Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūšis dėl Faludžos: pergalė prieš „Islamo valstybę“ ar naujas susiskaldymas?

Gegužės 23-ąją, pirmadienį, prasidėjo lemiamas mūšis dėl Irako miesto Faludžos. Irako saugumo pajėgos, šiitų kovotojai, remiami JAV smūgių iš oro pradėjo „Islamo valstybės“ (IS) sukurto bastiono atsiėmimą, rašo rferl.org.
Irako kariuomenės pajėgos prie Faludžos
Irako kariuomenės pajėgos prie Faludžos / „Scanpix“/AP nuotr.

Faludža – vienas paskutiniųjų miestų, vis dar likęs IS gniaužtuose. Nutolęs tik per 65 kilometrus nuo Irako sostinės Bagdado, jis išsiskiria ypatinga strategine svarba. Tiesa, ekspertams nuostabą kelia, kad Faludžos mūšis pradėtas būtent dabar.

Irako premjerui Haiderui al-Abadžiui būtina pergalė. Irako piliečių akyse jis jau virto silpnu politiku. Perėmęs valdžią iš Nouri al-Malikio H.al-Abadis taip ir nesugebėjo suvienyti suskaldytos Irako visuomenės.

Jo valdžios silpnumą pademonstravo ir visa virtinė sprogimų Bagdade, kurie buvo IS kerštas už pradėtą aršų jų bastiono puolimą. Sunitai džihadistai sprogdinimų metu pražudė 70 žmonių šiitų gyvenamuose rajonuose.

Merilendo universiteto istorikas Philipas Smythas šią situaciją palygino su Antrojo pasaulio karine operacija „Market Garden“.

Irako karinių pajėgų veiksmus sunkina tai, kad ilgą laiką kovoje su IS dominavo šiitų kovotojai (kurių dauguma priklauso grupuotei „Al-Hashd Al-Sha'abi“). Irako armijos kariai ir šiitų kovotojai susivienijo prieš bendrą priešą, tačiau įtampa jų pačių gretose išlieka.

Merilendo universiteto istorikas Philipas Smythas šią situaciją palygino su Antrojo pasaulio karine operacija „Market Garden“, kai britų, amerikiečių, lenkų ir olandų kariai buvo parašiutais nuleisti į Nyderlandų teritoriją ir turėjo veikti išvien prieš nacius.

Irano įtaka

Šiitų kovotojai patys nėra vieningi. Iranui palankios grupės, tokios kaip „Asa'ib Ahl al-Haq“, „Harakat al-Abdal“, „Kata'ib Hizballah“ dažnai konfliktuoja su Irako šiitų lyderiui Ali al-Sistani pavaldžiomis „Firqat al-Abbas“, „Liwa Ali al-Akbar“.

Kitas žymus Irako šiitų dvasinis lyderis Muqtada al-Sadras taip pat susipyko su Irake įtaką norinčiais daryti Irano šiitais. Dar 2013 metais M.al-Sadras Islamo revoliucinės gvardijos vadą, Irano karinį lyderį Qasemą Soleimani vadino „įtakingiausiu žmogumi Irake“.

Ph.Smytho teigimu, būtent Irano strategų sprendimai vykdomi Faludžos puolimo metu. Tiesa, jie kertasi su nepriklausomų Irako pajėgų karių veikimu, taip sukurdami vidinę trintį ir padėdami atsilaikyti bandantiems „Islamo valstybės“ džihadistams.

Jo manymu, Faludžos mūšis gali šias jėgas galutinai suvienyti, jei jos išmoks nugalėti savo ambicijas ir supras pergalės prieš IS svarbą. Nepaisant to, kad ir kaip Vašingtonas ir dabartinė Irako valdžia nenorėtų šiitų įtakos augimo, jiems teks su tuo dorotis.

Šiitai jau įrodė, kad yra žymiai geresni kovotojai nei Irako karinių pajėgų nariai. Jų koviniai daliniai pasižymi agresyvia ir protinga taktika. Be to, šiitai turi nemažą palaikymą regionuose ir savo narių Irako vyriausybėje, kurie iš paskutiniųjų gina šios mažumos galias sunitų valstybėje.

Įkalinti Faludžoje

Irako vyriausybei ir jos vadovui H.al-Abadi teks arba susitaikyti su šiitų įtaka, arba juos galutinai įveikti. Panašu, kad įveikti jų greitu metu nepavyks, o vis labiau stiprėjantis Iranas darys dar reikšmingesnę įtaką.

Ir amerikiečiams, ir Irako vyriausybei reikalinga greita ir efektinga pergalė Faludžoje, o tai gali garantuoti tik šiitai.

Tuo metu patys šiitai ir juos remiantis Iranas nepamiršta pabrėžti, kad tai yra jų pačių pergalė. Irako šiitai skelbia, kad tai jie triumfuoja prieš IS, o tuo metu Teheranas siunčia žinią regionui, jog tai jų sąjungininkai vieną po kito naikina džihadistų tvirtoves.

„Amerikiečiai aiškina, kad jie kovoja prieš Daesh, bet ką jie iš tiesų padarė? Tai tik priedanga nužudyti daugiau irakiečių“, – teigiama Irano propagandoje.

Šiitų entuziazmą gali sumažinti tai, kad Faludža laikoma sunitų miestu. N.al-Maliki valdymo metu šiitai, užėmę sunitų gyvenamus miestus, dažnai rengdavo išpuolius prieš civilius.

Išlaisvinę iš IS nagų Tikritą šiitai griovė sunitų namus, plėšė jų parduotuves, 200 žmonių buvo pagrobti. 160 iš pagrobtų sunitų vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Tuo metu Faludžos sunitai yra situacijos įkaitai. Dešimtys tūkstančių džihadistų valdomame mieste užstrigusių žmonių dažnai naudojami kaip gyvieji skydai, tačiau jie baiminasi ir to, kas bus, jei kontrolę perims šiitų grupės.

Faludžos mūšis gali tapti IS žlugimo pradžia, tačiau šis procesas gali dar labiau išryškinti vidines Irako problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius