Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mongolijos rinkėjai balsuoja tvyrant ekonominei nežinomybei

Mongolai trečiadienį keliauja į rinkimus, jų šaliai bandant pinigais paversti savo didžiulius gamtinius išteklius smunkant prekių iš didžiausios prekybos partnerės Kinijos paklausai.
Rinkimai Mongolijoje
Rinkimai Mongolijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Mongolija

76 nacionalinio parlamento narių rinkimai iš esmės yra susiję su pasirinkimu iš dviejų partijų: valdančiosios Demokratų partijos ir opozicinės Mongolijos liaudies partijos.

Abi partijos per kampaniją daug ir banaliai kalbėjo apie ekonominę plėtrą, bet mažai – apie konkrečius pasiūlymus, kaip reikėtų spręsti rinkėjų susirūpinimą keliančius klausimus, tarp kurių yra šalies švietimo ir sveikatos apsaugos sistemų gerinimas.

Prieš rinkimus rinkėjai reiškė nusivylimą prastu šalies valdymu ir susilpnėjusia ekonomika, daugelis sakė, kad baiminasi 2008 metų riaušių, kurios kilo po pareiškimų apie rinkimų klastojimą, pasikartojimo.

„(Politikai) turi tesėti visus savo pažadus. Reikia tiek daug reikalauti“, – sakė 25 metų statybininkas Ganbatarynas Džargalas, šeštadienį stebėdamas rinkimų mitingą lūšnyne šalia sostinės Ulan Batoro.

Lėtėjantis augimas Kinijoje, kuri kol kas yra didžiausia Mongolijos prekybos partnerė, numušė prekių kainas, o politiniai nesutarimai dėl to, kam ir kokia kaina turėtų priklausyti šalies ištekliai, trukdė įgyvendinti projektus.

Nors Mongolija dėjo didžiules pastangas, kad užtikrintų rinkėjų dalyvavimą net atokiausiuose rajonuose, jų entuziazmas per 26 metus po to, kai ši jauna demokratija nusikratė sovietų įtakos jungo, blėso.

Rinkėjų aktyvumas mažėjo su kiekvienais rinkimais ir ekspertai šią tendenciją aiškina padidėjusiu skepticizmu dėl šalies politinės klasės.

Gegužės mėnesį, kelios savaitės prieš rinkimus, teismo sprendimu buvo pakeista rinkimų sistema – iš proporcinės į pagrįstą dauguma. Tai reiškia, kad daugiausiai galimybių dalyvauti šalies valdyme turi dvi didžiosios partijos ir kad buvo smarkiai apribotos visų kitų galimybės.

Kaip parodė „International Republican Institute“ apklausa, daugiau kaip 60 proc. mongolų mano, kad šalis juda ne ta kryptimi.

Respondentai sakė, kad balsuos už partiją, kuri gali geriausiai vykdyti ekonominę plėtrą ir kurti darbo vietas.

Tačiau kai kurie rinkėjai paprasčiausiai ketina balsuoti už status quo, praktiniais sumetimais.

„Balsuosiu už Demokratų partiją, – sakė statybininkas G.Jargalas. – Jei laimės kita partija, jie turės užbaigti darbą, kurį pradėjo DP ... Jie iššvaistys ketverius metus, skųsdamiesi, kad ... reikėjo viską paleisti iš naujo, nes DP padarė tokią netvarką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius