Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktiniame klube Rusijoje kilus gaisrui žuvo daugiau kaip šimtas žmonių (nuotraukos, video, atnaujinta 19.39 val.)

Rusijos Permės mieste esančiame naktiniame klube penktadienio vakare kilus gaisrui žuvo daugiau kaip šimtas žmonių.
Kilus gaisrui Permės naktiniame klube žuvo daugiau nei šimtas žmonių
Sprogimas naktiniame klube / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė naujienų portalas lenta.ru, sprogimas, nuo kurio kilo gaisras, greičiausiai įvyko suveikus pirotechnikai. Daugiau duomenų apie tai nepranešama.

Pranešama, kad gaisras kilo 23 val. 15 min. vietos laiku. Klube, kuriame įvyko nelaimė, telpa apie 450 žmonių. Šaltinių duomenimis, sprogimo metu klube buvo apie du šimtai žmonių. 

Atnaujinta 00.58 val. Pareigūnai iki šiol negali pasakyti, kiek žmonių žuvo šios nelaimės metu. Kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės iki šiol praneša, kad žuvo keliolika žmonių, tuo tarpu „Sky News“, remdamasi Rusijos naujienų agentūromis, praneša, kad naktiniame klube „Šlubas arklys“ žuvo apie šimtas žmonių.

Atnaujinta 01.40 val. Šiam įvykiui tirti sudaryta vyriausybinė komisija, praneša lenta.ru. Artimiausiomis valandomis į įvykio vietą išvyks aukščiausi šalies teisėsaugos pareigūnai. Į Permę taip pat išskrenda du lėktuvai su būtina reanimacine įranga, reikalinga žmonių su nudegimais pergabenimui.

Pranešama, kad žuvusiųjų skaičius jau išaugo bent jau iki 90, tačiau kai kurios žiniasklaidos priemonės skelbia, kad jų jau yra daugiau nei šimtas. Sužeista 114 žmonių.

Atnaujinta 02.00 val. Rusijos televizijos praneša, kad žuvusiųjų yra virš šimto. Permės ligoninės jau perpildytos sužeistųjų, o iš naktinio klubo išnešamos vis naujos aukos.

Bent jau kol kas atmetama teroristinio akto versija. Manoma, kad dėl šio įvykio kalta sprogusi pirotechnika, nuo kurios užsidegė scenos dekoracijos.

Atnaujinta 02.40 val. Rusijos televizijos rodo šalia naktinio klubo ant žemės suguldytus žuvusiųjų kūnus. Jaunimas į šį klubą rinkosi atvšvęsti aštuntojo jo gimtadienio.

Pareigūnai teigia, kad tragedija įvyko dėl priešgaisrinės saugos reikalavimų nepaisymo. Specialistai teigia, kad pirotechnika, kuri buvo naudojama šiai šventei,  buvo skirta rengiams atviroje erdvėje, o ne uždaram klubui.

Atnaujinta 09.10 val. Pagal oficialius duomenis, nelaimės metu žuvo 102 žmonės, tačiau neoficialiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius pasiekė 112. 143 žmonės sužeisti, iš jų 79–85 itin sunkios būklės. Artimiausiu metu juos bus bandoma pergabenti į Maskvos ligonines. Visų žuvusiųjų šeimoms bus skirta šimto tūkstančių rublių kompensacija.

Nukentėjusiųjų traumos – daugiausia odos, kvėpavimo takų nudegimai, taip pat apsinuodijimas smalkėmis.

Klube nelaimės metu buvo apie 250 svečių ir personalo.

AFP/Scanpix nuotr./Neaami sužeistieji
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nešami sužeistieji

Permėje atšaukti visi masiniai kultūriniai renginiai. Tuo tarpu milicija paskelbė klubo savinininko paiešką. Kol kas nežinoma, ar nelaimės metu jis buvo klubo viduje.

Kol kas pareigūnai teigia, kad nelaimė galėjo įvykti arba dėl to, kad klubo savininkai neapskaičiavo pasirinkdami pirotechniką, kuri buvo skirta ne vidaus naudojimui, arba dėl to, kad ji buvo nekokybiška. Beje, klube suveikė vadinamieji „šaltieji fejerverkai“, laikomi nepavojingiausiais pirotechnikos dirbiniais.

Atnaujinta 11.49 val. Pranešama, kad pareigūnai sulaikė klubo direktorę Svetlaną Jefremovą ir vieną klubo steigėjų Anatolijų Zaką. Jis suimtas pateikus kaltinimus priešgaisrinių saugumo taisyklių pažeidimu. Beje, naujienų portalo lenta.ru duomenimis, A.Zakas yra tarp šimto turtingiausių Permės žmonių.

Pagal naujausius oficialius duomenis, nelaimės metu žuvo 103 žmonės.

Iki šiol pagrindinė minima nelaimės priežastis – neatsargus elgesys su fejerverkais. Tačiau Rusijos žiniasklaida praneša, kad kita galima tragedijos priežastis gali būti ir trumpas sujungimas.

Rusijoje po daugiau nei 100 gyvybių nusinešusio gaisro raginama uždrausti prekybą fejerverkais

Atnaujinta 12.12 val. Ragina uždrausti prekybą fejerverkais

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Toršinas šeštadienį paragino visoje šalyje uždrausti prekybą fejerverkais, reaguodamas į Permėje kilusį didelį gaisrą, per kurį žuvo daugiau nei 100 žmonių.

„Iš esmės nuo rytojaus būtina sustabdyti bet kokios pirotechnikos pardavimą ir patikrinti jos kokybę. Tie fejerverkai pas mus jau įgijo kruviną atspalvį“, – A.Toršinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, pridūręs, jog būtina patikrinti pirotechnikos priemonių sertifikatus.

„Taip pat būtina kategoriškai uždrausti pirotechnikos naudojimą uždarose erdvėse. Artėja Naujieji metai, šventinės atostogos, o visi tie saliutai ir fejerverkai sproginės visoje šalyje kaip Borodino (mūšio) lauke“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat paragino kruopščiai patikrinti masinio žmonių susibūrimo vietų priešgaisrinę būklę.

Pareigūnas pareiškė, kad tokių centrų valdytojai ir ugniagesių tarnybos priešgaisrinio saugomo dokumentus „turėtų pasirašyti savo krauju“.

„Be tų aktų, (masinio žmonių susibūrimo vietų) valdytojai taip pat turėtų pasirašyti, jog buvo supažindinti su atitinkamais Baudžiamojo kodekso skyriais, (kuriuose nurodoma), jog žmonių sužalojimo arba žūties atveju jiems gresia iki dešimties metų kalėjimo“, – sakė A.Toršinas.

Reuters/Scanpix nuotr./Įvykus sprogimui Permės naktiniame klube daugiau nei aimtas žmonių žuvo, dar apie pusantro aimto buvo sužeisti.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykus sprogimui Permės naktiniame klube daugiau nei šimtas žmonių žuvo, dar apie pusantro šimto buvo sužeisti.

Jis priminė, kad Permėje per naktiniame klube kilusį gaisrą daugiausiai žmonių žuvo per spūstį, nes toje įstaigoje, kurioje buvo susirinkę daugiau nei 200 svečių, buvo tik vienas išėjimas.

A.Toršinas taip pat paragino priimti specialias pirotechnikos įtaisų naudojimo taisykles.

„Tai sprogmenys, kad ir kas aiškintų (priešingai). Mes per akimirką netekome daugiau nei 100 žmonių – tai didžiulė nelaimė. Kaina už neatsakingumą ir aplaidumą pernelyg didelė“, – pareiškė jis.

Pasak pareigūno, „sutinkant Naujuosius metus rimčiausia pirotechnika turėtų tapti iš šampano butelio išlekiantis kamštis“.

„Pastaroji tragedija įvyko dėl aplaidumo, kuris yra įsigalėjęs mūsų visuomenėje ir dažnai painiojamas su demokratija. Dėl to demokratijos pas mus maža, o lavonų – daug“, – pareiškė Valstybės Dūmos narys.

Atnaujinta 13.13 val. Rusijoje Permės krašto prokuratūros tyrėjai šeštadienį pradėjo per gaisrą viename Permės miesto naktiniame klube žuvusių atpažinimo procedūrą.

„Atpažinimo procedūra vyksta Permės krašto teismo medicinos biure“, – sakė prokuratūros tyrimo valdybos atstovė spaudai Irina Neznamova, pridūrusi, kad atpažinti jau 23 iš 102 žuvusiųjų.

Reuters/Scanpix nuotr./Žmonės, kilus gaisrui, veržėsi ia naktinio klubo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės, kilus gaisrui, veržėsi iš naktinio klubo

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Permės krašto valdybos atstovė spaudai Oksana Butina nurodė, kad prie teismo medicinos centro žuvusiųjų artimiesiems įrengta šildoma palapinė; jiems tiekiamas karštas maistas. Pasak jos, atpažinti palaikų atvyko daugiau nei 200 artimųjų.

Atstovė sakė, kad šios nelaimės aukų artimiesiems pirmiausiai parodomos žuvusiųjų nuotraukos, o vėliau jie tiesiogiai dalyvauja atpažinimo procedūroje.

Žuvusiųjų artimiesiems teikiama ir psichologų pagalba. Numatoma, kad palaikų atpažinimas truks visą dieną. „Interfax“ nurodė, kad žuvusiųjų sąrašas bus paskelbtas baigus atpažinimo procedūrą.

Naujienų portalas newsru.com skelbia, kad atpažinti jau 28 žuvusieji. Tuo tarpu Rusijos televizijos praneša, kad žuvo daugiausia klube dirbę žmonės ir jų artimieji, mat čia buvo susirinkta švęsti klubo gimtadienio.

Naujienų portalas lenta.ru skelbia, jog šis klubas jau du kartus buvo baustas už priešgaisrinės saugos taisyklių nesilaikymą. Gruodžio 7 dieną čia turėjo atvykti specialistai patikrinti, kaip pavyko pašalinti ankstesnius pažeidimus.

Reuters/Scanpix nuotr./Žuvusiųjų artimųjų skausmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žuvusiųjų artimųjų skausmas

Visoje Rusijoje skelbiamas gedulas. Daugelis televizijų keičia savo programų tinklelius, atsisako humoristinių, pramoginių laidų. Tuo tarpu generalinis prokuroras pareikalavo visoje šalyje atlikti pirotechnikos patikrinimą.

Atnaujinta 13.57 val. Kaip pranešė naujienų portalas lenta.ru, likviduojant gaisrą Permėje dirbo daugiau nei 700 žmonių. Tam prireikė ir šešių sraigtasparnių bei šešių lėktuvų. 19 sunkiausiai sužeistų žmonių išskraidinti gydyti į Maskvą. kai kuriuos sužeistuosius gydyti Permėje padeda ir atvykę gydytojai iš Maskvos. Tačiau medikai neslepia – kai kurie sužeidimai tokie rimti, kad dar bent keli žmonės greičiausiai neišgyvens.

Pagal paskutinę informaciją artimieji atapžino 57 žuvusiuosius.

Atnaujinta 15.48 val. Paskutiniais duomenimis, gaisro aukomis tapo 109 žmonės, 93 iš jų mirė įvykio vietoje, kiti – ligoninėse. Dar 142 žmonės yra sužeisti, 80 iš jų būklė – labai sunki. Artimieji atpažino 68 kūnus, praneša portalas lenta.ru.

Atnaujinta 18.27 val.  Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) lėktuvas su 15 sunkiai sužeistų per gaisrą viename Permės klubų šeštadienį 17 val. 15 min. Maskvos (16 val. 15 min. Lietuvos) laiku atskrido į Sankt Peterburgą, pranešė NSM informacijos tarnyba.

Šiame lėktuve trys sužeistieji buvo prijungti prie dirbtinio kvėpavimo sistemos. Netrukus, 17 val. 20 min. (16. 20 Lietuvos laiku) iš Permės pakilo kitas lėktuvas, kuriuo į Maskvą skrenda dar 11 sužeistųjų, kurie bus paguldyti Sklifosovskio ligoninėje. Anksčiau lėktuvu „IL-76“ į Maskvą buvo atgabenta 19 nukentėjusiųjų Permėje.

Rusijos NSM oficialiai patvirtino, jog gaisro Permėje aukų yra 104. „17 val. 00 min. (16.00 Lietuvos laiku) duomenimis, per gaisrą Permės naktiniame klube 104 žmonės žuvo, dar 129 nukentėjo“, –sakė NSM atstovas.

Tuo tarpu Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros (TK RFP) atstovas Vladimiras Markinas anksčiau nurodė 109 žuvusius: „98 mirė vietoje, 11 mirė ligoninėse.“

Atnaujinta 19.39 val. Nukentėjusiems gaisro metu bus atliktos nemokamos plastinės operacijos, pranešė portalas lenta.ru. Keli plastines operacijas atliekančių privačių klinikų vadovai kreipėsi į Vyriausybę su pasiūlymu suteikti nemokamą pagalbą nukentėjusiems klubo lankytojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius