Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mongolijoje piliečiai balsuoja antrajame prezidento rinkimų rate

Mongolijoje penktadienį prasidėjo balsavimas pirmajame per šalies istoriją papildomame prezidento rinkimų ture, nes po korupcijos skandalų aptemdytos kampanijos vykusiame pirmame balsavimo rate nugalėtojas neišaiškėjo.
Mongolijoje balsuojama antrajame prezidento rinkimų ture
Mongolijoje balsuojama antrajame prezidento rinkimų ture / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Mongolija

Daugeliui iš 3 mln. šalies, esančios tarp Rusijos ir Kinijos, gyventojų taip įgriso jų politikai, kad visuomenėje pasklido raginimai mesti į balsadėžes neužpildytus balsalapius.

Demokratinės partijos (DP) kandidatas, verslininkas ir dziudo entuziastas Chaltmaagijnas Batulga, pirmavęs pirmame rinkimų ture, grumiasi su parlamento pirmininku Mijegombynu Enchboldu iš valdančiosios Mongolijos liaudies partijos (MPP).

M.Enchboldas prieš Mongolijos liaudies revoliucinės partijos (MPRP) kandidatą Sainchuugijną Ganbatarą praėjusią savaitę vykusiame prieštaringai vertinamame pirmajame rinkimų rate laimėjo vos 0,1 procento persvara.

S.Ganbataras reikalavo perskaičiuoti balsus, bet galiausiai rezultatai buvo patvirtinti.

Politikais nusivylę mongolai pradėjo vadinamąją „Tuščio balso“ kampaniją, dar praminta #TuščiasPasirinkimas: žmonės buvo skatinami grąžinti balsalapius neužpildytus.

Pagal Mongolijos rinkimų įstatymus, kandidatas privalo surinkti bent 51 proc. balsų, kad laimėtų. Jeigu nė vienas kandidatas nesurenka šio balsų skaičiaus, partijos privalo iš naujo rengiamuose rinkimuose pasiūlyti visiškai naujus kandidatus.

Politikais nusivylę mongolai pradėjo vadinamąją „Tuščio balso“ kampaniją, dar praminta #TuščiasPasirinkimas: žmonės buvo skatinami grąžinti balsalapius neužpildytus.

Prieš rinkimus tiek M.Enchboldas, tiek Ch.Batulga buvo įsivėlę į skandalus.

Paviešinta vaizdinė medžiaga, kurioje matyti kaip M.Enchboldas ir du MPP partijos nariai galimai aptarė 60 milijardų tugrikų (22 milijonų eurų) vertės sandorį parduoti postus valstybės tarnyboje.

Tuo tarpu Ch.Batulgą kompromitavo pranešimai apie galimas jo užjūrio sąskaitas bei faktas, kad Mongolijos kovos su korupcija tarnyba pernai pavasarį sulaikė kelis jo partnerius.

Per laikotarpį nuo pirmo iki antro rinkimų turo visuomenės nuomonė, panašu, palinko į įžūliojo verslininko pusę, teigia Mongolijos reikalų ekspertas Julianas Dierkesas, dirbantis Britų Kolumbijos universitete.

„Panašų, kad nuomonė apie M.Enchboldą smarkiai blogėja“, – naujienų agentūrai AFP sakė J.Dierkesas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mijegombynas Enchboldas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mijegombynas Enchboldas

Jis pabrėžė, kad MPP partija, kuri turi parlamentinę daugumą, bet ne prezidento postą, antradienį paskelbė, kad tėvams Mongolijoje bus skiriama mėnesinė 20 000 tugrikų (apie 7 eurų) išmoką už kiekvieną vaiką.

Toks žingsnis nesutampa su šalies pažadu apriboti masines pinigines išmokas, kad būtų išpildytos Tarptautinio valiutos fondo 5,5 mlrd. dolerių finansinės paramos paketo sąlygos.

Kadangi po pirmojo rinkimų turo politinė agitacija buvo draudžiama, dėl šio MPP žingsnio M.Enchboldo stovykla „atrodo apimta nevilties“, – sakė J.Dierkesas.

Tačiau ir Ch.Batulgos partija žarstė pažadus – pirmadienį DP nariai pasižadėjo, kad jeigu bus išrinktas Ch.Batulga, jis vyriausybei nurodys apmokėti studentų bei gyvulių augintojų skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius