Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 26 /18:20

Mozambiką talžant naujam ciklonui žuvo trys žmonės

Mozambiką penktadienį talžantis antras per pastarąsias šešis savaites ciklonas nuplėšė daugybę stogų ir pražudė mažiausiai tris žmones, o Jungtinės Tautos perspėjo apie artėjančius „didžiulius potvynius“. Priartėjusi prie Mozambiko audra „Kenneth“ prilygo 4-os kategorijos uraganui, pastovus jos vėjo greitis siekė 220 km per val., pranešė JAV Jungtinis perspėjimo apie taifūnus centras (JTWC).
Ciklono Mozambike padariniai
Ciklono Mozambike padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mozambikas Ciklonas

Prognozuojama, kad per artimiausias 10 dienų iškris dvigubai daugiau kritulių, nei praėjusį mėnesį atnešė uraganas „Idai“, sakė Pasaulio maisto programos (WFP) atstovas Herve Verhooselis. „Idai“ pražudė daugiau kaip 600 žmonių, o dešimtis tūkstančių paliko be namų.

Tai yra pirmas kartas per visą orų registravimo istoriją, kai šią Afrikos pietuose esančią valstybę per vieną sezoną užklumpa du ciklonai, informavo JT.

Naujas ciklonas ketvirtadienį pasiekė pakrantę Mozambiko dalyje, kuri tokios smarkios audros nematė mažiausiai 60 metų, pranešė meteorologai, dėl kurių prognozių kilo naujų nuogąstavimų dėl klimato kaitos ir šalies pažeidžiamos 2,4 tūkst. km ilgio pakrantės regiono, esančio prie Indijos vandenyno.

Mozambiko nepaprastųjų situacijų centras pranešė, kad Pembos mieste griūvantis medis užmušė moterį, o Kabo Delgado provincijos Makomijos rajone sugriauta „daug namų“. Prie Palmos miesto nuskendo keturi laivai, bet pranešimų apie aukas nėra. Ibo salos didžiausiame kaime buvo sunaikinta apie 90 proc. namų.

Dėl ciklono „Kenneth“ Mozambike, kuris yra viena iš neturtingiausių pasaulio valstybių, gali reikėti didelės naujos humanitarinės operacijos, nors dar kelis mėnesius turėtų tęstis pagalbos operacijos po ciklono „Idai“, sakoma JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo humanitariniams reikalams Marko Lowcocko pareiškime.

Kaip ir per ankstesnį cikloną tūkstančiai žmonių galėtų likti be namų ir maisto, artimiausiomis dienomis dėl potvynių padidėjus vandens lygiui. Sinoptikai prognozuoja, kad virš regiono išlikusios audros liekanos atneš smarkių liūčių.

Nors pagrindinį „Kenneth“ smūgį atlaikęs regionas yra ne taip tankiai apgyvendintas kaip „Idai“ nusiaubta Mozambiko dalis, šalies nelaimių valdymo agentūra yra sakiusi, kad naujas ciklonas gali kelti pavojų beveik 700 tūkst. žmonių.

„Iš tikrųjų (padėtis) yra siaubinga“, – naujienų agentūrai AP sakė Ibo saloje esančio viešbučio „Miti Miwiri“ savininkas Jorgas Salzeris.

Pasak jo, jau buvo pranešta apie du žuvusius salos gyventojus. Verslininkas pridūrė, kad per stichijos šėlsmą nutrūko elektros tiekimas ir buvo išvartytas vienas bokštas, todėl be mobiliojo ryšio liko dauguma 7 tūkst. salos gyventojų.

„Visi mano darbuotojai neteko namų, tad jie apsistojo viešbutyje. Jokios pagalbos iš išorės negaunama“, – kalbėjo J.Salzeris.

Likus parai iki audros valdžia perspėjo Ibo gyventojus apie artėjančią stichiją, bet, „žinoma, niekas tikrai nežinojo, kas yra ciklonas – tai nėra rajonas, kuriam būdingi ciklonai“, apgailestavo J.Salzeris.

Preliminarus žalos masto vertinimas kitose Mozambiko dalyse nieko gera nežada.

Kisangos rajone buvo pranešta apie „smarkiai apgadintus“ namus, o susisiekimas su Makomijos ir Muidumbės rajonais yra nutrūkęs, sakoma Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos išplatintame pareiškime.

Ši humanitarinę pagalbą teikianti organizacija remdamasi savaitgalį paskelbtomis prognozėmis pranešė, kad per liūtis gali iškristi net 250 mm kritulių – maždaug ketvirtadalis regiono metinio lygio. Perspėjama, kad didžiausias pavojus iškilo Makombijos, Kisangos, Mosimbua da Prajos ir Mekufio rajonams.

Didžiausiame Kabo Delgado provincijos mieste Pemboje taip pat sutriko elektros tiekimas.

Nors penktadienį tik pradėta vertinti stichijos padarytą žalą, „žinome, kad tai labai pažeidžiamas, skurdesnis rajonas“, palyginti su tuo, kurį praėjusį mėnesį talžė „Idai“, nurodė Raudonojo Kryžiaus atstovė Katie Wilkes.

Anksčiau „Kenneth“ praslinko virš Indijos vandenyno salų valstybės Komorų, kur buvo užlieta maždaug 1 tūkst. namų ir sunaikinta daug pasėlių, pridūrė K.Wilkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius