Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mirties pirklys“ Viktoras Butas mėgino pradėti verslą su Muamaru Kadhafi

Dokumentai, rasti Libijoje, rodo, kad „mirties pirkliu“ vadinamas Rusijos verslininkas Viktoras Butas, sprendžiant iš visko, anksčiau mėgino užmegzti tvirtus ryšius su Muamaro Kadhafi režimu.
Viktoras Butas
Viktoras Butas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dokumentų, rodančių kad V.Butas ir Libijos pareigūnai palaikė ryšius, rado per kratas buvusioje jo būstinėje Libijos žvalgyba.

Juose sakoma, kad 2003 metais Didžiosios Britanijos valdžia, sprendžiant iš visko, įspėjo Tripolį nesudaryti sandorių su V.Butu.

Rasti dokumentai rodo, kad 2003 metų rugsėjį Britanijos žvalgyba susisiekė su Libijos žvalgybos tarnybos vadovu Mussa Kusa ir įspėjo jį, kad V.Butas jau „turi didelę įtaką prekyboje su Libija“ ir kad jis siekia dar labiau stiprinti partnerystę su šia šalimi.

M.Kusos atsakymo surasti per kratą nepavyko. Vėliau šis pareigūnas tapo Libijos URM vadovu, o, prasidėjus neramumams šalyje šiais metais, liovėsi remti Muamarą Kadhafi ir pabėgo į užsienį.

Be to, Londone 2003 metais buvo domimasi V.Buto planais aplankyti Tripolį.

Britanijos atstovai nusiuntė į Libiją paklausimą, prašydami patvirtinti, ar tikrai šis verslininkas rengiasi atvykti. Tuo metu V.Butui galiojo JT draudimas išvykti į užsienį. Todėl jis, atvykęs į Tripolį, galėjo būti areštuotas, sakoma pranešime.

Teismo procese Niujorke JAV prokuratūra pateikė įrodymų, kad V.Butas 2008 metais mėgino parduoti Libijai raketų kompleksą, pagamintą Rusijoje, pažymi televizijos kanalas.

Anksčiau šią savaitę prisiekusiųjų teismas Niujorke V.Butą pripažino kaltu pagal aštuonis kaltinimo punktus, tarp jų už nelegalią prekybą ginklais. Manoma, kad nuosprendis jam bus paskelbtas 2012 metų vasario 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius