Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos milijardai supriešino Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir Igorį Kolomoiskį

Tarp Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir iki šiol ištikimu jo sąjungininku laikyto įtakingo oligarcho, Dnepropetrovsko srities gubernatoriaus Igorio Kolomoiskio perbėgo juoda katė. Jos pavadinimas – valstybinė naftos kompanija „Ukrtransnafta“. Valstybė siekia susigrąžinti jos valdymą, o mažesnysis kompanijos akcininkas I.Kolomoiskis žūtbūt siekia išsaugoti savo įtaką.
Dnipropetrovsko gubernatorius Igoris Kolomoiskis
Dnipropetrovsko gubernatorius Igoris Kolomoiskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

P.Porošenkai – triuškinantys gubernatoriaus kirčiai

Konfliktas nuėjo taip toli, kad I.Kolomoiskis su P.Porošenka ėmė kautis ne tik demonstruodamas jėgą, bet ir gąsdindamas, kad paviešins tikruosius Antiteroristinėje operacijoje žuvusių karių skaičius, kuriuos Kijevas esą slepia.

I.Kolomoiskis taip pat pareiškė, kad Kijevas daro daug klaidų nerasdamas bendros kalbos su apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų vadovais.

Be to, I.Kolomoiskio pavaduotojas Henadijus Korbanas pareiškė, kad Kijeve valdžioje sėdi apsimelavę vagys ir jau atėjo laikas juos išvyti.

P.Porošenka sugebėjo atsakyti tik tuo, kad oligarchai negali turėti privačių kariuomenių.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

P.Porošenka negali sau leisti susipykti su I.Kolomoiskiu. Šis vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, pareiškęs paramą P.Porošenkai, tapu vienu didžiausių Rusijos priešų.

P.Porošenka negali sau leisti susipykti su I.Kolomoiskiu. Šis vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, pareiškęs paramą P.Porošenkai, tapu vienu didžiausių Rusijos priešų.

Jis nuolat demonizuojamas Rusijos žiniasklaidoje, be to, Rusijoje ir jos aneksuotame Kryme konfiskuota daug I.Kolomoiskiui priklausiusio turto.

P.Porošenkos Dnepropetrovsko srities gubernatoriumi paskirtas I.Kolomoiskis gretai numalšino prorusiškų separatistų bruzdėjimus, be to, jo pinigais finansuojama daug savanorių batalionų, kurie kaunasi su Rusijos kolaborantais.

Gaisras įsiplieskė po bandymo pakeisti vadovą

Ukrainos portalas unian.net praneša, kad P.Porošenkos ir I.Kolomoiskio santykiai netikėtai pašlijo praėjusią savaitę, kai Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą, kuriuo sumažintas akcininkų susirinkimų kvorumas – nuo 60 proc. iki 50 proc. plius viena akcija.

Tą pačią dieną didžiausios šalies naftos ir dujų kompanijos „Ukrtransnafta“ stebėtojų taryba nušalino nuo pareigų valdybos pirmininką Aleksandrą Lazorką.

I.Kolomoiskio struktūros kontroliuoja 42 proc. bendrovės akcijų, o 50 proc. ir viena akcija priklauso valstybei. I.Kolomoiskis šią kompaniją valdė ir tuomet, kai Ukrainos prezidentu buvo Viktoras Janukovyčius.

Pasak Rusijos opozicinio televizijos kanalo „Dožd“, I.Kolomoiskis yra viešai pripažinęs, kad V.Janukovyčiaus aplinkai kas mėnesį mokėjo didžiulius kyšius, kad galėtų valdyti kompanijos finansinius srautus.

Nepaisant to, kad I.Kolomoiskis yra mažesnysis kompanijos akcininkas, jis iš esmės valdė šį gigantą, kuris nešė jam didelį pelną. Atleistasis kompanijos valdybos pirmininkas A.Lazorka laikomas I.Kolomoiskio žmogumi. Pranešama, kad jį nuspręsta atleisti dėl išeikvojimų saugojant naftos atsargas I.Kolomoiskio grupei „Privat“ priklausančiose saugyklose.

Kompanijos biurą užėmė šturmu

I.Kolomoiskis yra viešai pripažinęs, kad V.Janukovyčiaus aplinkai kas mėnesį mokėjo didžiulius kyšius, kad galėtų valdyti kompanijos finansinius srautus.

A.Lazorkos vietą pasiūlyta užimti buvusiam Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojui Luhansko srityje Jurijui Mirošnikui.

Kovo 22 dieną A.Lazorka pareiškė, kad sprendimą jį atleisti apskųs teismui, ir užsibarikadavo bendrovės ofise. J.Mirošnikas su ginkluotų žmonių pagalba pabandė užimti pastatą, bet lydimas automatais ginkluotų žaliūkų atskubėjo pats I.Kolomoiskis.

Praleidęs bendrovės biure šešias valandas oligarchas išėjo iš pastato pas žurnalistus, bet akimirksniu įsiuto išgirdęs radijo stoties „Svoboda“ žurnalisto klausimą. I.Kolomoiskis viešai iškeikė apstulbusį žurnalistą, grasino jam, ir rėkė, kad kompaniją bandoma neteisėtai perimti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bendrovės „Ukrtransnafta“ pastatą saugo ginkluoti žmonės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bendrovės „Ukrtransnafta“ pastatą saugo ginkluoti žmonės

Gavęs P.Porošenkos įspėjimą užblokavo jo kompanijų sąskaitas

Ukrainos prezidentas P.Porošenka po šio akibrokšto pareiškė I.Kolomoiskiui įspėjimą, šis prisipažino buvęs neteisus, bet pareiškė minėto žurnalisto neatsiprašysiąs.

Negana to, pasirodė informacija, kad neva I.Kolomoiskio nurodymu „Privat“ banke buvo blokuotos P.Porošenkai priklausančių bendrovių sąskaitos, kuriose buvo apie 50 mln. JAV dolerių. Vėliau sąskaitos buvo atblokuotos ir pareikšta, kad įvyko techninė klaida.

I.Kolomoiskis nenurimo ir pareiškė, kad bendrovę „Ukrtransnafta“ bando perimti Aukščiausios Rados deputatu tapęs kitas oligarchas Igoris Jeremejevas.

Kuo baigsis šis konfliktas, kol kas neaišku. Aukščiausiai Radai pateiktas projektas, kuriuo siūloma sugrąžinti ankstesnę akcininkų susirinkimų kvorumo ribą – 60 proc.

Kompanijos „Ukrtransnafta“ biurą Kijeve užėmę ginkluoti I.Kolomoiskio žmonės iš jo finansuojamo bataliono „Dnepr-1“ nesitraukia. Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas jiems iškėlė ultimatumą – per parą atlaisvinti patalpas.

I.Kolomoiskis kelia sąlygas P.Porošenkai

Su P.Porošenka kovo 23 d. susitikęs I.Kolomoiskis jam pasiūlė, kad jei valdžia nori keisti bendrovės „Ukrtransnafta“ vadovą, tai turi surengti atvirą ir skaidrų konkursą.

Su P.Porošenka kovo 23 d. susitikęs I.Kolomoiskis jam pasiūlė, kad jei valdžia nori keisti bendrovės „Ukrtransnafta“ vadovą, tai turi surengti atvirą ir skaidrų konkursą.


I.Kolomiskis tikino, kad jo žmogumi laikomas A.Lazorka šiame konkurse nedalyvaus.

I.Kolomoiskis taip pat pasiūlė atlikti tarptautinį bendrovės auditą, kad būtų užfiksuoti visi nuostoliai, pelnas ir bendrovės sukauptos lėšos.

Bendrovė „Ukrtransnafta“ yra Ukrainos naftos transporto sistemos operatorė.

Bendrovė valdo 18 naftotiekių, kurie driekiasi 4 569 km, 51 naftos pumpavimo stotį, 11 naftos rezervuarų, kuriuose telpa 1 010 tūks. kubinių metrų naftos. Šios bendrovės apyvarta – milijardinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius