Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moon Jae-inas: Pietų Korėja nenori sunaikinti Šiaurės Korėjos

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ketvirtadienį kalbėdamas Jungtinėse Tautose pareiškė, kad nesiekia Šiaurės Korėjos žlugimo ir paragino mažinti pavojingai išaugusią įtampą.
Moon Jae-inas
Moon Jae-inas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis ilgametis taikos šalininkas, kuris gegužę buvo išrinktas prezidentu, paragino Šiaurės Korėją nutraukti virtinę savo branduolinių ir raketų bandymų, tačiau taip pat pažadėjo pagalbą, jeigu komunistinė kaimynė pakeistų savo politikos kursą.

„Mes netrokštame Šiaurės Korėjos žlugimo. Mes nesieksime Korėjos suvienijimo prijungimu arba dirbtinėmis priemonėmis“, – sakė Moon Jae-inas JT Generalinėje Asamblėjoje.

„Jeigu Šiaurės Korėja net dabar nuspręstų stoti į teisingą istorijos pusę, mes kartu su tarptautine bendruomene esame pasiruošę padėti Šiaurės Korėjai“, – sakė jis, kalbėdamas priešais pirmojoje eilėje sėdinčius akmeniniais veidais Šiaurės Korėjos atstovus.

Vėliau Pietų Korėjos lyderis turi dalyvauti trišaliame susitikime su JAV prezidentu Donaldu Trampu ir Japonijos premjeru Shinzo Abe, pasisakančių už tai, kad Pchenjanas būtų nubaustas.

Moon Jae-inas nekritikavo D.Trumpo, anksčiau kalbėjusiu nuo tos pačios pakylos ir grasinusiu „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, o paragino išsaugoti ramybę.

„Šiaurės Korėjos branduolinę problemą reikia spręsti santūriai, nesukeliant per daug didelės įtampos arba atsitiktinių karinių susirėmimų, kurie suardytų taiką“, – sakė jis.

Pietų Korėjos lyderis pacitavo velionį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą, JAV konservatorių įžymybę, primindamas jo žodžius, kad „taika nėra konflikto nebuvimas, o sugebėjimas spręsti konfliktą taikiomis priemonėmis“.

Pasak vieno amerikiečių pareigūno, JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė vėliau ketvirtadienį ketinąs paskelbti apie naujas sankcijas Šiaurės Korėjai.

Moon Jae-inas pareiškė pritariąs sankcijoms, paragindamas visas šalis įgyvendinti naujausią JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, draudžiančią importuoti šios šalies tekstilės gaminius ir išduoti leidimus kviestiniams darbuotojams iš Šiaurės Korėjos. Taip pat visiškai uždraustas gamtinių dujų importas, nustatyti griežti naftos produktų importo metiniai apribojimai, įvedamas draudimas steigti bendras įmones su Šiaurės Korėjos juridiniais ir fiziniais asmenimis, bei šios valstybės jūros laivų patikros ir stebėjimo prievolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius