-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mūsų unitazuose vietos pakanka“: A.Lukašenka išliejo tulžį ant Lietuvos

Penktadienį Baltarusijos prezidentu apsiskelbęs Aliaksandras Lukašenka apsilankė Astrave, Baltarusijos atominėje elektrinėje ir išliejo tulžį ant Lietuvos, kuri nuolat kelia šios elektrinės saugumo problemas.
Aliaksandras Lukašenka Baltarusijos atominėje elektrinėje
Aliaksandras Lukašenka Baltarusijos atominėje elektrinėje / Stop kadras iš video

Baltarusijos opozicinis portalas „Nasha niva“ primena, kad sumanius Baltarusijos atominės elektrinės šalia Lietuvos sienos, Astrave, projektą buvo planuojama, kad ji tieks elektros energiją Baltijos šalims. Tačiau Baltarusijos santykiai su Baltijos šalimis greitai smarkiai atvėso ir pasiekė šaltojo karo lygį. Lietuva nuolat kelia Baltarusijos atominės elektrinės saugumo problemas.

Penktadienį A.Lukašenka buvo paklaustas apie elektros energijos eksportą iš Baltarusijos AE. Jis atsakė, kad viskas turi savybę keistis ir esą galiausiai suveiks principas pirkti ten, kur pigiau, o kokybė normali.

„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Tačiau kartu A.Lukašenka nesusilaikė neišliejęs pykčio ant Lietuvos, kuri nuolat kelia klausimus, susijusių su saugumo standartų laikymusi statant atominę elektrinę. A.Lukašenkai ypač nepatiko naujausios Lietuvos pusės pastabos, susijusios su antrojo bloko paleidimu.

Lietuvos pozicija

Penktadienį Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) paragino Minską stabdyti Baltarusijos atominės elektrinės (AE) pirmojo ir antrojo energijos blokų eksploatavimą, spręsti saugumo klausimus.

URM penktadienį pranešė perdavusi notą Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai, ragindama „nedelsiant spręsti Baltarusijos AE aplinkosaugos, branduolinės ir radiacinės saugos klausimus, laikantis tarptautinių reikalavimų ir standartų“.

Taip ministerija reaguoja Baltarusijos žiniasklaidai spalio pabaigoje pranešus, jog šalies institucijos leido pradėti antrojo jėgainės reaktoriaus pramoninį (komercinį) naudojimą.

„Baltarusija, vykdydama šį nesaugų branduolinės energetikos projektą, ir toliau ignoruoja tarptautinės bendruomenės prašymus pirmiausia spręsti visas saugos problemas“, – nurodo ministerija.

Pasak jos, nesaugi atominė elektrinė Astrave kelia didelę grėsmę visai Europai, todėl Lietuva „primygtinai reikalauja stabdyti Baltarusijos AE pirmojo ir antrojo energijos blokų eksploatavimą iki tol, kol nebus išspręstos visos saugos problemos“.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) teigimu, įvykus avarijai radiacija paveiktų trečdalį Lietuvos gyventojų, taip pat primenama, kad Astravo AE iki šiol nėra įgyvendintos visos streso testų rekomendacijos, taip pat neišspręsti saugos klausimai, susiję su įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei galimo didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiu.

Institucija kartoja, jog neišsprendus visų branduolinės saugos klausimų turi būti sustabdytas abiejų jėgainės reaktorių naudojimas.

Jėgainės, kuri turės du po beveik 1,2 gigavato galios rusiško VVER projekto reaktorius, viena didžiausių kritikių Lietuva ir tarptautiniai ekspertai teigia, kad statyba vyko šiurkščiai pažeidžiant technologinius ir aplinkosaugos standartus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pratybos dėl pasirengimo branduolinės avarijos Astravo atominėje elektrinėje (AE) atvejui
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pratybos dėl pasirengimo branduolinės avarijos Astravo atominėje elektrinėje (AE) atvejui

A.Lukašenkos atsakymas

A.Lukašenkai šios pastabos sukėlė įsiūtį.

„Notą atsiuntė pasiutėliai. Lietuvos žmonės neturi nieko bendra su šiais pasiutėliais. Patikėkite manimi, aš žinau, kas ten vyksta. Valdžios viršūnės ten gyvena sau. Aš net pažįstu senelius ir tėvus tų, kurie šiandien vadovauja Lietuvai“, – postringavo A.Lukašenka.

Jis prisiminė, kad vienu metu pakvietė į Baltarusiją atvykti specialistus iš Lietuvoje uždarytos Ignalinos AE.

„Bet jie tam tikrų žmonių iš už vandenyno nurodymu kūrė kitokią politiką. Tai ne pirma nota. Tegul jas siunčia. Mes turime pakankamai vietos savo unitazuose. Tad tegul siunčia“, – sakė A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius