Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mittas Romney pripažino klydęs nepagarbiai atsiliepdamas apie 47 proc. amerikiečių

JAV respublikonų kandidatas į prezidento postą Mittas Romney, pakylėtas itin reikalingos pergalės tiesioginiuose debatuose, pareiškė, kad jo anksčiau konfidencialiai išsakyti nepagarbūs žodžiai apie 47 proc. amerikiečių, esą priklausomų nuo vyriausybės šalpos programų, buvo „visiškai neteisingi“.
Mittas Romney
Mittas Romney / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis pripažinimas nuskambėjo po netikėtai sėkmingo respublikono pasirodymo per trečiadienį vykusius debatus su demokratu prezidentu Baracku Obama, kai M.Romney pažadėjo kovoti už viduriniosios klasės šeimas, kurios esą yra „triuškinamos“ dabartinio šalies vadovo politikos.

„Akivaizdu, kad per kampaniją, kurioje sakoma šimtai, jeigu ne tūkstančiai kalbų ir klausimų bei atsakymų sesijų, retkarčiais pasitaiko pasakyti kažką, kas nebūna teisinga, – M.Romney ketvirtadienio vakarą sakė televizijai „Fox News“. – Šiuo atveju pasakiau tai, kas buvo visiškai neteisinga. Tačiau esu absoliučiai įsitikinęs, jog mano gyvenimas parodė, kad man rūpi 100 proc. (amerikiečių).“

Vaizdo įraše, kurį praeitą mėnesį paviešino liberalios pakraipos tinklalapis „Mother Jones“, M.Romney matomas kalbantis už uždarų durų vykusiame susitikime su turtingais rėmėjais ir sakantis, kad 47 proc. amerikiečių nemoka pajamų mokesčio, laiko save aukomis ir bet kokiu atveju balsuotų už B.Obama, nenorėdami prarasti vyriausybės pašalpų.

M.Romney pripažino, kad šie komentarai, iškilę į viešumą rugsėjo viduryje, „nebuvo elegantiškai išdėstyti“, tačiau po šio incidento respublikono populiarumas, kaip rodė apklausos, reikšmingai nusmuko, o daugelis apžvalgininkų spėliojo, jog jis faktiškai torpedavo metus trukusias savo pastangas užimti Baltuosius rūmus.

Tačiau trečiadienį naujos energijos įgijęs M.Romney netikėtai stipriai pasirodė per pirmuosius iš trejų tiesioginių debatų prieš blankiai kalbėjusį B.Obamą, suteikdamas naują postūmį savo kampanijai prieš lapkričio 6-ąją vyksiantį balsavimą.

Daugelio B.Obamos šalininkų nuostabai, prezidentas per debatus visiškai neiškėlė „47 procentų“ temos.

Ketvirtadienį B.Obama perėjo į puolimą dideliuose rinkimų kampanijos susitikimuose Kolorade ir Viskonsine, svaidydamasis žodiniais smūgiais, kuriais galėjo pasinaudoti ir anksčiau, kad sutrukdytų respublikonui oponentui perimti iniciatyvą.

Prezidentas įtikinėjo rinkėjus nesileisti suklaidinamiems lipšnaus kalbėtojo, kurio pasisakymų klausėsi 67 mln. televizijos žiūrovų. Jis ragino sutelkti dėmesį į „tikrąjį Mittą Romney“, kuris žadėjo mažinti mokesčius turtingiesiems ir kuriam mažai rūpėjo mokytojai.

„Jeigu nori būti prezidentu, esi skolingas Amerikos žmonėms tiesą“, – įsikarščiavęs B.Obama sakė savo šalininkams, kurie stengėsi nepastebėti tirpstančios prezidento populiarumo persvaros, likus mažiau nei penkioms savaitėms iki rinkimų dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius