Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narendra Modi prisaikdintas naujuoju Indijos premjeru

Narendra Modi pirmadienį tapo Indijos 15-uoju premjeru – iškilmingoje premjero inauguracijos ceremonijoje Delyje dalyvavo regiono lyderiai.
Narendra Modi
Narendra Modi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Narendra Modi

„Aš, Narendra Damodardas Modi, prisiekiu Dievo vardu, kad saugosiu Indijos vientisumą“, – N.Modi sakė hindi kalba ceremonijoje.

„Aš dirbsiu be baimės, pykčio ar neapykantos ir būsiu teisingas visiems kaip numatyta konstitucijoje“, – prisiekė jis.

Naujasis ministras pirmininkas N.Modi taip pat pažadėjo kurti „stiprią ir viską apimančią“ Indiją.

„Atsiduodami tam, kad pakeltume Indijos plėtrą į naujas aukštumas, mes siekiame jūsų paramos, palaiminimo ir aktyvaus dalyvavimo“, – sakoma N.Modi pareiškime, kuris skelbiamas premjero svetainėje.

„Drauge mes Indijai sukursime šlovingą ateitį, – pridūrė hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) 63-jų metų lyderis.

„Kartu svajokime apie stiprią, išsivysčiusią ir viską apimančią Indiją, kuri aktyviai bendradarbiautų su pasaulio bendruomene pasaulio taikos ir plėtros labui“, – sakoma pareiškime.

Naujasis Indijos premjeras anksčiau užsiminė apie drąsius savo ketinimus sumažinti ministrų kabineto postų skaičių.

Po dešimtmetį trukusio kairiosios pakraipos Kongreso partijos valdymo šis verslui palankus 63 metų hinduistų nacionalistas per ateinančius penkerius metus turi tvirtai pakreipti šalies kursą dešinėn.

Triuškinamos rinkimų pergalės jam įteiktą galingą mandatą gavęs BJP lyderis anksti pirmadienį nuvyko prie Indijos nepriklausomybės didvyrio Mahatmos Gandhi memorialo, paskui užsuko susitikti su vieninteliu savo partijos buvusiu premjeru Atalu Bihari Vajpayee, kuris jau yra 89 metų ir nebeišeina iš namų.

Arbatos kiosko savininko sūnus N.Modi per rinkimus užsitikrino didžiausią per 30 metų daugumą, sutriuškindamas skandalų persekiojamą Kongresą. Kampanijos metu jis žadėjo atgaivinti gamybą ir investicijas, kad būtų sukurta milijonai darbo vietų.

Jo pažadas pertvarkyti sulėtėjusią ekonomiką ir asmeninė „iš vargšų į turtuolius“ istorija bei nekorumpuoto, veiksmingai dirbusio klestinčios Gudžarato valstijos vyriausiojo ministro reputacija patraukė rinkėjus.

Kritikai teigė, kad N.Modi teiks pirmenybę hinduistų daugumai – šalies 150 mln. musulmonų ir kitų religinių mažumų sąskaita. Tačiau šie perspėjimai jo kilimo nesustabdė.

Daug musulmonų labai įtariai vertina N.Modi, kurio reputaciją teršia 2002 metų riaušės Gudžarate, kai žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, daugiausia – musulmonai. Jis neigė įtarimus, kad nestabdė to kraujo liejimo, o teismo tyrimas jį išteisino.

Jo kvietimas Pakistano premjerui Nawazui Sharifui (Navazui Šarifui) laikomas reikšminga alyvmedžio šakele šiai musulmoniškai Indijos kaimynei. Pirmą kartą nuo nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais vienos šių dviejų valstybių lyderis dalyvauja kitos lyderio inauguracijoje.

N.Sharifas, kuris gyrė N.Modi „įspūdingą pergalę“, priėmė kvietimą, kuris buvo nusiųstas visiems Pietų Azijos regioninio bendradarbiavimo asociacijos (PARBA), kuriai priklauso ir Pakistanas, šalių lyderiams.

N.Sharifas atvyko pirmadienį priešpiet ir oro uoste šypsodamasis mojo televizijos kameroms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius