Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Sarkozy laukia D.Grybauskaitės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasinaudojo Prancūzijos vadovo Nicolas Sarkozy kvietimu ir vyks vizito į Paryžių.
N.Sarkozy laukia D.Grybauskaitės.
N.Sarkozy laukia D.Grybauskaitės. / LŽ nuotr.

D.Grybauskaitė rytoj vakare išvyks 5-ojo vizito į užsienį. Viešėjusi Švedijoje, Latvijoje, Briuselyje ir Lenkijoje dabar prezidentė suka į vieną galingiausių Europos Sąjungos (ES) valstybių – Prancūziją.

Paryžiuje suplanuotas D.Grybauskaitės susitikimas su N.Sarkozy, taip pat su vietos verslininkais bei žurnalistais. Artimiausiais mėnesiais valstybės vadovės laukia ir daugiau ne mažiau svarbių kelionių į užsienį.

Aptars daug reikalų

N.Sarkozy D.Grybauskaitę į Paryžių pakvietė gegužės mėnesį, sveikindamas laimėjus Lietuvos prezidento rinkimus. „Man bus didelis malonumas artimiausiu metu susitikti su Jumis Paryžiuje“, – tuomet sveikinimo laiške rašė jis. Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys LŽ paaiškino, kad toks N.Sarkozy gestas buvo ženklas, jog oficialusis Paryžius palankiai vertina galimą vizitą.

Penktadienį Prancūzijos prezidento rezidencijoje Eliziejaus rūmuose suplanuoto susitikimo metu D.Grybauskaitė ir N.Sarkozy ketina kalbėtis apie svarbiausius ES reikalus ir dvišalius santykius. „Tai darbinis vizitas, tad jo metu bus aptartas platus klausimų spektras. Tarp jų – įvairūs europiniai ir NATO reikalai, tarptautinė politika“, – LŽ pasakojo L.Balsys.

Laukiama ir verslininkų

Vizito metu D.Grybauskaitė kaip garbės viešnia lankysis ir sakys kalbą įtakingos Prancūzijos darbdavių federacijos „Medef“ konferencijoje. Taip pat suplanuotas prezidentės susitikimas su šios organizacijos vadove Laurence Parisot. „Tai didelis ir svarbus renginys tiek Prancūzijos, tiek Europos mastu. Kvietimas dalyvauti jame kaip garbės svečiui ir sakyti kalbą yra pripažinimas“, – aiškino L.Balsys. Per vizitą Prancūzijoje taip pat numatyti keli D.Grybauskaitės interviu vietos žiniasklaidos atstovams.

Nuo Niujorko iki Berlyno

Į Paryžių D.Grybauskaitė skris reisiniu lėktuvu, ekonomine klase. Kadangi tiesioginio skrydžio iš Vilniaus į Prancūzijos sostinę nėra, prezidentei ir jos palydai teks pakeisti lėktuvus.

L.Balsys pasakojo, kad kelionės ekonomine klase D.Grybauskaitės nevargina. „Didelio skirtumo tarp ekonominės ir verslo klasių juk nėra. Prezidentė įsitikinusi, kad nereikia mokėti kelis kartus daugiau už aukštesnės klasės lėktuvo bilietus, kai galima nuskristi pigiau“, – aiškino jis. D.Grybauskaitė tik apgailestauja, kad iš Vilniaus tiesiogiai negalima pasiekti daugybės Europos sostinių ir kitų miestų.

Artimiausiais mėnesiais prezidentei taip pat teks nemažai pakeliauti. Jau suplanuotas jos dalyvavimas Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinės Asamblėjos atidaryme Niujorke ir ES Vadovų Tarybos renginiuose. Spalio pradžioje D.Grybauskaitė ketina vykti vizitų į Suomiją ir Estiją, lapkričio mėnesį – į Vokietiją.

Pragmatiška kryptis

Politologas Tomas Janeliūnas įsitikinęs, kad iš buvusių ir planuojamų vizitų jau galima kalbėti apie D.Grybauskaitės užsienio politikos kryptį. Anot jo, matyti, kad prezidentė eina nuosaikios, pragmatiškos ir subalansuotos diplomatijos keliu. „Pirmiesiems vizitams pasirinkusi ir didžiąsias Vakarų Europos valstybes, D.Grybauskaitė ieško galimybių bendradarbiauti su svarbiausiais europinės politikos žaidėjais. Siekiant naudos Lietuvai, tai logiškas pasirinkimas“, – aiškino T.Janeliūnas.

Politologo nuomone, D.Grybauskaitė neneigia anksčiau mūsų valstybės užsienio politikoje deklaruotų tikslų. Tačiau ji neburia aplink save kaimyninių kraštų, nesistengia kurti regioninių centrų ar pan. „Manau, ji laikosi nuosaikios pozicijos, kuri veda į tam tikrą konfliktų mažinimą. Anksčiau vykdyta pernelyg aktyvi užsienio politika sukeldavo didžiųjų kaimynių, pirmiausia Rusijos, nepasitenkinimą“, – įsitikinęs T.Janeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius