Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moshe Kahlonas – žmogus, kuris nuspręs, kas valdys Izraelį?

Tel Avivo gatvėse zujantis taksi vairuotojas Shmuelis Khavilio jau senokai nusivylė politikų nesugebėjimu įgyvendinti savo pažadus. Jis nebalsavo jau keliuose rinkimuose iš eilės, tačiau šį kartą viskas buvo kitaip.
Moshe Kahlonas.
Moshe Kahlonas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sh.Khavilio, kaip ir nemaža dalis iki tol rinkimus ignoravusių izraeliečių, sugrįžo prie balsadėžių tam, kad išreikštų paramą vos prieš keturis mėnesius sukurtai „Kulanu“ partijai. Jos charizmatiškasis lyderis, 54 metų Moshe Kahlonas greitai pavergė dalies rinkėjų širdis.

Ilgą laiką premjero Benjamino Netanyahu vadovaujamos partijos „Likud“ nariu buvęs M.Kahlonas po vyriausybės išformavimo nusprendė žengti savo keliu. Panašiu keliu žengė ir buvusi teisingumo ministrė Tzipi Livni, kuriai teko derėtis su palestiniečiais buvusioje B.Netanyahu vyriausybėje.

B.Netanyahu pergalė rinkimuose atrodo dar stebuklingesnė, kai pažvelgi į nuo jo atsiskyrusių veikėjų sukurtų centro partijų sąrašą, kuriame ir „Kulanu“, ir Yairo Lapido „Yesh Atid“, ir dar labiau į dešinę Izraelį traukiančios Naftalio Bennetto „Žydų namų“ bei Avigdoro Liebermano „Yisrael Beitanu“ partijos.

Senas politikos lapinas Benjaminas Netanyahu atsilaikė ir 120 vietų Izraelio parlamente (Knesete) turės 30 savo atstovų.

Tai suteikia puikias galimybes formuoti valdančią koaliciją, tačiau naujajai koalicijai teks į savo pusę patraukti būtent 10 “Kulanu“ atstovų, kurie ir lems daugumą.

Buvęs susisiekimo ministras M.Kahlonas tai žinojo jau prieš rinkimus ir dabar jis jaučiasi tikru padėties šeimininku. Vienas iš garsiausių „Kulanu“ partijos vardų – buvęs Izraelio ambasadorius JAV Michaelas Orenas, dvejus metus praleidęs Vašingtono politikos aukštumose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moshe Kahlonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moshe Kahlonas

M.Orenas niekada nebuvo „Likud“ narys, tačiau su džiaugsmu priėmė B.Netanyahu pasitikėjimą ir tapo ambasadoriumi galingiausioje pasaulio valstybėje.

Jam teko užduotis derinti Irano branduolinės programos diskusijų klausimą bei saugoti vis labiau trūkinėjančią Izraelio ir JAV draugystę ambicingos B.Netanyahu strategijos šviesoje.

„Aš geriau nei kas kitas žinojau, kad branduolinį ginklą turintis Iranas kels realią grėsmę Izraeliui“, – sakė jis. „Bet dabar Izraeliui dar svarbesne problema tapo nebepakeliama gyvenimo šioje šalyje kaina ir nekilnojamojo turto kainos, nebeleidžiančios žmonėms gyventi oriai. Tai, kad aš prisijungiau prie „Kulanu“, buvo Izraelio ekonomikos klaidų supratimo išdava“, – aiškino M.Orenas.

M.Oreną į Izraelio politiką sugrąžinęs M.Kahlonas – perspektyvi politikos figūra. Be to, jis mėgstamas žmonių dėl sugebėjimo sutvarkyti Izraelio mobiliojo ryšio paslaugų rinką. Daugelis jį netgi lygina su buvusiu JAV prezidentu Billu Clintonu.

Kaip ir B.Clintonas, M.Kahlonas yra kilęs iš kukliai gyvenusios šeimos. Libijos imigrantų vaikas užaugo tik du miegamuosius, bet net septynis vaikus turėjusioje šeimoje. M.Kahlonas sugebėjo ne tik įgyti du aukštojo mokslo diplomus, bet ir sukurti sėkmingą verslą, o galiausiai ir tapti įtakingu Izraelio politinio gyvenimo žaidėju.

M.Kahlonas sugebėjo ne tik įgyti du aukštojo mokslo diplomus, bet ir sukurti sėkmingą verslą, o galiausiai ir tapti įtakingu Izraelio politinio gyvenimo žaidėju.

M.Orenas ir M.Kahlonas susipažino Vašingtone. „Jis man padarė didelį įspūdį“, – pasakojo buvęs Izraelio ambasadorius JAV.

„Jis labai patrauklus ir charizmatiškas politikas, tačiau tuo pat metu išlaikęs nuoširdumą, skirtingai nei daugelis kitų mano sutiktų politikų“, – pridūrė jis.

Būtent M.Kahlono nuoširdumas skatina tokius rinkėjus, kaip minėtas taksi vairuotojas Sh.Khavilio, rinktis jo kandidatūrą.

„Darosi tiesiog sunku išgyventi“, – pasakojo taksi vairuotojas. – Daugelis žmonių, kuriuos pažįstu, negali pratempti nei mėnesio nepasiskolinę pinigų. Kai ateina laikas mokėti nuomą, tau vargiai lieka pinigų maistui ar naujiems vaiko sportbačiams“, – skundėsi Izraelio gyventojas.

Būtent todėl manoma, kad M.Kahlonas naujoje B.Netanyahu vyriausybėje gali reikalauti finansų ministro posto. Žmonės tiki, kad iš kuklios šeimos kilęs sėkmingas verslininkas, kreipiantis dėmesį į jų kasdienius poreikius, gali sutvarkyti šalies finansus.

Beje, B.Netanyahu jau siūlė M.Kahlonui finansų ministro postą, bet šis jo griežtai atsisakė. „Aš nenoriu dirbti su žmogumi, kuris jau tiek kartų nesilaikė savo duoto žodžio“, – kalbėjo „Kulanu“ lyderis. Ekspertai spėja, kad „Kulanu“ gali pareikalauti ir užsienio reikalų ministro posto M.Orenui.

Neabejotina tik tai, kad kol B.Netanyahu švenčia pergalę, M.Kahlonas slapčia šypsosi ir trina rankas. Būtent jo rankose bus ne tik valdančios koalicijos likimas, bet ir augantis Izraelio gyventojų prielankumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius