-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos ekspertas: Rusija praranda įtaką, bet naujas frontas būtų pernelyg rizikingas

Sprogimai Uždniestrėje sukėlė baimę Moldovoje – galbūt karo veiksmai persikels ir į šią valstybę, juolab kad nuo 1992 metų šalis turi spręsti nepripažintos Uždniestrės klausimą. Apie tai, kaip dabar gyvena Moldova ir kaip ji supranta grėsmes iš Rusijos, 15min kalbėjosi su Rytų Europos studijų centro bendradarbiu Denisu Cenusa.

Interviu temos

  • Rusijos įtakos svertai Moldovai
  • Moldovos pasirengimas agresijai Uždniestrėje
  • Moldovos kariniai pajėgumai
  • Odesos įtaka situacijai regione
  • Moldovos gyventojų prorusiškumas ir požiūris į valdžią

– Pastarosiomis dienomis vis dažniau kalbama, kad Rusija gali imtis agresijos prieš Moldovą, kaip vertinate šią grėsmę?

– Rusijos tikslas ir toliau yra Ukraina. Net jei Maskva nuspręstų panaudoti savo karinį potencialą Uždniestrėje, tai būtų arba dar vieno fronto prieš Ukrainą atidarymas, arba Ukrainos dėmesio atitraukimas.

Aukščiausi Rusijos politikai nebuvo nuolat suinteresuoti kaip nors kariniu būdu bausti Moldovą. Vis dėlto verta priminti, kad Maskva viešai kritikavo įvairius Moldovos valdančiosios partijos politinius sprendimus.

– Kokių tikslų Rusija galėtų siekti Moldovoje?

– Rusija jau turi svertų sulaikyti Moldovą. Tačiau Maskva praranda galimybę daryti įtaką pagrindinių Moldovos politinių veikėjų politiniams sprendimams.

Taip, parlamente egzistuoja visiškai funkcionuojanti, nors ir susilpnėjusi dėl neseniai vykusių rinkimų eksperimentų, prorusiška opozicija, kitaip nei Sakartvele ar Ukrainoje, kur prorusiški politikai yra pasmerkti politinei izoliacijai ir visuomenės pasmerkimui.

Tačiau neatrodo, kad Rusija norėtų ar būtų pasirengusi rizikuoti pratęsti karą Moldovoje, nes jos įtaka Moldovos politiniam kraštovaizdžiui nuo 2020-ųjų pabaigos sumažėjo.

Rusija vis dar gali pasinaudoti savo energetiniais svertais, be to, ji supranta, kad Moldovos išgyvenamų krizių „kaskadinis poveikis“ gali susilpninti proeuropietišką vyriausybę.

– Kaip vertinate Moldovos atsaką į sprogimus Uždniestrėje – ar Moldovos vyriausybė tinkamai reaguoja į neramumus Uždniestrėje ir ar ji turi veiksmų planą, jei regione kiltų rimtesnių neramumų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius