-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos Konstitucinis teismas liepė perskaičiuoti rinkimų rezultatus (atnaujinta 11.39 val.)

Moldovos Konstitucinis teismas liepė perskaičiuoti balsus, kaip to paprašė prezidentas komunistas Vladimiras Voroninas, kurio partijos pergalė per balandžio 5 dieną vykusius parlamento rinkimus sukėlė tūžmingas protesto akcijas Kišiniove.
Balsavimas
Balsavimas / 15min/E.Jankausko nuotr.

V.Voroninas paprašė teismą perskaičiuoti balsus, tikėdamasis taip stabilizuoti padėtį buvusioje sovietinėje respublikoje po to, kai valdžios oponentai buvo užėmę ir nusiaubė vyriausybės pastatus po rinkimų.

Prezidentas apkaltino opoziciją rengus valstybės perversmą ir pareiškė, kad gretima, prie Europos Sąjungos sienos esanti Rumunija prisidėjo prie riaušių organizavimo šalyje.

„Moldovos Konstitucinis teismas įsakė Centrinei rinkimų komisijai perskaičiuoti per devynias dienas visų rinkėjų, atėjusių į rinkimus balandžio 5 dieną, balsus“, – sakė Konstitucinio teismo pirmininkas Dumitru Pulbere.

Pasak D.Pulbere, teismas taip pat nutarė ištirti rinkėjų sąrašus, kaip to reikalavo opozicija, kuri įtaria valdžią masiškai suklastojus rinkimų rezultatus.

„Šie du klausimai glaudžiai susiję tarpusavyje. Negalima padaryti vieno nepatikrinus kito“, – sakė jis.

Kaip ir manė analitikai, Konstitucinis teismas pritars prezidento paklausimui, nes aštuonios iš devynių dienų buvo paskirto, kai valdžioje dar yra V.Voroninas.

Remiantis rinkimų rezultatais, už Komunistų partiją balsavo beveik 50 proc. rinkėjų, parlamente jai atiteko 60 vietų. Komunistams pritrūko lygiai vienos vietos, kad užtikrintų pergalę jų kandidatui, kai deputatai vėliau rinks prezidentą.

Jeigu iškils kokių nors sunkumų ar komplikacijų, Konstitucinis teismas Centrinės rinkimų komisijos prašymu gali vėl pratęsti terminą. Tačiau reikia pasakyti, kad šis procesas negali tęstis nežinia kiek ilgai. Teigė D.Pulbere.

V.Voroninas prezidentavo du laikotarpius iš eilės. Pagal konstituciją, jis neturi teisės vėl kelti savo kandidatūros į valstybės vadovo postą. Tačiau V.Voroninas pareiškė, jog kad ir kas būtų prezidentas, bet jis ketina pasilikti teisę priimti sprendimus.

Balsų skaičiavimas gali užtrukti

D.Pulbere pripažįsta, balsų skaičiavimas gali užtrukti kur kas ilgiau, nei mano Konstitucinis teismas, nors jis ir skyrė šiai procedūrai dviem dienom ilgesnį terminą nei numatytas įstatymais, nes moldavai ortodoksai, kurių dauguma šalyje, kitą savaitę švęs Velykas.

„Jeigu iškils kokių nors sunkumų ar komplikacijų, Konstitucinis teismas Centrinės rinkimų komisijos prašymu gali vėl pratęsti terminą. Tačiau reikia pasakyti, kad šis procesas negali tęstis nežinia kiek ilgai“, – sakė jis.

Opozicija pareiškė, jog perskaičiuoti balsus sumanyta siekiant nuslėpti padarytus rinkimų apylinkėse pažeidimus, ir pareikalavo iš naujo surengti rinkimus.

Opozicijos šalininkai sekmadienį surengė priešais teismo pastatą sėdimąjį streiką, protestuodami prieš, kaip jie mano, padarytus žmogaus teisių pažeidimus.

Maždaug 5 tūkst. demonstrantų klausėsi, kaip opozicijos lyderiai kaltino valdžią, kad ji žiauriai elgiasi su sulaikytaisiais ir neleidžia jiems palaikyti ryšių su išoriniu pasauliu. Per riaušes policija sulaikė apie 200 žmonių.

„Voroninas nori nuleisti geležinę uždangą tarp Moldovos ir ES bei Rumunijos“, – sakė Serafimas Urečenu iš susivienijimo „Mūsų Moldova“ – vienos iš trijų partijų, gavusių vietų parlamente.

Valdžia pranešė, kad jau antras praėjusią savaitę vykusių riaušių dalyvis mirė nuo to, kad per gaisrą vyriausybės pastatuose prisikvėpavo dūmų, bet jo giminaičiai teigia, kad ji sumušė policija. Per neramumus buvo sužeisti maždaug 200 žmonių, tarp jų 80 tvarkos saugotojų.

Opozicija ne kartą mėgino atsiriboti nuo parlamento ir prezidento administracijos pastatų šturmo ir ragino laikytis tvarkos per akcijas.

Analitikai mano, kad V.Voroninas gali užimti vieną svarbiausių postų valstybėje – pavyzdžiui, tapti parlamento pirmininku arba vadovauti didžiausiai parlamente frakcijai.

Prezidentas pastaruoju metu pasirodė esąs Kremliaus vienmintis ir pritarė Rusijos mėginimams sureguliuoti trunkantį jau 18 metų konfliktą su rusakalbe Padniestre.

Nors didelė dalis Moldovos kažkada įėjo į Rumunijos sudėtį ir, be kalbos, turi su ja bendrą kultūros paveldą, su Rusija ją sieja seni ryšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius