-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mįslinga vieno „Rosneft“ vadovų mirtis Maskvoje siejama su ataskaita apie D.Trumpo ir Rusijos ryšius

Buvęs KGB ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentas Olegas Jerovinkinas gruodžio pabaigoje buvo rastas negyvas Maskvoje. Teigta, kad jam sustojo širdis. Bet dabar įtariama, kad O.Jerovinkiną galėjo eliminuoti Kremlius, nes rusas padėjo buvusiam britų žvalgybininkui Christopheriui Steele'ui, kuris parašė ataskaitą apie JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos ryšius, rašo „The Daily Telegraph“.
Olegas Jerovinkinas.
Olegas Jerovinkinas. / „Twitter“ nuotr.

Juodame automobilyje „Lexus“ negyvas aptiktas O.Jerovinkinas, kuris esą patyrė staigų širdies smūgį, nuo 2008 metų vadovavo Rusijos valstybinės naftos kompanijos „Rosneft“ prezidento Igorio Sečino komandai.

Anuomet I.Sečinas taip pat buvo Rusijos vicepremjeras ir iki šiol yra laikomas vienu artimiausių šalies prezidento Vladimiro Putino patikėtinių.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Sečinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Sečinas

O I.Sečinas ne vieną ir ne du kartus minimas garsiojoje Ch.Steele'o ataskaitoje, kurioje teigiama, kad Rusija gali turėti D.Trumpą kompromituojančios informacijos ir laikyti naująjį JAV prezidentą įkaitu.

O.Jerovinkinas pačioje Rusijoje buvo apibūdinamas kaip svarbi tarpinė grandis I.Sečino ir V.Putino santykiuose.

Ch.Steele'as pernai vasarą rašė, kad turi I.Sečinui artimą šaltinį, kuris neva ir atskleidė galimus ryšius tarp įtakingų D.Trumpo komandos narių – Carterio Page'o, Paulo Manaforto – ir Kremliaus.

„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as
„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as

C.Page'as, kaip rašė Ch.Steele'as, rengė susitikimus su I.Sečinu. Lyg tyčia jau žinoma, kad C.Page'as, dabar D.Trumpo komandoje jau nebedirbantis, gruodį lankėsi Maskvoje – o netrukus mirė O.Jerovinkinas.

Kai buvo rastas automobilis su mirusiu „Rosneft“ pareigūnu, Rusijos tyrėjai tikino, kad O.Jerovinkinas ir anksčiau turėjo problemų su širdimi, o jo mirtis nelaikoma smurtine. Tačiau velionio kūnas kažkodėl buvo nugabentas į FST morgą.

O.Jerovinkinas pačioje Rusijoje buvo apibūdinamas kaip svarbi tarpinė grandis I.Sečino ir V.Putino santykiuose.

Su Rusija siejamų saugumo grėsmių ekspertas Christo Grozevas neatmeta galimybės, kad būtent O.Jerovinkinas yra vienas svarbiausių Ch.Steele'o šaltinių.

„Mano šaltiniai Maskvoje O.Jerovinkiną man apibūdino kaip I.Sečino iždininką ir tarpinę grandį tarp I.Sečino ir V.Putino. Dėl vieno ir viešai, ir privačiai sutaria visi: kad O.Jerovinkinas buvo artimiausias I.Sečino padėjėjas“, – teigė tyrimų centrui „Risk Managament Lab“ Bulgarijoje vadovaujantis Ch.Grozevas.

„Neturiu jokių abejonių, kad tuo metu, kai mirė O.Jerovinkinas, V.Putinas jau turėjo Ch.Steele'o parengtą ataskaitą apie D.Trumpo ir Rusijos ryšius ant savo stalo. Jis (V.Putinas, – red.) būtų žinojęs, ar informacija paremta faktais, ar išgalvota.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas

V.Putinas būtų turėjęs motyvą ieškoti skundiko. Jis galėjo nuspręsti, kad O.Jerovinkinu Kremliui bent jau verta pasidomėti“, – rašė Ch.Grozevas.

Tiesa, kiti ekspertai tokia teorija, švelniai tariant, abejoja. Rusijos saugumo tarnybų ekspertas Markas Galeotti teigė: „Kaip taisyklė, tokie žmonės kaip generolas Jerovinkinas nėra dramatiškai žudomi.“

Ir vis dėlto garsiosios ataskaitos autorius, 52 metų buvęs britų žvalgybos tarnybos MI6 žvalgybininkas Ch.Steele'as iki šiol slapstosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius