-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moderni rusiška ruletė: atominė jėgainė elektrą gamins naudodama plutonį iš senų sovietinių bombų

Rusija planuoja sunaikinti plutonį, kuris buvo naudojamas tūkstančiuose branduolinių bombų ir raketų ir panaudoti jį kaip kurą naujoje atominėje jėgainėje, rašo spiegel.de. Toks reaktorius Uralo miškuose pradės veikti jau po metų. Skuba ir silpna vėsinimo sistema projektą daro ypač rizikingą.
Greitojo reaktoriaus statyba Urale
Greitojo reaktoriaus statyba Urale / spiegel.de nuotr.

Rusija didžiuojasi Belojarsku, kuriame gyvena 30 tūkst. gyventojų. Čia pastatyta atominė elektrinė jau pusę amžiaus garantuoja vietos žmonėms darbo vietas. Elektrinės trečioji sekcija vadinama greituoju reaktoriumi, tačiau beveik visos pasaulio valstybės yra įsitikinusios, kad ši technologija yra beveik nekontroliuojama.

Belojarske statoma ketvirtoji sekcija – taip pat greitasis reaktorius. Jis skirtas elektrai gaminti iš plutonio, kuris bus paimtas iš senų sovietinių bombų ir raketų.

Prieš metus įsigaliojo sutartis tarp Rusijos ir JAV, pagal kurią dvi branduolinės supervalstybės nusprendė sunaikinti 68 tonas plutonio (toks kiekis būtų pakankamas užpildyti 17 tūkst. branduolinių bombų ir raketų).

Toks atominis reaktorius, kuriame bus naudojamas plutonis iš bombų, yra rizikingas ir anksčiau niekada nebandytas projektas.

Prezidento B.Obamos administracija nusiginklavimo sutarties sąlygas vykdys, taikydama laiko patikrintą metodą – JAV skirtos 34 tonos plutonio iš bombų bus naudojamos tradicinėse atominėse elektrinėse. Bet JAV 240 mln. eurų parems ir Belojarsko reaktoriaus statybą.

Iš visų sunkiųjų metalų plutonis laikomas pačiu pavojingiausiu. 1945 metų rugpjūčio 9 dieną ant Nagasakio numesta atominė bomba turėjo tik 6 kg plutonio, bet ji nužudė 80 tūkst. žmonių. 

Plutonį išgauti yra nepaprastai brangu ir visiškai nenaudinga jį naudoti taikiems tikslams. Plutonis naudojamas tik kariniams tikslams – sukelti kuo galingesnį sprogimą. Bet štai dabar daugiau nei 1 000 tonų plutonio iš bombų ir raketų užtaisų bus panaudoti pavojingoje rusiškoje atominėje elektrinėje.

Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje, kitaip nei demokratinėse šalyse, kur žmonės protestuoja prieš pavojingas technlologijas, daug lengviau išbandyti rizikingus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius