-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos prorusiškam eksprezidentui skirtas namų areštas

Moldovos prorusiškam buvusiam prezidentui Igoriui Dodonui ketvirtadienį paskirtas 30 parų namų areštas po to, kai jis buvo sulaikytas dėl įtarimų valstybės išdavyste ir korupcija, pranešė sostinės Kišiniovo teismas.
Igoris Dodonas
Igoris Dodonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie I.Dodono sulaikymą paskelbta antradienį, karui kaimyninėje Ukrainoje labai padidinus įtampą narystės Europos Sąjungoje siekiančioje šalyje.

Ketvirtadienį prokurorai, kurie prašė skirti I. Dodonui kardomąjį kalinimą, pareiškė, kad ketina apskųsti teismo sprendimą.

I.Dodonas „planavo pabėgti iš šalies, radome bilietą gegužės 26 dienai 9 valandai“, sakė prokuroras Petras Yarmalyukas ir pridūrė, kad per kratą rasta „didelė užsienio valiutos suma“.

Po teismo posėdžio kalbėdamas su žurnalistais I.Dodonas atmetė bylą kaip „politinę“ ir apkaltino dabartinę prezidentę Maią Sandu dėl jo suėmimo.

„Manau, kad tai politinė byla. Ji buvo pradėta prezidentės Maios Sandu, kuri reikalavo, kad iš karto po jos išrinkimo mane pasodintų į kalėjimą, nurodymu“, – tvirtino I.Dodonas.

Nuo 2016 iki 2020 metų prezidentavusį I.Dodoną atvirai palaikė Maskva.

Prieš I.Dodoną pradėtas tyrimas dėl keturių atskirų nusikaltimų: valstybės išdavystės, politinių lėšų gavimo iš nusikalstamos organizacijos, neteisėto praturtėjimo ir „pasyvios korupcijos“.

Dauguma Moldovos gyventojų kalba rumuniškai, tačiau ji taip pat turi didelę rusakalbių mažumą ir separatistinį Uždniestrės regioną, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai, ginkluojami ir remiami Maskvos. Per dažnas politines krizes reguliariai pasikeičianti valdžia kaitalioja šalies kursą, siekdama suartėjimo su Maskva arba su Vakarais.

Į keletą korupcijos skandalų įsivėlęs I.Dodonas pralaimėjo prezidento rinkimuose M.Sandu. Jos proeuropietiška partija iškovojo užtikrintą pergalę 2021 metų parlamento rinkimuose.

Rusijos pajėgoms įsiveržus į Ukrainą Kišiniovas oficialiai išreiškė paramą Kyjivui. Jis priėmė ukrainiečių pabėgėlių, pateikė narystės ES prašymą ir gavo pažadą iš Europos dėl karinės pagalbos didinimo.

Rusija griežtai kritikuoja Moldovą, kuri bijo tapti kitu Rusijos pajėgų taikiniu.

Uždniestrės separatistai balandį pranešė apie virtinę išpuolių, dėl kurių apkaltino Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius