-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Musulmonai renkasi į Meką hadžui

Beveik 1,5 mln. musulmonų iš viso pasaulio ketvirtadienį suplūdo į Saudo Arabiją atlikti kasmetinių hadžo apeigų – vienos didžiausių pasaulyje religinių apeigų, oficialiai prasidedančių šeštadienį.
Šeštadienį prasideda kasmetinės hadžo apeigos
Šeštadienį prasideda kasmetinės hadžo apeigos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maldininkų negąsdina pražūtinga praėjusių metų spūstis, nors iraniečių šiemet tarp jų nėra.

Oro termometro stulpeliui perkopus 40 laipsnių pagal Celsijų padalą, maldininkai rinkosi į didžiulį oro kondicionieriais vėsinamą Didžiosios mečetės kompleksą.

Didžiosios mečetės viduje daugybė baltai apsirengusių piligrimų ėjo aplink kubo pavidalo statinį Kaabą, kurio kryptimi atsigręžę musulmonai meldžiasi visame pasaulyje. Tai yra vienas iš pirmųjų hadžo, kuris oficialiai prasideda šeštadienį, ritualų.

Ištroškę piligrimai gali atsigerti šaltinio vandens iš specialiai jiems įrengtų daugybės girdyklų, lankytojai taip pat gali pasistiprinti prie greito maisto pardavimo taškų komplekso viduje esančiame prekybos centre, kuriame galima ir apsipirkti.

Tačiau vos garsiakalbiams pradėjus skelbti apie artėjančią maldą, parduotuvės iš karto užsidaro ir tikintieji rikiuojasi melstis.

Saudo Arabijos policijos pareigūnai kontroliuoja piligrimų srautą prie visų įėjimų į Didžiąją mečetę, prie kurių išstatyti žali plastikiniai barjerai.

Bet kuris, kas užsimiršęs pasitraukia iš eilės, pareigūno ruporo yra paraginamas sugrįžti į vietą.

Siekiant išvengti žmonių grūsčių, maldos metu piligrimai prie Kaabos yra laikinai neleidžiami, o tie, kurie eina aplink šį statinį, privalo sustoti.

Šiemet pirmą kartą per beveik tris dešimtmečius iraniečiai hadže – musulmonų piligriminėje kelionėje į islamo šventas vietas Saudo Arabijoje – nedalyvaus, nes gegužės mėnesį žlugo derybos dėl logistikos ir saugumo.

Žodžių karas tarp dviejų regiono varžovių, nepalaikančių diplomatinių santykių, suintensyvėjo prieš hadžo apeigų pradžią ateinantį šeštadienį.

Pirmadienį paskelbtame piktame atvirame laiške Ali Khamenei apkaltino Saudo Arabiją nesugebėjimu apsaugoti maldininkų ir paragino musulmoniškas šalis atimti iš Saudo Arabijos teisę tvarkyti hadžą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius