Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Misija sunki: Vengrijos žurnalistas atsako į klausimą, ar opozicija gali nuversti V.Orbaną?

Įtakingo Vengrijos savaitraščio HVG žurnalistas Adamas Bihari 15min tvirtino, kad susivienijusi šalies opozicija žengė protingą žingsnį, kai išsirinko sparčiai kylantį konservatorių Peterį Marki-Zay kandidatu į premjerus kitų metų rinkimuose. Tiesa, valdančioji partija „Fidesz“ ir ilgametis premjeras Viktoras Orbanas jau daro viską, kad oponentą sutriuškintų oficialiai kovai nė neprasidėjus.
Peteris Marki-Zay
Peteris Marki-Zay / Imago / Scanpix nuotr.

Šalies opozicinės partijos labai skirtingos – koalicijoje yra ir neonacių, ir fanatiškų liberalų. Bet ideologiniai skirtumai kol kas atidėti į šalį – svarbiausia nuversti per dešimtmetį Vengriją demokratijai esą daug žalos padariusį V.Orbaną ir „Fidesz“.

Apžvalgininkų teigimu, vien opozicijos surengti pirminiai kandidato mesti iššūkį premjerui rinkimai vengrams turėjo priminti, kad tikri debatai ir tikra politinė kova įmanoma.

O ir šio balsavimo nugalėtojas – pietrytinio Hodmezėvašarhėjaus miesto meras P.Marki-Zay – kelia daug vilčių.

Kaip 15min teigė žurnalistas A.Bihari, visai nesvarbu, kad šis politikas netgi savotiškai panašus į V.Orbaną. P.Marki-Zay yra išties konservatyvus – jis pasisako prieš abortus, „nėra nuosaikių pažiūrų“ kalbant apie LGBTQ bendruomenės teises.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Peteris Marki-Zay
AFP/„Scanpix“ nuotr./Peteris Marki-Zay

Svarbiausia, kad jis – ne V.Orbanas, kurį Vengrijos vyriausybės kritikai vadina korumpuotu vagimi, sąjungininkų prikaišiojusiu ir į žiniasklaidą, ir į svarbiausius ekonomikos sektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius