-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos Geteborgo mieste išpuolius vykdę nacionalistai prieš tai treniravosi Rusijoje

Nacionalistai iš Švedijos, kaltinami sprogdinimų organizavimu antrajame pagal dydį šalies mieste Geteborge, prieš tai treniravosi Rusijoje. Švedijos prokuratūros duomenimis, du iš trijų įtariamųjų vyko į ultranacionalistų „Rusų imperijos judėjimo“ (RID) stovyklą Sankt Peterburge, rašo „NEWSru“.
Švedijos nacionalistai
Švedijos nacionalistai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Geteborgo prokuro M.Ljungqvisto išplatintame pareiškime teigiama, kad kaltinamieji 23 metų Viktoras Melinas, 51 metų Jimmy Johanssonas ir 20 metų Antonas Tulinas buvo susiję su radikalia skandinavų nacionalistų organizacija „Šiaurės pasipriešinimo judėjimas“ (NRM). Švedų bulvarinio laikraščio „Expressen“ teigimu, V.Melinas buvo vienas iš judėjimo vadovų Geteborge.

Anot laikraščio „Gotenborgs-Posten“, prokuroras pažymėjo, kad įtariamieji išpuolius vykdė ne NRM vardu. Be to, įtariamieji kritikavo organizacijos vadovybę tuo, kad, jų nuomone, ji nepakankamai radikali.

Saugumo policijos duomenimis, įtariamieji V.Melinas ir A.Tulinas 2016-ųjų vasarą treniravosi karinėje stovykloje Rusijoje. „Jie ten sužinojo, kaip pasigaminti bombas, vėliau panaudotas Geteborgo gatvėse“, – citavo M.Ljungqvistą „Expressen“.

Prokuroro teigimu, treniruočių kursas buvo intensyvus, truko „nuo keleto dienų iki savaitės“. Tekdavo keltis 7 val. ryto, užsiėmimai baigdavosi 10 val. vakaro.

„Goteborgs-Posten“: „Stovykla buvo įsikūrusi netoli Sankt Peterburgo esančioje teritorijoje, kurioje stovėjo apleisti pastatai.“

„Stovykla buvo įsikūrusi netoli Sankt Peterburgo esančioje teritorijoje, kurioje stovėjo apleisti pastatai“, – prokuroro pareiškimą citavo „Goteborgs-Posten“.

Anot M.Ljungqvisto, įkalčiu laikoma ir momentinė nuotrauka, kurioje užfiksuoti AK-47 ginklus laikantys įtariamieji.

Pranešime teigiama, kad įtariamieji treniravosi „Partizan“ kursuose, kurie, kaip rašoma policijos ataskaitoje, yra laikomi sukarintu RID padaliniu. Šiame padalinyje savanoriai ruošiami vykdyti karinius veiksmus Ukrainoje.

Portalas „Fontanika“ rašė, kad visuomeninės organizacijos „Rezerv“, vedančios „Partizan“ kursus, vadovas yra Denisas Garijevas.

D.Garijevas taip pat vadovauja RID ir „Imperatoriškajam Peterburgo legionui“ (kariniam-patriotiniam RID klubui). „Rezerv“ vadovybė neslėpė ruošianti savanorius kariniams veiksmams Donbase.

Portalui „Fontanika“ pavyko patvirtinti, kad į Švedijos tyrėjų rankas patekusi momentinė nuotrauka, kurioje užfiksuoti A.Tulinas ir V.Melinas, buvo padaryta „Partizan“ kursų metu.

Iš socialinio tinklo „VKontakte“ paimtų treniruočių nuotraukų, kuriose nėra įtariamųjų, charakteristikos sutampa su ta fotografija, kurioje įamžinti A.Tulinas ir V.Melinas.

„Pagal datas ir grupės sudėtį akivaizdu, kad tai – tie patys žmonės ir tas pats laikas, o tarp nuotraukos personažų matomas įžymus „Rezerv“ instruktorius“, – rašo „Fontanika“. Be to, tuos pačius apleistus pastatus, kuriuose vyko treniruotės, galima aptikti ir „Partizan“ pasidalytose nuotraukose.

Denisas Garijevas, kurį portalas vadina pagrindiniu „Rezerv“ vadovu, žurnalistams sakė, kad rugpjūtį vykusiuose kursuose Švedijos piliečiai nedalyvavo. Apie A.Tuliną ir V.Meliną portalo pašnekovas negalėjo pasakyti nieko konkretaus.

Nukentėjusiųjų galėjo būti daugiau

Prokuroro duomenimis, 2016-ųjų rugpjūtį kaltinamieji sugrįžo į Švediją. Po dviejų mėnesių jie pradėjo organizuoti išpuolius.

Dviem iš jų pateikti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti arba užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis. Visi trys kaltinami grėsmės viešajam saugumui sukėlimu.

M.Ljungqvistas mano, kad šio nusikaltimo motyvai – politiniai, tačiau neužtenka įrodymų įtariamuosius apkaltinti terorizmu.

Antroji ataka buvo įvykdyta 2017-ųjų sausio 5 dieną vakarinėje Geteborgo dalyje įsikūrusiame pabėgėlių centre. Vienam iš centro darbuotojų buvo sužeistos kojos.

Įtariamieji savo kaltę neigia. Jie nuo šių metų vasario yra suimti.

Pirmasis iš trijų nacionalistų vykdytų sprogdinimų nugriaudėjo 2016-ųjų lapkričio 11 dieną, jų taikiniu tapo švedų kairiųjų organizacijos pastatas. Tuomet niekas nenukentėjo.

Antroji ataka buvo įvykdyta 2017-ųjų sausio 5 dieną vakarinėje Geteborgo dalyje įsikūrusiame pabėgėlių centre. Vienam iš centro darbuotojų buvo sužeistos kojos.

Trečiasis sprogimas taip ir nedriokstelėjo, kadangi įtariamieji netinkamai sukonstravo sprogstamąjį įtaisą ir jis nesuveikė. Bombą aptiko ir neutralizavo 2017-ųjų sausio 25 dieną, ji buvo rasta pabėgėlių prieglobsčiui skirtos stovyklavietės teritorijoje.

TT NEWS AGENCY/Pabėgėliai Getenborge
TT NEWS AGENCY/Pabėgėliai Getenborge

2015-ųjų rugpjūtį–rugsėjį Švediją sukrėtė migrantų krizė. Valdžia pabėgėlių apgyvendinimui ėmė skirti įvairius pastatus, kur ir buvo įvykdyti keletas išpuolių.

2016-ųjų kovą NRM lyderis, su kuriuo yra susiję įtariamieji, organizacijos internetinėje svetainėje išreiškė oficialią poziciją, kad NRM nenaudoja ir neskatina tokios politinio smurto išraiškos.

Nacių lyderis tuomet organizacijos nariams įsakė sutelkti jėgas agitacijai ir propagandai, o ne vėl pažeidinėti įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius