Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /12:10

Mozambikas po smurto temdytos kampanijos balsuoja rinkimuose

Mozambikas po smurto ir įtarimų klastojimu temdytos kampanijos antradienį balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kurie, kaip baiminamasi, gali tapti išbandymu trapiai šalies taikai.
Rinkimai Mozambike
Rinkimai Mozambike / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Mozambikas

Partija „Frelimo“, kuri šią skurdžią valstybę Afrikos pietuose valdo nuo pat nepriklausomybės nuo Portugalijos paskelbimo 1975-aisiais, tikriausiai vėl įveiks savo nesutaikomą priešininkę „Renamo“ – buvusią sukilėlių grupę, kuri dabar yra pagrindinė opozicinė partija.

60 metų prezidentas Filipe Nyusi turėtų laimėti antrą penkerių metų kadenciją, nors jo populiarumui pakenkė įsisenėję neramumai ir finansinė krizė, siejama su valdžios korupcija.

Tačiau panašu, kad jau 44 metus valdančios „Frelimo“ pozicijos po šių rinkimų susilpnės. Kai kuriuose regionuose prognozuojama pergalė „Renamo“.

„Frelimo“ yra mašina“, – sostinėje Maputu sakė 42 metų valstybės tarnautojas Castro Davisas, kuris valdančiajai partijai prognozavo lengvą pergalę.

Tuo tarpu 50 metų Elena Jorge naujienų agentūrai AFP sakė norinti, kad laimėtų „Renamo“ ir „kad mozambikiečių situacija pagerėtų“.

„Aš manau ir žmonės žino, kad šie rinkimai nebus laisvi, teisingi ar skaidrūs, bet mes neprarandame vilties“, – sakė ji.

Balsuoti rinkimuose gali maždaug 13 mln. iš 30 mln. mozambikiečių. Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 7 val. (8 val. Lietuvos laiku) ir dirbs iki 18 valandos.

„Demokratijos išbandymas“

Prognozuojama, kad „Renamo“ pirmą kartą perims 3–5 iš 10 Mozambiko provincijų kontrolę. Tai tapo įmanoma pakeitus įstatymą ir leidus rinkėjams rinkti provincijų gubernatorius.

„Šie rinkimai bus demokratijos išbandymas“, – sakė Ericino de Salema iš Johanesburge įsikūrusios organizacijos „Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa“ (EISA).

„Pirmą kartą šalies politinė geografija gali reikšmingai pasikeisti, tai net gali nuvesti prie konfrontacijos“, – sakė jis.

„Renamo“ kandidatas yra jos 58 metų lyderis Ossufo Momade. Šią partiją sudaro buvę sukilėliai antikomunistai, 1975–1992 metais kovoję brutalų pilietinį karą su „Frelimo“, kuris nuniokojo šalies ekonomiką ir nusinešė beveik milijoną gyvybių.

„Renamo“ vėl kariavo 2013–2016 metais, bet šių metų rugpjūčio mėnesį F.Nyusi ir O.Momade pasirašė taikos susitarimą.

Viena ginkluota nuo „Renamo“ atsiskyrusi frakcija atmetė O.Momade kandidatūrą ir grasino atakuoti kampanijos renginius, todėl nuogąstaujama, kad prezidento, parlamento ir provincijų rinkimus gali temdyti kraujo liejimas.

Šešias savaites trukusi kampanija buvo tarp smurtingiausių per neramią šalies istoriją. Kandidatams buvo grasinama, rinkimų medžiaga buvo naikinama, tarp skirtingų stovyklų šalininkų kildavo kruvini susirėmimai.

Opozicija jau apkaltino „Frelimo“ klastojant rinkimus.

„Frelimo“ bastionu laikomoje pietrytinėje Gazos provincijoje registracija išaugo daugiau kaip dukart ir pilietinės visuomenės grupės reiškė susirūpinimą dėl tokio padidėjimo.

Jos taip pat apskaičiavo, kad rinkėjų sąrašuose yra maždaug 300 tūkst. „vaiduoklių“ – vardų, nesusijusių su realiais rinkėjais.

Valdančiosios partijos pozicijos per pastaruosius kelerius metus labai susilpnėjo. Pernai per vietos rinkimus „Frelimo“ rezultatas buvo prasčiausias – 51,8 procento.

2016 metais paaiškėjo, kad vyriausybė slapta pasiskolino 2 mlrd. dolerių (1,8 mlrd. eurų). Tai išprovokavo didžiausią finansinę krizę per šalies istoriją, išaiškėjo didžiulis korupcijos tinklas, susijęs su režimu.

Be to, šalies šiauriniame pakraštyje vykstantis, šimtus gyvybių nusinešęs džihadistų sukilimas neleidžia eksploatuoti atrasto didžiulio gamtinių dujų telkinio, kuris milijardais galėtų papildyti valstybės iždą ir ištraukti iš skurdo milijonus žmonių.

Preliminarūs rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius