Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 02 05 /14:37

Mittas Romney pasiekė didelę pergalę Nevadoje, bet Newtas Gingrichas tęs kovą

JAV respublikonų pretendentas į Baltųjų rūmų šeimininkus Mittas Romney šeštadienį pasiekė užtikrintą pergalę partijos aktyvistų sueigose Nevadoje ir įtvirtino savo, kaip favorito, pozicijas kovoje už galimybę lapkritį prezidento rinkimuose varžytis su Baracku Obama.
Mittas Romney
Mittas Romney / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau jo pagrindinis varžovas, buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, kuris Nevadoje liko antroje vietoje, žadėjo kovoti iki pat rugpjūčio ir tvirtina, kad vis dar gali tapti partijos kandidatu į prezidentus.

Šią savaitę pretendentų laukia balsavimai dar trijose valstijose, ir ekspertai prognozuoja, kad M.Romney ir N.Gingrichas tikriausiai varžysis vienas su kitu iki pat vasarą įvyksiančio partijos suvažiavimo Floridoje.

Suskaičiavus 42,9 proc. Nevados balsų buvo paskelbta, kad už M.Romney balsavo 42,5 proc. partijos rinkėjų – tai aiški persvara, nors šis balsų skaičius ir yra mažesnis už 50 proc., jo gautus per 2008 metų pirminius rinkimus šioje valstijoje. Už N.Gingrichą šeštadienį Nevadoje balsavo 26,2 proc. partijos rinkėjų.

Atstovų Rūmų narys iš Teksaso Ronas Paulas liko trečias – jis gavo 18,4 proc. balsų. Religingas konservatorius, buvęs senatorius iš Pensilvanijos Rickas Santorumas gavo 13 proc. balsų.

Kalboje M.Romney nepaminėjo nė vieno iš savo varžovų respublikonų ir taikėsi tik į B.Obamą – tai aiškus ženklas, kad jis nori dar kartą pareikšti savo, kaip aukščiau visų vidaus kovų jau esančio favorito, statusą.

„Dėl nevykusios šio prezidento politikos šie sunkūs laikai trunka ilgiau“, – sakė jis ir pridūrė: „Amerikai reikia prezidento, kuris gali sutvarkyti ekonomiką, nes supranta ekonomiką, o aš suprantu ir sutvarkysiu.“

Tačiau N.Gingrichas pažadėjo tęsti kovą ir išreiškė viltį, kad iki balandžio užsitikrins tiek pat delegatų, kiek ir M.Romney, be to, jis pasmerkė savo varžovą už gandus, kad jis galįs pasitraukti iš kovos.

„Tęsime kampaniją iki pat Tampos Floridoje, kur rugpjūčio 27-ąją įvyks Respublikonų partijos suvažiavimas, sakė jis.

N.Gingrichas žadėjo kovoti už „virtinę pergalių“, dėl kurių iki Teksaso pirminių rinkimų balandžio 3 dieną turės „maždaug lygiavertes“ su M.Romney pozicijas. Paskui jis ketina pažiūrėti, ar tikrai negali „laimėti nominacijos“.

Respublikonų kandidatai dabar kovoja už tai, kad jų stovykloje atsidurtų dauguma iš būsimų 1 144 suvažiavimo Tampoje delegatų.

Kol kas mormonas M.Romney turi užsitikrinęs 95 deputatų balsus, N.Gingrichas – 30, R.Paulas – 13, o R.Santorumas – 10. Dar neaišku, po kiek delegatų kiekvienas iš jų „gaus“ Nevadoje, kuri į Tampą nusiųs 28 atstovus.

Nevados universiteto politologas Davidas Damore'as prognozuoja, kad N.Gingrichas tikrai kovos toliau, bet perspėja, kad jam iki „superantradienio“ kovo 6 dieną reikia pagerinti savo pozicijas, jei jis nori išsaugoti realias galimybes.

„Nemanau, kad jis ar Paulas kada nors iškris. Jei jis nieko nepademonstruos, po „superantradienio“ jis bus nebesvarbus. Bet jei pademonstruos, Tampoje bus linksma!“ – sakė jis.

M.Romney pergalė Nevadoje, prie kurios prisidėjo ir didelė ten gyvenanti mormonų bendruomenė, buvo pasiekta praėjus keturioms dienoms po jo triuškinamos pergalės Floridoje. Tai jau trečia jo pergalė prieš N.Gingrichą – po Naujojo Hampšyro ir Floridos.

Antradienį balsuos Koloradas, Minesota ir Misūris, ir M.Romney tikisi, kad pergalė Nevadoje padės jam laimėti šiose centrinio šalies regiono valstijose, kur pagrindiniai rūpimi klausimai yra nedarbas ir ekonominės problemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius