Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mohamedas Mursi nori susigrąžinti Egipto pozicijas arabų pasaulyje

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi trečiadienį vykusiame arabų šalių užsienio reikalų ministrų susitikime pareiškė, kad nori susigrąžinti Egipto pozicijas regione po to, kai jo šalis buvo „nustumta į užribį“.
Egipto prezidentas Mohamedas Morsi
Egipto prezidentas Mohamedas Morsi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Egiptas

Arabų Lygos būstinėje susirinkusiems ministrams M.Mursi sakė, kad norėtų, jog Egiptas „atgautų savo tikrą poziciją arabų pasaulyje, prisidėdamas prie pagalbos žmonėms, kuriant šviesią arabų (šalių) ateitį“.

Pasak jo, Egiptas „kurį laiką nedalyvavo arabų šalių darbe“.

„Mes sugrįšime iš šio užribio, kuriame gyvenome pastaraisiais dešimtmečiais, vėl imsimės Egiptui istoriškai būdingo vaidmens“, – kalbėjo šalies vadovas.

M.Mursi, kuris birželį buvo išrinktas pirmuoju Egipto lyderiu islamistu po pernai įvykusio sukilimo, nuvertusio jo pirmtaką Hosni Mubaraką, mėgina nubrėžti Egipto užsienio politikos liniją. Jis užėmė tvirtą poziciją Sirijos konflikto klausimu ir jau apsilankė Kinijoje ir Irane – šalyse, kurios laikomos tradiciškai Kairui palankių Jungtinių Valstijų priešininkais.

Praėjusią savaitę Teherane vykusiame Neprisijungusiųjų šalių judėjimo (NAM) viršūnių susitikime M.Mursi užsipuolė Sirijos režimą, pavadindamas jį „despotišku“ ir viešai paragindamas remti prieš prezidento Basharo al Assado  administraciją kovojančius sukilėlius.

Pasak M.Mursi, Egiptas yra istoriškai atsidavęs arabų šalių regionui ir šį „įsipareigojimą atnaujino sausio 25 dienos revoliucija“.

„Mūsų kaip arabų sugebėjimas įveikti dabartinio etapo iššūkius didele dalimi priklauso nuo mūsų sugebėjimo ugdyti arabų šalių bendradarbiavimą“, –  sakė M.Mursi.

„Privalome papildyti vieni kitus ir sugebėti reformuoti arabų šalių bendradarbiavimo modelį, kad galėtumėme mumyse atgaivinti arabų vienybės sąvoką, – sakė jis.- Jeigu arabai pakils, pakils visas pasaulis“.

Kitą savaitę Egipto prezidentas ruošiasi vykti pirmo oficialaus vizito į Europą – lankysis Briuselyje ir Romoje, o vėliau šį mėnesį dalyvaus JT Generalinėje Asamblėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius