Misisipės valstijoje panaikinta vergovė

Misisipės valstijoje ratifikuota JAV Konstitucijos 13-asis pakeitimas, panaikinantis vergovę. Kongresas tokią pataisą priėmė dar 1865-iais, o Misisipės valstija visus formalumus sutvarkė tik dabar, skelbia lenta.ru.
Vergija
Vergija / AFP/Scanpix nuotr.

Prieš pusantro šimto metų Kongresas ratifikavo tokią pataisą, mat ją priėmė trys ketvirtadaliai valstijų – 27 iš tuomet buvusių 36. Kai kurios pietinės valstijos iš pradžių atsisakė priimti pakeitimą ir tai padarė tik po tam tikro laiko. Misisipėje balsavimas dėl ratifikavimo vyko dar 1995 metais, tačiau net ir tada ši procedūra nebuvo baigta. Tokią informaciją skelbia „Fox news“.

Klaidą pastebėjo Misisipės medicinos universiteto profesorius Ranjanas Batra, pažiūrėjęs pernai rudenį pastatytą Steveno Spielbergo filmą „Lincolnas“, kuriame kiekviena valstija priėmė 13-ąją Konstitucijos pataisą. Profesorius išsiaiškino, kad Misisipėje oficialiai vis dar galioja vergija. Nors valstijos valdžia ratifikavo pakeitimą, tačiau patvirtinamojo dokumento kopijos į federalinį registrą neišsiuntė. Taigi, techniškai pakeitimas nebuvo įtvirtintas.

R.Batra kartu su kolegomis Misisipės valdžios atstovams parašė laišką. Po jo susigriebta ir dokumentai buvo išsiųsti į nacionalinį archyvą. Vasario 7 dieną registro atstovai patvirtino, kad Misisipė ratifikavo pataisą.

Abrahamas Lincolnas JAV prezidentu buvo nuo 1861 iki 1865 metų. Jis buvo vienas respublikonų partijos steigėjų ir nuo pat savo karjeros pradžios siekė vergijos panaikinimo. Išrinkus jį prezidentu dalis pietinių valstijų paskelbė atsiskiriančios nuo JAV. Taip susiformavo konfederacija, susidedanti iš 13 pietinių valstijų. Po pilietinio karo tarp Šiaurės ir Pietų, kuris vyko 1861-1865 metais, vergovė buvo panaikinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius