-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Moldovos prezidentas atsisakė savo įgaliojimų (atnaujinta 16.33 val.)

Dabartinis Moldovos prezidentas Vladimiras Voroninas penktadienį atsisakė savo įgaliojimų.
V.Voroninas susitikime su rinkėjais ir grasino, ir tyčiojosi.
Vladimiras Voroninas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Moldova

Pasak jų, Komunistų partijai perėjus į opoziciją, visi valstybės pareigūnai, tarp jų prezidentas, ministras pirmininkas ir kiti vyriausybės nariai, kurie tapo deputatais pagal šios frakcijos sąrašus, nusprendė atsisakyti savo pareigų, pasirinkdami deputato mandatą.

„Vladimiras Voroninas penktadienį atsisakys prezidento įgaliojimų“, – sakė vienas Moldovos komunistų partijos lyderių, deputatas Vladimiras Curcanas.

Pasak jo, kaip ir ministrės pirmininkės Zinaidos Greceanii atveju, tai bus paskelbta viešai, bet ne parlamento plenariniame posėdyje.

„Tai visi sužinos nustatyta tvarka“, – sakė V.Curcanas. Jis taip pat paaiškino, kad priimtas V.Voronino sprendimas yra galutinis ir bus užregistruotas parlamento sekretoriate.

Pagal įstatymus, sprendimą parlamentas turi priimti savo žiniai, bet dėl jo nebalsuojama. Paskelbus atsistatydinimą, parlamentas paskelbia, kad prezidento vieta laisva, o laikinuoju valstybės vadovu tampa ministras pirmininkas.

Naujas valdantysis Aljansas už europinę integraciją turi 53 iš 101 mandato parlamente. To pakanka vyriausybei sudaryti, bet nepakanka prezidentui išrinkti, nes tam būtini 61 deputato balsai.Deputatai per du mėnesius turės išrinkti prezidentą. Jeigu valdantysis Aljansas už europinę integraciją nesugebės susitarti su Komunistų partija ir surasti parlamento daugumai iki dviejų trečdalių trūkstamų aštuonių balsų, laikinasis prezidentas paleis parlamentą ir paskirs pirmalaikių rinkimų datą, kurie gali įvykti ne anksčiau kaip kitų metų vasario pradžioje.

V.Voronino prezidento įgaliojimai baigėsi balandžio 7 dieną, bet jis liko valstybės vadovu, nes parlamentas nesugebėjo išrinkti naujo prezidento. Liepos 29 dieną įvyko pirmalaikiai parlamento rinkimai, kuriuose V.Voroninas gavo deputato mandatą.

Iki rugsėjo 14 dienos jis, kaip ir kiti vyriausybės nariai, turi pasirinkti deputato mandatą ar kurias nors kitas apmokamas pareigas. Komunistų partijos aktyvo posėdyje praėjusią savaitę V.Voroninas pareiškė, kad eina dirbti į parlamentą.

Papildyta 16.33 val. Moldovos parlamentas penktadienį priėmė žiniai pareiškimą, kad V.Voroninas atsisakė prezidento įgaliojimų. Kaip praneša „Interfax“ korespondentas iš parlamento posėdžių salės, pareiškimą perskaitė parlamento pirmininkas Mihai Ghimpu. Pats Vladimiras Voroninas, kuris dabar yra parlamento deputatas, į posėdį neatėjo.

Pagal Reglamentą, dėl šio pareiškimo nereikia balsuoti. Vėliau parlamentas oficialiai paskelbs, kad prezidento postas laisvas ir paves prezidento pareigas eiti parlamento pirmininkui M.Ghimpu.

Kaip pranešė „Interfax“, penktadienio rytą Moldovos prezidentas V.Voroninas perdavė į parlamento sekretoriatą rašytinį pareiškimą, kad atsisako prezidento įgaliojimų. Šis sprendimas susijęs su tuo, kad deputato statusas nesuderinamas su bet kuriomis apmokamomis pareigomis. Iki rugsėjo 14 dienos visi deputatai turi apsispręsti dėl to.

Vakar savo įgaliojimų taip pat atsisakė Moldovos ministrė pirmininkė, du vicepremjerai ir trys ministrai. Komunistų partija, kur valdė Moldovą aštuonerius metus, paskelbė, kad pereina į opoziciją. Naujas valdantysis Aljansas už europinę integraciją turi 53 iš 101 mandato parlamente. To pakanka vyriausybei sudaryti, bet nepakanka prezidentui išrinkti, nes tam būtini 61 deputato balsai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius