Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Musulmonai visame pasaulyje mini ramadano pabaigą

Musulmonai visame pasaulyje trečiadienį švenčia Id al Fitrą, pažymėdami islamo šventojo ramadano pasninko mėnesio pabaigą šeimų susitikimais, naujais drabužiais ir saldumynais.
Peerapon Boonyakiat / ZUMAPRESS.com
Peerapon Boonyakiat / ZUMAPRESS.com

Tačiau šias iškilmes temdo gilėjanti humanitarinė krizė Gazos Ruože ir numatomas Izraelio puolimas Rafacho mieste, nepaisant Vakarų sąjungininkų pastangų sustabdyti jau pusmetį trunkančias kovas.

Stambule tūkstančiai maldininkų Sofijos sobore susirinko į rytines Id al Fitro maldas, kai kurie jų nešė palestiniečių vėliavas ir skandavo šūkius, kuriais palaikė Gazos Ruožo gyventojus.

Daugelis pasitiesė maldos kilimėlius priešais buvusią Bizantijos laikų katedrą, kuri prieš ketverius metus buvo pertvarkyta į mečetę, esančioje aikštėje, nes viduje esanti erdvė greitai užsipildė.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šventinėje žinutėje išreiškė paramą Gazos Ruožui, kurį pavadino „kraujuojančia žmonijos sąžinės žaizda“.

„Tikiuosi, kad ši Id [al Fitras] mūsų šaliai, tautai, islamo pasauliui ir visai žmonijai atneš taiką, ramybę ir gerovę“, – pridūrė jis.

Karas Gazos Ruože atsidūrė ir maldų Kenijos sostinėje Nairobyje esančioje Rahmos mečetėje epicentre.

„Neturėtume pamiršti savo brolių ir seserų Palestinoje, – sakė imamas Abdulrahmanas Musa. – Jie patiria nepagrįstą agresiją ir daug smurto, o pasaulis tylomis tai stebi.“

Indonezijoje, daugiausiai gyventojų turinčioje musulmonų šalyje, beveik trys ketvirtadaliai gyventojų tradiciškai keliavo kur nors pas artimuosius.

Šios kelionės „mums nėra tik kasmetinis ritualas ar tradicija“, sakė Džakartoje gyvenantis valstybės tarnautojas Ridho Alfianas (Ridhas Alfianas), kuris keliavo į Lampungo provinciją pietiniame Sumatros salos pakraštyje.

„Tai tinkama akimirka atkurti ryšį, tarsi įsikrauti energijos, kuri buvo išsekusi beveik metus praleidus toli nuo namų“, – kalbėjo jis.

Šurmuliuojantys turgūs ir maldininkų pilnos mečetės

Prieš Id al Fitr šventę turguose gausu pirkėjų, kurie perka drabužius, batus, sausainius ir saldumynus. Iš didžiųjų miestų žmonės lėktuvais, autobusais ir traukiniais su dovanomis plūdo švęsti su artimaisiais.

Arini Dewi (Arini Devi) šventę pavadino pergalės po ekonominių sunkumų per ramadaną diena.

„Esu laiminga švęsdama Id al Fitro šventę, nepaisant staiga išaugusių maisto kainų“, – sakė dviejų vaikų motina.

Buvęs viceprezidentas Jusufas Kalla (Džusufas Kala) buvo tarp Džakartos gyventojų, kurie meldėsi „al Azhar“ mečetės kieme.

„Švęskime Id al Fitrą kaip pergalės prieš daugybę sunkumų dieną [...] Žinoma, per ramadano pasninko mėnesį kyla daug socialinių problemų, tačiau tikėjimu ir pamaldumu galime jas įveikti“, – sakė J. Kalla.

Šventės išvakarėse Džakartos gyventojai sprogdino petardas gatvėse, kurios buvo apytuštės, nes daugybė miesto gyventojų išvyko namo.

Trečiadienio rytą musulmonai gatvėse ir mečetėse jungėsi prie bendrų maldų. Džakartos Didžiąją „Istiqlal“ mečetę, didžiausią Pietryčių Azijoje, užplūdo maldininkai.

Pamokslininkai ragino žmones melstis už Gazos Ruožo musulmonus, kenčiančius nuo šešis mėnesius trunkančio karo.

„Dabar metas musulmonams ir nemusulmonams parodyti humanitarinį solidarumą, nes konfliktas Gazoje yra ne religinis karas, o humanitarinė problema“, – sakė Indonezijos mečečių tarybos patariamosios tarybos pirmininkas Jimly Asshiddiqie (Džimlis Asšidikis).

Pakistane valdžios institucijos dislokavo daugiau kaip 100 tūkst. policijos ir sukarintų pajėgų narių, kad užtikrintų saugumą mečetėse ir turgavietėse. Antradienį žmonės apsipirkinėjo kaip įprasta: moterys pirko apyrankes, papuošalus ir drabužius sau ir savo vaikams.

Malaizijoje etniniai malajų musulmonai visoje šalyje atliko rytines maldas mečetėse.

Šalį vos prieš kelias savaites supurtė skandalas dėl vieno maisto prekių parduotuvių tinklo pasiūlytų kojinių su užrašu „Alachas“. Daugeliui gyventojų pasirodė įžeidžiantis šio žodžio siejimas su kojomis arba netinkamas jo vartojimas.

Malaizijos ministras pirmininkas Anwaras Ibrahimas (Anvaras Ibrahimas) Id al Fitro išvakarėse paskelbtoje žinutėje paragino siekti vienybės ir susitaikymo, sakydamas, kad nė viena grupė neturėtų būti nustumta į šalį dėl religijos ar kitų priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius