Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklos parade Taivane mirgėjusios svastikos sukėlė audrą visoje šalyje

Taivano visuomenė laikoma viena atviriausių Azijoje. Tačiau vienoje vidurinėje mokykloje surengtas paradas, kurio metu studentai buvo apsirengę kaip nacių kariai ir nešėsi plakatus su svastikomis, sukėlė kritikos audrą, rašo „The New York Times“.
Per paradą važiavo ir kartoniniai nacių tankai
Per paradą važiavo ir kartoniniai nacių tankai / „Scanpix“/AP nuotr.

Sindu Kuangu-Fu mokyklos, kuri yra Sindžu mieste, parado tema šiais metais buvo Adolfas Hitleris, o ją pasirinko patys mokiniai. Mokykla praėjusį penktadienį šventė jubiliejų.

Renginio, kuriame matėsi ir kartoniniai nacių tankai, nuotraukos greitai išplito internete. Nors oficialiai Taivanas nepalaiko diplomatinių santykių nei su Izraeliu, nei su Vokietija, neformalios šių šalių misijos iškart paskelbė protesto laiškus.

Skandalas galiausiai baigėsi mokyklos direktoriaus Chengo Hsiao-mingo pasitraukimu iš pareigų. Direktorius teigė prisiimantis atsakomybę, bet pridūrė manantis, kad pagrindinė problema – švietimas: „Šią problemą nebūtinai sukūrė mūsų vaikai.“

Taivano, kaip ir kitų Azijos šalių, mokykliniuose istorijos vadovėliuose daugiausia dėmesio skiriama Antrojo pasaulinio karo kovoms būtent šiame žemyne ir Ramiojo vandenyno regione, o apie įvykius Europoje žinoma daug mažiau.

Taivano sostinėje Taipėjuje veikiantis „Chabad“ žydų centras taip pat išplatino pranešimą, kuriame apgailestavo dėl „nacių simbolikos panaudojimo, nes tai atveria istorines žydų kančios žaizdas“.

1999 metais Vokietijoje gaminamų šildytuvų DBK reklaminį plakatą puošė besišypsantis A.Hitleris, o po nuotrauka buvo prirašyta: „Paskelbkite karą šalto oro frontui!“

Centro pirmininko Rosso Feingoldo teigimu, daug žmonių Taivane nė nesusimąsto, kad tarp jų gyvena daugiau nei 1 tūkst. žydų, kurie čia apsistoję jau seniai ir kuria verslą.

„Tiesa, akivaizdu, kad apie antisemitizmą kalbėti negalima, – pridūrė R.Feingoldas. – Čia švietimo apie Holokaustą labai trūksta.“

Paradas Sindžu mieste – jau ne pirmasis incidentas Taivane, kai įžeidžiami žydai ar kitos etninės grupės.

1999 metais Vokietijoje gaminamų šildytuvų DBK reklaminį plakatą puošė besišypsantis A.Hitleris, o po nuotrauka buvo prirašyta: „Paskelbkite karą šalto oro frontui!“

Kitąmet turėjo užsidaryti teminis restoranas, kuris buvo įrengtas kaip koncentracijos stovykla, o 2001-aisiais valdančioji Progresyvi demokratų partija kažkodėl paskelbė agitacinį klipą, kuriame A.Hitlerį lygino su buvusiu JAV prezidentu Johnu F.Kennedy ir kitais garsiais pasaulio lyderiais.

Sindžu Kuang-Fu mokykla yra privati, tačiau reguliariai sulaukia subsidijų iš Taivano švietimo ministerijos.

Dabar mokyklos atstovai jau teigia, kad mokiniai privalės pasižiūrėti tokių filmų kaip „Šindlerio sąrašas“ („Schindler's List“). Tikimasi, kad jie daugiau sužinos apie Holokaustą ir bus šiai temai jautresni.

„Tiesa, vienas vienintelis filmo parodymas nėra nuosekli ir tvari švietimo programa. Daug prasmingiau būtų susisiekti su Taivano žydų bendruomene – mūsų giminaičiai arba žuvo per Holokaustą, arba jį išgyveno“, – vis dėlto pastebėjo R.Feingoldas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius