Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Moterys Baltarusijos izoliatoriuose: išrengtos nuogai, mušamos, grasinama jas išprievartauti

Taikių masinių protestų metu Baltarusijoje sulaikytos moterys pasidalijo patirtimis izoliatoriuose: jos buvo išrengtos nuogai, mušamos, grasinta jas išprievartauti.
Baltarusijos fotografai dalinasi vaizdais iš protestų jų šalyje
Baltarusijos fotografai dalinasi vaizdais iš protestų jų šalyje / Photographers against nuotr.

Olesia prisistačiusi moteris CNN sakė buvusi sulaikyta sekmadienį, kai Minske su vaikinu ėjo gatve.

Ji žurnalistams pasakojo, kad prieš ją apieškant, ji kartu su kitomis moterimis izoliatoriuje buvusi priversta išsirengti nuogai. Tuomet Olesia buvo uždaryta į nedidelę kamerą su dar 17 moterų. Visoms jos buvo duotas vienas vandens butelis, jokio maisto, sulaikytosios turėjo miegoti ant grindų ar ant nedidelio stalo.

Anot Olesios, medicininė pagalba nebuvo suteikta moteriai, kurią sužeidė guminė kulka.

Olesia CNN sakė sulaikymo centre praleidusi 14 valandų, ją paleido privertus pasirašyti dokumentus, kurie, anot jos, yra melagingi kaltinimai. Olesia sakė nerimaujanti, nes jos vaikinas vis dar yra dingęs, o, remiantis liudininkų pasakojimais, panašu, kad su vyrais elgiamasi gerokai blogiau.

„Jie suvarė keturis vyrus į 1,5 metro pločio kamerą. Trys stovėjo, ketvirtą privertė įropoti kaip šunį ir klūpoti“, – pasakojo Olesia.

Ji sakė vis sugrįžtanti į sulaikymo centrą, kad gautų informacijos apie partnerį ir padėtų kitiems.

„Buvo labai baisu laukti lauke, galėjome girdėti, kaip jie buvo mušami, jie kaukė, jie klykė. Jie išlėkė iš ten pamišusiomis akimis ir pusiau sąmoningi... Jie bėgo ta kryptimi, kurią jiems nurodė pareigūnai, jiems liepė neiti mūsų, kurie galėtų jiems padėti, link, grasindami, kad vėl uždarys kalėjime“, – CNN sakė Olesia.

Grasinta išprievartauti

Kaciaryna Novikava organizacijai „Amnesty International“ sakė buvusi sulaikyta Minsko centre rugpjūčio 10 dieną, kai ėjo į parduotuvę. Ji izoliatoriuje praleido 34 valandas.

K.Novikava sakė mačiusi, kad izoliatoriaus kieme buvo pilna vyrų, priverstų gulėti purve. Centro viduje dešimtims vyrų liepta išsirengti ir stovėti keturiomis, kol pareigūnai juos spardė ir daužė guminėmis lazdomis. K.Novikava pasakojo buvusi priversta klauptis ir klausytis kitų aukų klyksmų.

Pasak K.Novikavos, ji buvo uždaryta keturiems asmenims skirtoje kameroje su dar 20 moterų. Sulaikymo metu joms nebuvo duota vandens ar maisto, neleista suteikti medicininės pagalbos. Kelios moterys K.Novikavai pasakojo, kad pareigūnai grasino jas išprievartauti.

Po 22 valandų K.Novikavova buvo informuota, kad ji sulaikyta už dalyvavimą nesankcionuotame mitinge. Rugpjūčio 12-osios rytą, prieš ją paleidžiant, policijos pareigūnai sakė: „Turime visus tavo duomenis. Jei tave dar kartą čia pamatysime, nužudysime.“

Buvo mušama

Nepriklausomas baltarusių portalas Tut.by pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame ką tik į laisvę paleista moteris pasakoja apie patirtą smurtą. Ji sakė, kad ją autobuse mušė dešimt OMON pareigūnų.

„Lazdomis mušė, įžeidinėjo, grasino mirtimi, numovė kelnes“, – žurnalistams pasakojo moteris.

Taikūs protestai Baltarusijoje kilo sekmadienį, kai pareigūnai paskelbė, kad šalies prezidentu perrinktas Aliaksandras Lukašenka. Į gatves išėję baltarusiai nepripažįsta rinkimų rezultatų, teigia, kad nugalėjo opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja. Pirmadienio naktį ji išvyko į Lietuvą.

Protestai Baltarusijos miestuose žiauriai malšinami – pareigūnai mėto garsines granatas, muša protestuotojus, masiškai juos sulaiko. Pranešama, kad nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 9,7 tūkst. žmonių, dalis jų jau buvo paleisti. Šimtai protestuotojų – sužeisti.

A.Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė, esą dabartinis Baltarusijos vadovas per praėjusios savaitės balsavimą gavo 80,1 proc. balsų, o jo varžovė opozicijos kandidatė S.Cichanouskaja – 10,12 procento.

Savo ruožtu S.Cichanouskaja paragino valdžią sustabdyti smurtą ir užmegzti dialogą. Ji paskelbė įsteigianti Koordinavimo tarybą, skirtą perduoti valdžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius