimu lėktuvais, visiškai teisėtas.

Papildyta 14.22 val. Tuo tarpu Rusijos valdžios atstovai teigia, kad skubus V.Buto perdavimas JAV - neteisingas politinis sprendimas. Rusijos ambasados Bankoke konsulinio skyriaus vadovas Andrejus Dvornikovas pareiškė, kad  jį stebina, kad viskas buvo padaryta labai greitai ir skubiai ir esą slaptai.

„Stebina skubumas jį perduoti. Praėjus mažiau nei trims valandoms po Tailando vyriausybės sprendimo, Viktoras Butas jau buvo lėktuve“, - kalbėdamas su agentūra „Interfax“ pabrėžė konsulas

Rusijos Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad V.Butas nebus paliktas likimo valiai.

"Užsienio reikalų ministerija toliau imsis būtinų priemonių V.Buto, kaip Rusijos Federacijos piliečio, teisėms ginti pagal RF konstituciją ir tarptautinės humanitarinės teisės normas", - sakoma URM pareiškime, išplatintame antradienį.

Pareiškime taip pat apgailestaujama, kad Tailando valdžia pasidavė JAV politiniam spaudimui ir neteisėtai perdavė joms V.Butą.

"Nekelia abejonės tai, kad neteisėtas P.Buto perdavimas - neregėto politinio spaudimo, kurį darė Jungtinės Valstijos Tailando vyriausybei ir teisminei valdžiai, padarinys, - pabrėžiama URM pareiškime.

Diplomatinės žinybos nuomone, "įstatymų požiūriu, to, kas įvyko, negalima racionaliai paaiškinti ir pateisinti".

"Visa tai gali būti apibūdinta ne kitaip, kaip kišimasis į teisingumo vykdymą, kuris kelia abejonių, ar Tailando teismų sistema ir Tailando valdžios priimami sprendimai yra nepriklausomi", - pažymima ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius