-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos parlamentas nepripažįsta teisėjų sprendimo dėl jo paleidimo

Politinę krizę išgyvenančios Moldovos parlamentinė dauguma nepripažįsta Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo dėl parlamento paleidimo ir reiškia nepasitikėjimą trimis teisėjais, nurodoma penktadienį prorusiško eksprezidento Igorio Dodono bendrapartiečių iniciatyva priimtoje deklaracijoje.
Moldova, Kišiniovas
Moldova, Kišiniovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Moldova Parlamentas

Už dokumento priėmimą nubalsavo 54 iš 68 dalyvavusių deputatų. Dabartinės proeuropietiškos prezidentės Maios Sandu (Majos Sandu) bendražygiai parlamente reikšdami protestą paliko posėdžių salę.

„Nepripažįstame Konstitucinio Teismo sprendimo, reiškiame nepasitikėjimą Konstitucinio Teismo teisėjais Dominica Manole, Liuba Sova ir Nicolae Rosca“, – nurodoma deklaracijoje.

„Parlamentas neleis užgrobti valdžios Konstitucinio Teismo teisėjams, kurių veiksmai apsunkino aštrią politinę ir konstitucinę krizę šalyje“, – priduriama dokumente.

Deklaracijoje teigiama, kad Moldova „yra užvaldyta antikonstitucinių trijų priesaiką pažeidusių Konstitucinio Teismo teisėjų veiksmų“, o jų nutartis vadinama „totalitarine“ ir „nedemokratiška“. Parlamentinė dauguma pareikalavo, kad KT sprendimą įvertintų tarptautiniai ekspertai, įskaitant Venecijos komisiją.

Pristatydamas deklaracijos projektą, deputatas Vasile Bolea iš I.Dodono vadovaujamos Socialistų partijos pažymėjo, kad „deklaracija yra politinio pobūdžio ir neturi teisinių pasekmių, tačiau parlamentas prie to dirbs“.

Praėjusią savaitę KT, į kurį kreipėsi prezidentė, nusprendė, kad yra pagrindas paleisti parlamentą, nes jis nesugebėjo per tris mėnesius suformuoti naujos vyriausybės.

M.Sandu pareiškė artimiausiu metu pasirašysianti įsaką dėl parlamento paleidimo ir pirmalaikių rinkimų šaukimo.

Pagal šalies pagrindinį įstatymą, „Konstitucinio Teismo teisėjai yra nepakeičiami visą kadenciją, nepriklausomi ir pavaldūs tik Konstitucijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius