Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mongolijos prezidento rinkimus laimėjo „Kumščio“ pravardę turintis ekspremjeras

Mongolijos prezidento rinkimus laimėjęs Uchnaagijnas Churelsuchas yra „mačo“ tipo vyras, Vladimiro Putino stiliumi pozavęs nuotraukoms iki pusės nuogas ant žirgo ir pelnęs „Kumščio“ pravardę po to, kai smogė vienam parlamentarui.
Uchnaagijnas Churelsuchas
Uchnaagijnas Churelsuchas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mongolija Rinkimai

Trečiadienį vykusiuose rinkimuose buvęs ministras pirmininkas surinko beveik 70 proc. balsų, rodo ketvirtadienį paskelbti preliminarūs rezultatai. Šis balsavimas – treti visuotiniai rinkimai per dvejų metų laikotarpį – pasižymėjo istoriškai mažu rinkėjų aktyvumu.

U.Churelsuchas prezidento poste pakeis populistą verslininką Chaltmaagijną Batulgą – buvusį pasaulio sambo čempioną, kuris pagal konstituciją nebegalėjo siekti antros kadencijos.

Ketvirtadienį anksti ryte U.Churelsuchas paskelbė, jog iškovojo tvirtą pergalę, gavęs beveik 70 proc. balsų.

„Iš visos širdies dėkoju mongolams“, – sakė jis.

U.Churelsucho pagrindinis varžovas, charizmatiškas IT verslininkas ir Žaliųjų partijos lyderis Dangaasurengijnas Enchbatas, surinko tik maždaug penktadalį balsų ir pripažino pralaimėjimą.

Oficialūs rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti ketvirtadienį popiet, nurodė Mongolijos valstybinė naujienų agentūra.

U.Churelsuchas puoselėja „mačo“ įvaizdį ir nevengia pozuoti iki pusės nuogas su medžiokliniu šautuvu – panašiai, kaip Rusijos prezidentas V.Putinas.

2012 metais jis pelnė „Kumščio“ pravardę, kai internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip U.Churelsuchas smogia vienam parlamentarui.

Nuo tada U.Churelsuchas uoliai stengėsi pataisyti savo įvaizdį.

Jo Mongolijos liaudies partijai tai yra pirmoji pergalė prezidento rinkimuose per 12 metų. Tačiau trečiadienį iš maždaug 2 mln. balsavimo teisę turinčių mongolų savo balsus atidavė tik 59 proc. rinkėjų.

U.Churelsuchas sausį atsistatydino iš ministro pirmininko posto kilus pasipiktinimo bangai dėl to, kaip ligoninėje buvo elgiamasi su koronavirusu užsikrėtusia gimdyve ir jos naujagimiu.

Priėjimo prie jūros neturinčią Mongoliją esančią tarp autoritarinių milžinių Kinijos ir Rusijos, vargina chroniškas politinis nestabilumas. Ši jauna demokratija savo pirmą konstituciją priėmė 1992-aisiais, po šešis dešimtmečius trukusio komunistų valdymo.

U.Churelsucho pagrindinis varžovas D.Enchbatas, daugiausia apeliavęs į jaunus rinkėjus, buvo priverstas pristabdyti savo rinkimų kampaniją, kai per mitingą jam buvo testu nustatyta COVID-19 ir jis turėjo karantinuotis.

Mongolijos valstybinio švietimo universiteto dėstytojas Erdenebilegas Gerelt-Odas naujienų agentūrai AFP sakė, kad mažas rinkėjų aktyvumas liudija elektorato apatiją visų partijų atžvilgiu.

Dėl menko aktyvumo taip pat kaltinamos partijų tarpusavio rietenos ir dėl koronaviruso pandemijos taikomi suvaržymai.

Prasidėjus pandemijai Mongolija įvedė vienus griežčiausių apribojimų ir sėkmingai suvaldė viruso plitimą.

Pernai birželį vykusiuose parlamento rinkimuose U.Churelsucho valdančioji Mongolijos liaudies partija iškovojo triuškinamą pergalę, rinkėjams atsidėkojus jai už sėkmingą darbą sprendžiant koronaviruso krizę. Tuo laikotarpiu šalyje nebuvo fiksuojama vietinio užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Vis dėlto vėliau sergamumas ėmė augti. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje pasiglemžė apie 300 gyvybių. Tačiau Mongolija demonstruoja įspūdingą vakcinavimo tempą – šalyje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze jau paskiepyta apie 90 proc. suaugusių gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius