-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 13 /2016 03 14

Mirtininkų išpuolis Ankaroje: aukų daugėja; Turkija atakavo kurdų sukilėlius Irake

Sekmadienio vakare Turkijos sostinėje Ankaroje nugriaudėjo galingas sprogimas. Žuvusieji ir sužeistieji skaičiuojami dešimtimis. Naujausiais duomenimis, žuvo 37 žmonių, 130 – sužeista.
VIDEO: Turkijoje per mirtininkų išpuolį žuvo mažiausiai 34 žmonės
VIDEO: Į Ankaros ligoninę vežami per mirtininko išpuolį sužeisti žmonės

 Svarbiausios žinios

  • Žuvo mažiausiai 37​ žmonės, mažiausiai 130 – sužeistų; žuvo ir du mirtininkai;
  • Manoma, kad sprogo bomba automobilyje – tikriausiai susisprogdino kurdė mirtininkė;
  • Pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose, skelbiama, užfiksuota sprogimo akimirka. Pirmas; antras;
  • JAV ir Turkijos pareigūnai kovo mėnesį perspėjo, kad šiame Ankaros rajone gali būti surengtas išpuolis;
  • Teismas nurodė šalyje blokuoti socialinius tinklus;
  • Turkijos karinės oro pajėgos atakavo kurdų sukilėlių stovyklą Irake;

11:05 val. Turkijos saugumo pareigūnai teigia, kad dabartiniai turimi duomenys leidžia įtarti, jog ataką surengė kurdų kilmės mirtininkė. „Vienas užpuolikas, kaip manoma, buvo moteris, palaikiusi ryšius su PKK“, – pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, turėdamas omenyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją.

Turkijos valdžia taip pat paskelbė dvidešimties automobilių registracijos numerių sąrašą, kurie gali dalyvauti naujuose panašiuose teroro aktuose.

Turkijos gyventojams patariama būti itin budriems ir pranešti pareigūnams apie bet kokius įtartinus veiksmus.

10:00 val. Pranešama, kad Turkijos karinės oro pajėgos atakavo kurdų sukilėlių stovyklą Irako šiaurėje – tai atsakas dėl išpuolio Ankaroje.

Naikintuvai atakavo Turkijoje uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ginklų sandėlius ir kovotojų buveines kalnuotuose Kandilio ir Garos regionuose šiaurės Irake, armijos informaciją citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

9.40 val. Turkijos sveikatos ministras patvirtino, kad per išpuolį Ankaroje žuvo 37 žmonės. 

9.05 val. Lietuviai nenukentėjo 

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) griežtai smerkia sekmadienio vakarą pačiame Turkijos sostinės centre įvykdytą sukrečiantį teroro aktą. Tai jau trečias dešimtis nekaltų aukų nusinešęs teroro išpuolis Ankaroje per pastarąjį pusmetį.

„Reiškiame gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir artimiesiems, Turkijos vyriausybei ir visiems Turkijos žmonėms. Lietuva pakartoja savo tvirtą pasiryžimą toliau remti Turkijos ir visos tarptautinės bendruomenės sutelktas pastangas kovoje su terorizmu“, – teigiama URM pranešime. 

Lietuvos užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per šį išpuolį Ankaroje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

5.48 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad teroristinės grupuotės taikėsi į civilius, nes jos pralaimi mūšį prieš Turkijos saugumo pajėgas. Ragindamas tautą išlikti vieninga, šalies vadovas teigė, kad Turkija pasinaudos teise į savigyną tam, kad išvengtų išpuolių ateityje. 

Mūsų žmonės neturėtų nerimauti, kova su terorizmu neabejotinai baigsis sėkmingai ir terorizmas bus parklupdytas, – pareiškė jis. 

„Mūsų žmonės neturėtų nerimauti, kova su terorizmu neabejotinai baigsis sėkmingai ir terorizmas bus parklupdytas“, – pareiškė jis. 

Pasirodė pranešimų, kad per sprogimą žuvo mažiausiai 40 žmonių, dar 130 – sužeista. 

22.59 val. Auga žuvusiųjų skaičius. Sveikatos ministras pranešė, kad žuvo 34 žmonės. 2 iš jų – patys užpuolikai. Sužeisti 125 žmonės. 19 jų – sunkios būklės.

22.54 val. Vienas saugumo pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad preliminarios tyrimo išvados rodo, jog šis sprogdinimas buvo mirtininko ataka.

Sprogdinimas Kizilajaus aikštėje buvo antras didelis išpuolis Turkijos sostinės širdyje per mažiau negu mėnesį. Faktas, kad teroristai sugebėjo taip greitai surengti naują ataką labai arti premjero biuro, parlamento ir užsienio ambasadų, kelia klausimų dėl Turkijos gebėjimų suvaldyti saugumo grėsmes, keliamas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kurdų sukilėlių.

22.39 val. Australijos ambasadorius Turkijoje buvo vos už 20 metrų nuo bombos sprogimo Ankaroje. Jis nenukentėjo. Tai „The Today Show“ laidoje pranešė Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop.

22.25 val. Ankaros teismas šalyje nurodė nedelsiant užblokuoti socialinius tinklus „Facebook“ ir „Twitter“, pranešė „Reuters“. Jis argumentavo, kad taip daroma dėl juose plintančių sprogimo aukų nuotraukų.

Iškart po sprogimo valdžia nurodė šalies žiniasklaidai neskelbti žinių apie įvykį. Taip elgiamasi kaskart po išpuolio Turkijoje.

20.40 val. Buvo įspėta, kad čia planuojamas išpuolis

Penktadienį JAV įspėjo savo piliečius, kad Ankaroje gali būti surengtas išpuolis. JAV ambasada pranešė gavusi informacijos apie galimą ataką, kurios taikinys – Turkijos valdžios pastatai ir gyvenamieji namai. JAV piliečiams patarta vengti „Bahçelievler“ rajono.

Kovo 4 dieną Turkijos karinė žvalgyba taip pat perspėjo, kad šiame rajone gali būti įvykdyta ataka. „Today's Zaman“ žurnalisto teigimu, turkų pareigūnai įspėjo, jog gali būti susprogdinta vaiko kuprinėje paslėpta bomba. Ją esą paliktų vaikas, kuris atrodytų sirų kilmės. Potencialiais organizatoriais nurodoma uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

20.11 val. Ankaros gubernatorius pranešė, kad žuvo mažiausiai 27 žmonės. Dar 75 – sužeisti.

Sprogimas šalies sostinės Atatiurko bulvare įvyko maždaug 18.35 val. Šalia – pagrindinė miesto autobusų stotis, netoli – kelios šalies ministerijos.

Turkijos transliuotojas NTV praneša, kad sprogo automobilyje padėta bomba. 

VIDEO: Ankaroje nugriaudėjo galingas sprogimas

28 metų Doganas Asikas sakė važiavęs autobusu, kai driokstelėjo sprogimas. „Sprogimo banga mus nubloškė į autobuso galą“, – pasakojo vyras, kuriam buvo sužeistas veidas ir ranka.

Pareigūnai naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad po sprogimo buvo girdėti šūviai. 

Įvykio vietoje gausu policijos pareigūnų, medikų. Policija apsupo įvykio vietą ir stūmė atgal žiūrovus bei žurnalistus, baiminantis, kad gali būti padėta antra bomba.

VIDEO: Vaizdo įraše – sprogimo išgąsdinti praeiviai Ankaroje

Gyventojai socialiniuose tinkluose skelbė nuotraukas, kuriose – liepsnojantys automobiliai. Televizijos reportažuose matosi keli automobiliai, tarp jų autobusas, sudegę per išpuolį.

Pastaraisiais mėnesiais Turkijoje yra surengtas ne vienas išpuolis. Vasario 18 dieną per ataką Ankaroje, nutaikytą prieš kariškius, detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui žuvo beveik 30 žmonių. Spalį per dvigubą savižudžių sprogdintojų išpuolį žuvo daugiau nei 100 žmonių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius