Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovoje pradedama vyriausybės struktūros reforma

Moldovos valdančiosios Demokratinės partijos lyderis Vladas Plahotniucas paskelbė apie vyriausybės reformos pradžią.
Naujoji Moldovos vyriausybė
Moldovoje pradedama vyriausybės struktūros reforma / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Moldova Reforma

Demokratų partija siūlo, kad vyriausybę sudarytų ministras pirmininkas, trys vicepremjerai ir devyni ministrai.

„Valdžia pradeda įgyvendinti valstybės viešojo administravimo reformą. Pradedame nuo vyriausybės, kurios efektyvumą būtina pagerinti, o išlaidas – sumažinti, pertvarkos“, – sakė valdančiosios partijos lyderis spaudos konferencijoje trečiadienį.

Pasak V.Plahotniuco, po vyriausybės reformos vietoje dabartinių 19-os ministerijų liks tik devynios.

Demokratų partija siūlo valstybės struktūrą, kurią sudarys ministras pirmininkas, trys vicepremjerai ir devyni ministrai. Numatoma, kad bus paliktos šios ministerijos: Ekonomikos ir infrastruktūros, Užsienio reikalų, Finansų, Vidaus reikalų, Teisingumo, Gynybos, Švietimo, kultūros ir mokslo, Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio ir aplinkos.

V.Plahotniucas taip pat pažymėjo, kad ir toliau sieks perėjimo prie vienmandatės rinkimų sistemos.

V.Plahotniucas taip pat pažymėjo, kad ir toliau sieks perėjimo prie vienmandatės rinkimų sistemos.

„Žengėme pusę žingsnio – pusė parlamento bus renkama pagal apygardas. Prie savo projekto grįšime po 2018 metų rinkimų, kad 2022-aisiais parlamento rinkimai jau vyktų pagal vienmandatę sistemą. Kartu su ekspertais rasime galimybę įtraukti į mišrios sistemos projektą deputatų atšaukimo mechanizmą. Jei reikės, siūlysime ir Konstitucijos pataisas“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie protestus prieš rinkimų sistemos keitimą, V.Plahotniucas sakė, kad Demokratų partija gerbia teisę reikšti nuomonę, tačiau yra ir 850 tūkst. parašų, kuriuos padėjo piliečiai, pasisakantys už rinkimų sistemos keitimą.

„Niekas, įskaitant Venecijos komisiją (Europos Tarybos komisija „Demokratija per teisę”), negali atimti iš Moldovos suverenios teisės keisti rinkimų sistemą ir negali nieko uždrausti, priešingai nei galvoja kai kurie opozicionieriai“, – pažymėjo jis.

Pasak jo, šiomis dienomis Moldovoje vieši grupė ekspertų iš Venecijos komisijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

V.Plahotniucas: „Jie užsiima šios reformos teisėtumo vertinimu. Diskutuojama apie tai, kaip pagerinti įstatymo projektą dėl perėjimo prie mišrios rinkimų sistemos. Piliečiai turi teisę asmeniškai rinkti deputatus, premjerus bei prezidentus ir niekas šalies viduje ar už jos ribų negali atimti iš jų šios teisės.“

„Jie užsiima šios reformos teisėtumo vertinimu. Diskutuojama apie tai, kaip pagerinti įstatymo projektą dėl perėjimo prie mišrios rinkimų sistemos. Piliečiai turi teisę asmeniškai rinkti deputatus, premjerus bei prezidentus ir niekas šalies viduje ar už jos ribų negali atimti iš jų šios teisės“ – pabrėžė valdančiosios partijos lyderis.

Šiuo metu Moldovos vyriausybę sudaro ministras pirmininkas, vienas vicepremjeras ir 16 ministrų, du iš kurių užima ir vicepremjerų postus.

Jau penkis mėnesius gynybos ministro postas yra laisvas. Ankstesnį ministrą prezidentas atleido iš pareigų premjero siūlymu, o naujo nesugebama paskirti dėl nesutarimų tarp premjero ir valstybės vadovo.

Taip pat laisvi ir žemės ūkio bei susisiekimo ministrų postai. Abu ministrai buvo areštuoti dėl kaltinimų korupcija ir nušalinti nuo pareigų. Nauji kandidatai į šiuos postus kol kas nepasiūlyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius